Wysłany: 2008-02-04, 23:28 Serbia - rosyjska gubernia czy europejska kolonia?
Wybory w Serbii za nami. ”Proszę zapytać się, jak się czują robotnicy, którzy przyjdą pod zamkniętą fabrykę, którzy wiedzą, że cukrownia w której pracowali została sprzedana za 3 euro, a była warta 14 mln euro. Dlaczego pozwolił Pan, aby wartość emerytur spadła do 40 proc. wartości średniej płacy? Zanim przyszedł Pan do władzy, wartość ta wynosiła 70 proc" "serbska młodzież masowo emigruje w poszukiwaniu pracy, a także w celu zdobycia wiedzy, której nie jest w stanie zapewnić system krajowego szkolnictwa. Nikolić opowiedział się za bezpłatnymi studiami wyższymi, a także obiecał, że zajmie się zwalczaniem plagi narkomanii wśród młodych. Doskonale wiem, co trzeba zrobić dla młodych, bo sam mam młodzież w swoim domu. Młodym trzeba dać zaufanie do władz i do człowieka, który będzie kierował państwem." W ten oto sposób mój faworyt, Tomislav Nikolić, szef Serbskiej Partii Radykalnej, z którą socjaliści reprezentowani przez Slobodana Milosevicia zawsze się dobrze dogadywali, zabiegał o głosy w wyborach prezydenckich. Niestety, przegrał, poległ nieznacznie. Serbia domem z dwoma drzwiami, otwartymi na Wschód i na Zachód - po zwycięstwie Tadićia ów czar prysł. Serbowie mieli ciężki orzech do zgryzienia. Z jednej strony dążą do UE, która nie zawsze była przychylna ich patriotycznej dumie, a z drugiej nigdy nie zaakceptują ewentualnej niepodległości Kosowa, odwrócenia się od Rosji. W Polsce każdej maści lewicowiec zignorowałby skrajnie nacjonalistycznego kandydata, jednak w niektórych regionach świata podział na lewicę - prawicę nie jest tak oczywisty. Tam gdzie są dążenia niepodległościowe (Serbia), rdzenna ludność walczy o swoje prawa (Boliwia) lewica powinna asertywnie spojrzeć na społeczno-nacjonalistyczne zapędy, ba, wręcz być ich zwolennikiem, zanim imperializm wszystkich wyręczy. Kandydat Socjalistycznej Partii Serbii (SPS) Ivica Daćić nie przeszedł do drugiej tury. Czy lewica w takim przypadku powinna poprzeć proeuropejskiego kandydata - Tadićia, pozornego przeciwnika niepodległości Kosowa, dla którego priorytetem jest polityka establishmentowa, zapewnienie wysokich apanaży swoim ministrom, którzy sprzedali za bezcen serbskie zakłady pracy? Dla mnie to by była hipokryzja!
_________________ Gdyby Johny Abbes lepiej wykonał zadanie i bomba urwała głowę temu **** Romulowi, nie byłoby sankcji, a skur** jankesi nie pie**** teraz o suwerenności, demokracji i prawach człowieka.
Cóż... Nie pytaj mnie więcej dlaczego nazywam Cię ekstremistą. Sam się na takiego kreujesz, sam takiego z siebie robisz. Nie będę komentował wyborów w Serbii. Zwyciężył zdrowy rozsądek. Tylko tyle. Nie znam sytuacji w Serbii. Politycznej też nie znam... Bądź co bądź popieranie nacionalisty nie przystoi lewicowcowi. Komuniście ewentualnie tak... Maciej Giertych też współpracował z Jaruzelskim.
_________________ Przeżyliśmy trzy zabory, przeżyjemy i Kaczory...
Jak zwykle bardzo merytoryczna odpowiedź. 47% wyborców w Serbii nazwiesz ekstremistami? Myślisz, że wśród nich nie było socjalistów, komunistów, a nawet socjaldemokratów? Tak, zapewne elektorat socjalistów poparł Nikolicia. Lewica powinna podążać nowymi trendami. Wyjaśniłem swój wybór. W Serbii nacjonalizm zawsze będzie po części usprawiedliwiony.
_________________ Gdyby Johny Abbes lepiej wykonał zadanie i bomba urwała głowę temu **** Romulowi, nie byłoby sankcji, a skur** jankesi nie pie**** teraz o suwerenności, demokracji i prawach człowieka.
Już powiedziałem, że nie znam serbskiej sytuacji politycznej. Wiem tylko, że każdy nacionalizm jest nie do przyjęcia...
healthpromotor napisał/a:
47% wyborców w Serbii nazwiesz ekstremistami?
Tak!
Tak, zapewne elektorat socjalistów poparł Nikolicia.
Zapewne...
Lewica powinna podążać nowymi trendami.
Ciekawe... Jeśli tymi trendami ma być nacionalizm, to ja dziękuje. Całe szczęście, że Wasze poglądy Towarzyszu są niszowe na samej lewicy
Wyjaśniłem swój wybór.
Nie potrzebnie. Wszyscy i tak znamy argumentacje... Najważniejszym argumentem jest to, że nacionaliści jako tako dogadywali się z partią Milosevicia...
W Serbii nacjonalizm zawsze będzie po części usprawiedliwiony.
Zaskakujesz mnie, przerażasz i rozbawiasz jednocześnie Towarzyszu...
_________________ Przeżyliśmy trzy zabory, przeżyjemy i Kaczory...
Kiepsko Tobie wychodzi próba naśladowania stylu dyskutowania Michała Domańskiego.
1, NIE MA SYTUACJI KTÓRA USPRAWIEDLIWIAŁA BY NACJONALIZM. TAK JAK NIE MA DOBREGO NACJONLAIZMU
2,47% poparcia jakie Nikolic otrzymał w 2 turze nie oznacza, ze aż tylu Serbów ma tak chore jak on poglądy. To specyfika II tury wyborów.
3, Sytuacja gospodarcza i społeczna Serbii to wynik rzadów Milosevica, jego agresywnej, nacjonalistycznej polityki która doprowadziła do izolacji Serbiii i załamania gospodarki.
4, Ponoc jestes lewicowem health-jak z twoimi "lewicowymi" pogladami maja sie propozycje Nikolicia o usuwaniu 'elementów obcych narodowo" z Serbii, ograniczaniu demokracji?
1, NIE MA SYTUACJI KTÓRA USPRAWIEDLIWIAŁA BY NACJONALIZM. TAK JAK NIE MA DOBREGO NACJONLAIZMU
Prawie się zgadzam. Jestem w stanie pojąć nacjonalizm, rodzący się z ucisku, bo jest to po prostu reakcja obronna. Serbia jest krajem niepodległym więc o ucisku nie może być mowy, dlatego w żadnym wypadku nie poparłbym Nikolicia.
Wysłany: 2008-02-05, 10:45
Na całe szczęście Serbowie nie dali się ogłupić propagandą szytą cienkimi nićmi. Nikolić wpisuje się w długą tradycję polityków populistów. To nowa tendencja. Ludzie głoszący totalne herezje są w stanie w dzisiejszych czasach konkurować ze zdrowym rozsądkiem jak równy z równym. Na szczęście zazwyczaj rozsądek zwycięża. Twojego poparcia dla tego szowinisty komentować Jacku nie będę ze względu na szacunek jaki do Ciebie żywię..
Bądź co bądź popieranie nacionalisty nie przystoi lewicowcowi.
Co za bzdura, przecież nacjonalizm jest lewicowy.
_________________ Społeczeństwo - rzecz, którą definiują jako organizm nieposiadający kształtu fizycznego, nadistota nie zamieszkująca w nikim konkretnym, a zarazem zamieszkująca we wszystkich oprócz ciebie.
Ayn Rand
nie ćpaj tyle ignorancie. fakt jest faktem że nacjonalizm pojawiał się również na lewicy ( chociaż rzadziej ), ale jednym z fundamentów postawy lewicowej jest sprzeciw wobec nacjonalizmu.
[ Dodano: 2008-02-05, 14:15 ]
Cytat:
Tradycyjnie lewica domagała się: aktywnej roli państwa w gospodarce, zwłaszcza w zakresie planowania ekonomicznego, nacjonalizacji podstawowych gałęzi przemysłu, wyrównania dochodów obywateli, rozbudowy programów socjalnych państwa, zwiększenia wydatków na oświatę, służbę zdrowia, opiekę społeczną, za naczelne wartości uznaje: równość społeczną (egalitaryzm) sprawiedliwość, wolność, pokój i współpracę między narodami.
Nie po raz pierwszy muszę sam bronić swoich argumentów, a w tym temacie będzie ciężko o sprzymierzeńca. Poparcie dla nacjonalistów w krajach oblężonych przez imperializm systematycznie rośnie, nawet w dobie XXI wieku, bo swoją kampanię kierują do ludzi biednych i słabo wykształconych – vide Nikoli. Serbom spodobało się też, że Nikolic zapowiedział walkę z korupcją. Mieszkańcy Belgradu zaufali Nikoliciovi, byli przekonani, że Nikolic spełniłby wyborcze obietnice. Socjalista Dacic poparł prawdopodobnie (nie jestem chwilowo w stanie tego linkowo zweryfikować, polskie media o takim niuansie na pewno nie wspomną) Nikolicia! W czasie gdy Nikolic zasiadał we władzach Serbii i Jugosławii z Rosją zostało podpisane porozumienie handlowe, które późniejsze serbskie władze odłożyły na półkę. Umożliwiało ono tańszy o 20 proc. tranzyt towarów z Rosji do lub przez Serbię... Jak na radykała Nikolic to świetny PRowiec. Demokracja w wydaniu lewicowym to nie tylko otwarcie się na zachód, ale rownież troska o ludzi wykluczonych. Zresztą Nikolic nie miał nic przeciwko współpracy z Europą. To Tadic się od Rosji odcina i będzie odcinać. Dla Nikolica zarówno wschód jak i zachód są ważne - przy czym położenie geopolityczne Serbii tłumaczy lekkie wskazanie na wschód.
Nacjonalizm narodził się podczas lewicowej Rewolucji Francuskiej i był, i jest nieodłącznym aspektem lewicowego myślenia, w którym kolektyw jest ważniejszy od jednostki. Nacjonalizm ma w sobie też lewicowe dążenie do równości i uniformizacji - takie same dochody, takie same poglądy, takie samo wykształcenie, taki sam naród, tacy sami ludzie. Jest również charakterysztyczny dla lewicy narodowo-socjalistycznej.
_________________ Społeczeństwo - rzecz, którą definiują jako organizm nieposiadający kształtu fizycznego, nadistota nie zamieszkująca w nikim konkretnym, a zarazem zamieszkująca we wszystkich oprócz ciebie.
Ayn Rand