1. Tadeusz Cymański -"Ja przede wszystkim wystąpię w obronie nocy, bo jest powiedzenie, że noc jest przyjaciółką kochanków i złodziei (śmiech na sali ). Tak, że noc nie jest niczym złym. Zależy do czego jest użyta. I częściej noc ludzi łączy niz dzieli ( śmiech...). "
2. Piotr Gadzinowski -" Panie Marszałku, Wysoka Izbo, w Hongkongu ( śmiech na sali, brawa ). Panie Marszałku, gdybym powiedział pomidor to rozumiem ( "dobrze" - marszałek M.Jurek ), ale powiedziałem Hongkong (śmiech). Być może posłowie Prawa i Sprawiedliwości nie wiedzą co to jest Hongkong (śmiech i brawa), ale gdyby się położyli na kuli ziemskiej ( " nie, panie pośle, panie pośle, naprawdę, żarty powinny być krótkie. Proszę zadać pytanie...). Panie Marszałku zadaję pytanie ( śmiech ). Panie Marszałku, Wysoka Izbo ( śmiech ) w Hongkongu istnieje urząd antykorupcyjny..."
3. Zyta Gilowska -"Oświadczam, że nigdy nie byłam księdzem".
4. Jarosław Kaczyński - "Żadne krzyki, płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne ( śmiech, brawa ) - przepraszam bardzo : że białe jest czarne, a czarne jest białe. Przepraszam bardzo."
5. Bronisław Komorowski - "Czujemy się oczywiście z jednej strony lekko zdradzeni po raz trzeci, ale przede wszystkim czujemy, że mamy już pełną jasność. To co było troszkę ukrytą formą związku - to był związek nie do końca formalny, lekko pachnący konkubinatem - teraz jest - już rozumiem podpisana intercyza małżeńska i za chwilę stanie się legalnym związkiem. Życzymy powodzenia młodej parze i Jarosławowi Kaczyńskiemu i Andrzejowi Lepperowi. Szczęść Boże na nowej drodze życia."
6. Andrzej Lepper -"Ja rozumiem, że każda sroczka swój ogonek chwali, i PiS ma do tego prawo, natomiast są w tym układzie trzy sroczki i trzy ogonki trzeba chwalić. A nie tylko jeden ( brawa)."
7. Janusz Maksymiuk- "Mówienie o ubóstwie w sensie takim w jakim to było nam przedstawione to tak jakby lekarz weterynarii konia dobrym słowem leczył. A tu potrzeba lekarstwa, maści, a nie mówić o tym."
8. Stefan Niesiołowski- "Atrakcyjna chłopka ograła Metternicha i pierwszego stratega Rzeczypospolitej. To bardzo często zresztą się w historii zdarzało, że chłop ograł jakiegoś takiego cwanego, powiedzmy poborcę podatkowego."
9. Waldemar Pawlak- "Jestem inżynierem samochodowym i dzisiaj się dowiedzieliśmy, że jedziemy 6 miesięcy bez trzymanki i jeszcze bez silnika. Jeżeli teraz jest silnik potrzebny to trzeba się dobrze przyjrzeć i dobrze rozejrzeć , żeby ten silnik miał w sobie moc. Żeby nie wybrać takiego, który będzie tylko warczał."
10. Wojciech Wierzejski -"Platforma myślała, że już jest w ogródku, już wita się z gąską, a gąska zawinęła się, no i po prostu Platforma jest bez gąski. To jest gąska polityczna. Rozegrała się na całego, rozkraczyła i teraz siedzi zdziwiona."
Mój typ to numer drugi, mam słabość do głosu pana Gadzinowskiego, na 'żartach' wklejalem kiedys cały klip z przemowienia- dla mnie mistrzostwo (równiez byłem przeciw powstaniu CBA, efekty pracy z resztą widać).
Zapraszam do głosowania.
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
Gość
Wysłany: 2007-01-28, 11:24
Głos na głównego PiSiorka Kaczyniaka bo politycy nie mają poczucia humoru co on swoją wypowiedzią doskonale udowodnił. Gdy już jednak pokuszą się o dowcip jest on średnio śmieszny albo jego zabawność bierze się nie z treści lecz nieumiejętnego doboru słów i całego koślawe gowizerunku polityka (Mr. Maxymiuk).
Uważam jednak że poseł Cymański powinien dostać nagrodę za całokształt twórczości bo jego wyobraźnia jest przeogromna a umiejętność wplatania przysłów w wypowiedzi godna pozazdroszczenia przy tym jego gestykulacja, mimika i próba szarmanckiego zachowania naprawdę dają komiczny efekt. Mój ulubiony PiSiorek, że się tak wyraże I mówie to bez ironii.
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 16776748 Skąd: Naturalnie z Pomorza
Wysłany: 2007-01-28, 11:52
Co do Cymańskiego to jak słucham jego wiejskich przydługich tyrrrraaad na tematy wszelakie okraszone taką ludową mądrością chłopka roztropka to mi się na wymioty zbiera. W dodatku raz widziałem go paradującego po hotelu Sejmowym w różowym kreszowym dresie i od tego czasu mam głęboki uraz.
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
Gość
Wysłany: 2007-01-28, 11:56
Misza napisał/a:
W dodatku raz widziałem go paradującego po hotelu Sejmowym w różowym kreszowym dresie i od tego czasu mam głęboki uraz.
Rzeczyiście wypowiedź posła Gadzinowskiego (może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ten Honkong tak rozbawił Wysoką Izbę?) jest z ww. najzabawniejsza.
_________________ Społeczeństwo - rzecz, którą definiują jako organizm nieposiadający kształtu fizycznego, nadistota nie zamieszkująca w nikim konkretnym, a zarazem zamieszkująca we wszystkich oprócz ciebie.
Ayn Rand
Wysłany: 2007-01-28, 12:52
Tez tego nie rozumiem.cymanski jest zdecydowanie najwiekszym klaunem .
Gość
Wysłany: 2007-01-28, 12:53
mnie rozwala osobiscie wypowiedz naszego premiera...nie wiem dlaczego ale kurcze tak to fajnie zostalo powiedziane wszsytko pasuje do ich polityki, im sie nie da przetlumaczyc... oni wiedza swoje
Mnie zachwyca Jego ludowa mądrość (bez krztyny ironii to piszę) on zna tyle przysłów, powiedzeń...
_________________ Społeczeństwo - rzecz, którą definiują jako organizm nieposiadający kształtu fizycznego, nadistota nie zamieszkująca w nikim konkretnym, a zarazem zamieszkująca we wszystkich oprócz ciebie.
Ayn Rand
Fang
Wysłany: 2007-01-28, 15:28
Wczoraj godzinę szukałem całej wypowiedzi p. Gadzinowskiego, bez powodzenia niestety, jakkolwiek wydaje mi się, że smiech wzbudziła zarowno wymowa jak również kontekst wypowiedzi. Otóż SLD było przeciwne temu urzędowi, a powoływanie się na Chrl wydaje się być trochę nie na miejscu