Wysłany: 2006-03-26, 17:55
Jacek nie roz?mieszaj mnie. Mikke niekiedy takie farmazony g?osi, ?e przykro s?ucha?. A do tego czasem mu si? zdarza samemu pokaleczy? no?em
_________________ Ameryka nie ma przyjaciół, ona ma tylko aktualne sojusze. Kiedyś wspomagała Mudżahedinów w Afganistanie, potem z tymi samymi walczyła. W czasach wojny Iraku z Iranem USA wspomagała Saddama, kto dziś o tym pamięta? A potem oni sami obalili Saddama.
Wysłany: 2006-03-26, 19:00
Jacek napisał/a:
Nie generalizuj, tam s? ludzie o r??nych pogl?dach. S? i tacy, kt?rzy maj? te przytoczone wy?ej, ale nie tylko oni tworz? t? parti?.
Ludzie o takich pogl?dach to przynajmniej 90% UPR-owc?w i to oni nadaj? ton w partii, wi?c generalizacja jest jak najbardziej uzasadniona. Zreszt? nawet gdyby to by?o 1%, to sam fakt tolerowania takich jednostek by?by - przynajmniej dla mnie - ca?kowicie dyskwalifikuj?cy.
Jacek [Usunięty]
Wysłany: 2006-03-27, 14:36
Czy mo?ecie poda? mi jakie? konkretne przyk?ady farmazon?w g?oszonych przez t? parti
Wysłany: 2006-03-27, 15:11
Jacek, daj sobie spok?j ch?opie, przecie? ten Mikke to ma nier?wno pod sufitem. Rzucam pierwszy lepszy tekst jaki znalaz?em na stronie UPR. Takich rzeczy nie m?wi? ludzie zdrowi na umy?le...
http://upr.pl/new/index.p...&id=17&Itemid=1
_________________ Ameryka nie ma przyjaciół, ona ma tylko aktualne sojusze. Kiedyś wspomagała Mudżahedinów w Afganistanie, potem z tymi samymi walczyła. W czasach wojny Iraku z Iranem USA wspomagała Saddama, kto dziś o tym pamięta? A potem oni sami obalili Saddama.
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 16776748 Skąd: Naturalnie z Pomorza
Wysłany: 2006-03-28, 19:51
Ale akurat w tej kwestii ma racje. W Chinach nadal ten system dzia?a w pewnej mierze. Ja jednak uwa?am, ?e pa?stwo nie powinno odbiera? wszystkim pieni?dzy w?a?nie z tej okazji, ?e zawsze znajdzie si? idiota, kt?y nie od?o?y pieni?dzy na swoj? emerytur? i trzeba go "solidarnie' zasponsorowa?. Zreszt? dobrze wiecie ile pa?stwo Wam zabiera co miesi?c bez pytania was o zgod
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
Te? nie jestem za tym ?eby ka?dy musia? p?aci? za tych kt?rzy sobie nie odk?adaj?. Najlepszym rozwi?zaniem by?oby nie finansowanie emeryt?w przez pracuj?ce spo?ecze?stwo, ale przymus odk?adania na jakiej? lokacie pieni?dzy na stare lata.
Wysłany: 2006-03-28, 20:44
Nie wiem o co Ci chodzi Misza. Przecie? stworzenie systemu emerytalnego jest jednym z najwi?kszych osi?gni?? cywilizacyjnych XX w. (a w zasadzie to ko?ca XIX w. - reformy Bismarcka w Niemczech: http://www.nbportal.pl/co...?aid=13157&ps=0 )
Wi?c nie wiem o co Ci chodzi. Ska?dki powinny by? obowi?zkowe i ju?. A z tymi Chinami to te? troch? nie trafi?e? bo Chiny dwoj? si? i troj? jak wprowadzi? (a w zasadzie rozszerzy?) system funduszy emerytalnych w swoim kraju: http://pl.chinabroadcast....05/29@22231.htm
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 16776748 Skąd: Naturalnie z Pomorza
Wysłany: 2006-03-28, 20:49
Ty naprawd? sie ?udzisz, ?e dostaniesz swoj? emerytur? prawda? Z Chinami chodzi o to, ?e tam jest jeszcze praktykowany ten system opieki nad starszymi przez m?odych.
[ Dodano: 2006-03-28, 21:51 ]
A czy nie by?oby fajniej gdyby?my to my decydowali ile, jak i komu powierzamy nasze pieni?dze? I nie by?yby zabierane przez pa?stwo bez gwarancji , ?e zn?w je zobaczymy? ZUS ma ogromne d?ugi, nie ogarnia systemu i jest wielkim molochem biurokracji - czy to on ma odpowiada? za Twoj? emerytur
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
Wysłany: 2006-03-28, 21:00
Przecia? jeste?my w trakcie reformy ca?ego systemu emerytalnego. M?j ojciec b?dzie pobiera? emerytur? z ZUSu, moja mama cz??? z ZUSu, a cz??? z OFE, natomiast ja jedynie z OFE z II filaru, lub jak b?d? chcia? i si? zapisz? to tak?e z III. Wi?c dalej nie wiem o co Ci chodzi?
Wysłany: 2006-03-28, 21:40
Oficjalnie to ja pracowa?em mo?e ze 3 miesi?ce, umowa o dzie?o czy cos takiego, ale, ?e mia?em status studenta to nie p?aci?em ZUSu, ani sk?adek na OFE. W tej chwili nie pracuj?. Ale jak sko?cz? studia i zaczn? pracowa?, czyli za kilka miesi?cy to b?d? musia? zapisa? si? do jakiego? OFE i tam p?aci? sk?adki, a nie do ZUSu. Mnie ZUS juz nie dotyczy, Ciebie Misza zreszt? te?...