aby stworzyc system dwupartyjny, trzeba dlugiego procesu demokratycznego, u nas ten proces dopiero sie zaczal. W PL jest za duzo ran, bolaczek i zrozwnicowan aby wszytko mozna wlozyc do dwoch workow. Jeden lewicowy a drugi prawicowy. Dopoki bedzie sie utrzymywala skala roznic pogladowwych jak zapotrzebowan spoleczenstwa tak dlugo bedzie pluralizm na arenie politycznej. I dobrze, bo to jest bogactwo narodu, tak.. wyobrazmy ze wszyscy mysla podobnie.. to jest bardzo ubogie.
Dam przyklad..
to tak jak by jedni tylko sluchali muzyki klasycznej a drudzy rockowej.. I pustka, cholera a gdzie jest jazz, folk, metal, saul.. etc, etc..
w polityce jest podobnie, tylko to zalezy od nas jak mamy sie dogadac i na jakie kompromisy mamy isc.. i to nazywa sie polityka. jestem za pluralizmem, to jest trudniejsze ale bogatsze..
tu sie z Toba zgodze, bylby to dobry uklad. Jednak obawiam sie ze na walce PiS - PO, zyska SLD, i uklad bedzie trojpartyjny. A to bedzie pat.
Nie wyobra?am sobie aby na razie SLD mog?o cokolwiek zrobi?. Jest zbyt kr?tko po ich kompromituj?cych rz?dach aby spo?ecze?stwo im zaufa?o ponownie. Im szybsze wybory tym wi?ksze prawdopodobie?stwo ?e do sejmu wejd? tylko PiS i PO.
A akurat je?li do sejmu wesz?oby SLD to PO ju? by wiedzia?o z kim tworzy? koalicj?. To by?oby w?a?nie SLD...
_________________ Przeżyliśmy trzy zabory, przeżyjemy i Kaczory...
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 16776748 Skąd: Naturalnie z Pomorza
Wysłany: 2006-01-28, 14:22
Marcin Adamczyk napisał/a:
A akurat je?li do sejmu wesz?oby SLD to PO ju? by wiedzia?o z kim tworzy? koalicj?. To by?oby w?a?nie SLD...
No nie wiem. Ostatnio PiS wyst?puje razem z SLD przeciwko projektom PO.
Czy?by planowali koalicj?? (tutaj s?ycha? jak ludzie wstrzymuj? oddech w oczekiwaniu odkrycia przed nimi wielkiego dziejowego spisku).
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
malgosia [Usunięty]
Wysłany: 2006-01-28, 14:24
A akurat je?li do sejmu wesz?oby SLD to PO ju? by wiedzia?o z kim tworzy? koalicj?. To by?oby w?a?nie SLD...[/quote]
SA SZANSE!
[ Dodano: 2006-01-28, 14:27 ]
Czy?by planowali koalicj?? (tutaj s?ycha? jak ludzie wstrzymuj? oddech w oczekiwaniu odkrycia przed nimi wielkiego dziejowego spisku).[/quote]
Zaskajujace masz wiesci MIsza.. wedlug moich orientacji, predzej SLD, luc centrolew dogada sie z PO niz z Jarkiem ..
Czy?by planowali koalicj?? (tutaj s?ycha? jak ludzie wstrzymuj? oddech w oczekiwaniu odkrycia przed nimi wielkiego dziejowego spisku).
Projekt PO o finansowaniu uczelni katolickich z bud?etu jest niczym innym jak gr? Bogiem. Od kiedy to ateista Tusk, kt?ry po 27 latach ma??e?stwa wzi?? ko?cielny ?lub, zreszt? w pakiecie z bierzmowaniem, i to tylko z okazji wybor?w zrobi? si? taki ko?cielny???
Podoba?o mi si? spotkanie Benedykta XVI z Lechem Kaczy?ski. Papie? jasno powiedzia? czego od nas oczekuje...
szczaw [Usunięty]
Wysłany: 2006-01-28, 14:33 Re: Kto jest winny wywo?annia haosu w sejmie??
Obiskykenobi napisał/a:
Ja uwa?am ?e winnym tego jest Marsza?ek Marek Jurek poniewa? jako pierwszy z?ama? prawo i to zdarzenie przyczyni?o sie do powstania kryzysu w sejmie.
Jakie jest wasze zdanie??
ja uwa?am, ?e jest to uchylanie si? od odpowiedzialno?ci przez polityk?w PO, bo s? to trudne resorty (te kt?re zosta?y PO zaproponowane)i w kolejnych wyborach z tego pilotycy b?d? rozliczani, a Platformie chodzi?o o resorty si?owe, ?eby mieli mo?liwo?? zatajenia ciemnych spraw w kt?re politycy PO s? zapl?tani. I to jest wed?ug ciebie w porz?dku? Ocen? pozostawiam narodowi.
malgosia [Usunięty]
Wysłany: 2006-01-28, 14:35
Projekt PO o finansowaniu uczelni katolickich z bud?etu
A! oto ci chodzi Misza, a wiec to kolejna zagrywka PO do PiS, aby mu podciac nogi..
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 16776748 Skąd: Naturalnie z Pomorza
Wysłany: 2006-01-28, 14:35
Marcin Adamczyk napisał/a:
Projekt PO o finansowaniu uczelni katolickich z bud?etu jest niczym innym jak gr? Bogiem
Gra Bogiem? Bior? na ?wiadk?w wszystkich tu obecnych - KTO PODCZAS KAMPANII WYBORCZEJ GRA? BOGIEM?
A finansowanie uczelni nawet katolickich jest finansowaniem o?wiaty (szko?y katolickie maj? ca?kiem dobry poziom). W odr??nieniu od na przyk?ad finansowania budowy ?wi?tyni Opatrzno?ci z bud?etu pa?stwa.
malgosia napisał/a:
Zaskajujace masz wiesci MIsza.. wedlug moich orientacji, predzej SLD, luc centrolew dogada sie z PO niz z Jarkiem ..
Tu chodzi o ten s?ynny tok rozumowania PiSowc?w, gdzei dwie g?osuj?ce przeciwko Kaczy?skim partie s? od razu w koalicji.
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
malgosia [Usunięty]
Wysłany: 2006-01-28, 14:38 Re: Kto jest winny wywo?annia haosu w sejmie??
Szczaw, dzisiaj w GW Tusk wyraznie powiedzial ze PO wejdzie do koalcji pod warunkiem kiedy Jarek K wejdzie do rzadu i wezmie na siebie odpowiedzialnosc!!!!!!
czy ktos widzial aby sektretarz parti rzadzil KRAJEm !!!!!!!!!
a wiec dajmy spokoj..
Ja uwa?am ?e to Jaros?aw Kaczy?ski powinien by? premierem, ale to nie by?oby za ciekawe gdyby dwaj bracia dzier?yli dwa najwy?sze urz?dy w pa?stwie....
Czy to wazne kto rzadzi . Wazne, ze dobrze rzadzi . A Tusk niech nie wyciaga starych, zgranych argumentow aby tylko jatrzyc, a lepiej niech faktycznie potwierdzi dobra wole prawidlowa ocena powyborczej sytuacji i przystapi do rzeczowych negocjacji. Wtedy Polacy potraktuja go powaznie.