Aby zapisać się na listę naszego newslettera, prosimy podać swój adres email:

e-Polityka.pl - Strona Główna Serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ochrona dzieci
Autor Wiadomość
monala 

Wysłany: 2015-03-28, 09:20   Ochrona dzieci

Ostatnio dużo jest informacji na temat molestowania seksualnego nieletnich. Cieszę się, że wczoraj skazany został jeden z pedofilii w sutannie. Jednak moje wątpliwości budzi fakt, iż nadal nie ma zbyt wielu działań prewencyjnych chroniących dzieci przed patologicznymi zachowaniami dorosłych. Kampanie społeczne przechodzą bez echa. Dlaczego nasz rząd tak mało uwagi poświęca na ochronę najmłodszych obywateli? Jak w ogóle rozmawiać z dziećmi o tych sprawach? Jak je wyczulić na niebezpieczeństwa bez zaszczepiania lęku przed innymi ludźmi? Jak nauczyć je mówienia NIE w adekwatny sposób? Czy MEN nie mógłby stworzyć programu edukacyjnego dotyczącego właśnie takich spraw i zamiast Religii prowadzić z dziećmi takie zajęcia?

Forum Bot
Reklama

Wysłany: Dzisiaj 4:49   

gobi 

Wysłany: 2015-03-28, 17:05   

Mnie się wydaje, że jest to w pierwszej kolejności rola rodziców. Od początku trzeba uczyć dzieci mówienia NIE. Rozmowę z dzieckiem można zacząć od przeczytania książki dotyczącej podobnego problemu albo opowiadania o dziecku, które na przykład nie lubiło, gdy wujek brał je na kolana i dotykał w dziwny sposób. Trzeba uświadamiać dziecku, ze jego ciało należy do niego, no i najważniejsze - trzeba nauczyć dziecka odwagi.

kolos

Wysłany: 2015-04-17, 15:05   

Gdy sprawa dotyczy dzieci wszystko dociera do mnie 2 razy mocniej. Ciężko sobie wyobrazić jak niektóre dzieci cierpią i kim trzeba być, żeby zrobić tak wielką krzywdę nieletniej osobie. Przydałaby się edukacja na te tematy w szkołach. Dzieci powinny wiedzieć co im grozi i jak reagować w niektórych sytuacjach.

Odpowiedz do tematu