Aby zapisać się na listę naszego newslettera, prosimy podać swój adres email:

e-Polityka.pl - Strona Główna Serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Oto Polska właśnie
Autor Wiadomość
Darkstalker0000

Wysłany: 2012-01-30, 21:55   

Ostatnio pokazali gdzies mechanika który z domowych przedmiotów zbudował urządzenie do wzbogacania paliwa wodorem wytraconym z wody podczas elektrolizy. Koszty jazdy z tym gadzetem spadły by o ponad połowę jednak w wolnym kraju jakim jest polska to przestępstwo i nie wolno mu takim autem jezdzic. Mamy wspaniały kraj i ludzi ale non stop jesteśmy okupowani jak nie ruscy albo niemcy to rząd i czy to wałęsa czy kaczyński czy tusk każdy rząd jest moim oprawca i okupantem...

Forum Bot
Reklama

Wysłany: Dzisiaj 16:57   

nicram 
Starosta

Wysłany: 2012-01-30, 22:30   

No dokładnie. Dzisiaj PiS nieudolnie broniło Amerykanów i ich pytań dotyczących głosowania ws. ACTA. Z jednej strony krzyczą o kondominium niemiecko-rosyjskim a z drugiej najchętnie złożyliby "hołd pruski" Obamie. Śmieszne. Co my mamy z tej przyjaźni polsko-amerykańskiej? Stare zdezelowane samoloty? Wizy do USA? Atrapy Patriotów, które będą albo ich nie będzie? PiS naiwnie wierzy, że USA pospieszą nam z ratunkiem w razie zagrożenia. Jakim to trzeba być naiwnym frajerem... :roll:

kaminiak33 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2012-01-30, 23:25   

nicram , do tego dorzuciłbym zapewnienia o „PRZYJAŹNI” , nicram , w tym względzie poparłbym ciebie zawsze i wszędzie.

[ Dodano: 2012-01-30, 23:27 ]
Darkstalker0000 , to jest nas dwóch .

[ Dodano: 2012-01-30, 23:45 ]
¤ Oto Polska właśnie

Gdzie między innymi „topimy” miliardy zł w naszym kraju przez
głupie rządzenie.

1) Pomoc społeczna. ( miliardy na rozdawnictwo , i utrzymanie biurokracji)

W każdej miejscowości są ludzie którzy korzystają z tej pomocy, to grube miliardy w skali kraju. Ludzie naprawdę potrzebujący tej pomocy z niej nie korzystają, a jeśli tak to nieliczni reszta to ci co „żerują” na wszystkich. Utrzymanie całej administracji tych urzędów i instytucji to ogromne pieniądze w budżecie każdej miejscowości ( pensje , lokale itp.).”Potrzebujący” pomocy korzystają z darów , pieniędzy ,węgla na zimę itp. W zamian za to nie robią nic ,zrobili sobie z tego sposób na życie, pracują ( niektórzy) na czarno my wszyscy nie mamy z tego nic . Jeśli uważacie że tak nie jest to popatrzcie dookoła a zobaczycie takie osoby. Przez wykorzystanie tych osób do pracy , każda gmina, miasto itp. Zaoszczędziłaby bardzo duże pieniądze w skali roku np. na sprzątaniu , pracy przy zieleni ,w zimie przy odśnieżaniu itd. To proste prace i żeby były wykonane nie trzeba zatrudniać żadnych firm .Oglądałem reportaż , miejscowość i droga przez środek niej (syf , kiła i mogiła) pół miejscowości korzysta z pomocy społecznej nie pracują nigdzie a nie mają czasu sprzątnąć tej ulicy . Podobała mi się wypowiedź kobiety z tej miejscowości ( miała dobrze ponad 70 lat ). „Ci co korzystają z tej pomocy powinni uprzątnąć ten bałagan wtedy odrobiliby za tą pomoc”. W kasie zostałyby pieniądze które będą przeznaczone na sprzątanie , częściowo zmalałaby liczba „potrzebujących” nie wszyscy korzystaliby z tej pomocy jakby musieli na nią zapracować.

2) Urzędy Pracy. (miliardy na rozdawnictwo , i utrzymanie biurokracji)

Moim zdaniem to główna „przechowalnia żerujących” (są wyjątki wśród tych ludzi) Może to brutalne ale tak to widzę rozglądając się dookoła siebie widzę takich ludzi , zróbcie to samo a na pewno w dużym stopniu się z tym zgodzicie. Kiedyś nie było tych urzędów a ludzie ci co chcieli znajdowali pracę teraz wygląda to tak ( może nie wszyscy tak robią ), pracują na czarno . Przychodzą, rejestrują się i otrzymują kasę za utratę pracy korzystają też z ubezpieczeń chorobowych , bardzo często pracują w szarej strefie ( może nie wszyscy ) . Też jak ludzie korzystający z pomocy społecznej powinni odpracować to . Taka pomoc niema nic wspólnego z dawaniem wędki (praca) to jest cały czas ryba ( kasa) i dopóki tak będzie zawsze znajdą się tacy „zaradni „ którzy na tym żerują . Do tego dochodzi to że ludzie którzy tym kierują ( urzędy pracy ) wynajmują firmy które szukają pracy dla bezrobotnych ( oglądałem to w telewizji) . To jest porąbane , zastanawiam się za co oni dostają kasę. Gdyby nie było tych urzędów ludzie musieliby pracować nawet na czarno, ale nie korzystaliby z naszych pieniędzy często pracując w szarej strefie , teraz korzystają z tych pieniędzy. Pieniądze które są przeznaczone z budżetu na te cele to miliardy zł. Za tą kasę którą się w tej chwili „przejada” i nic z tego nie mamy można by wybudować firmy w których produkowane by były np. materiały budowlane ( bo to potrzebne jest wszystkim ), sprzedając te materiały w takich cenach jak pisałem ( nie zawyżonych związanych z kosztem wytworzenia + umiarkowany zysk ). Wtedy mielibyśmy same korzyści , my mielibyśmy naprawdę tanie mat. Budowlane ( niższe ceny budowy domu i mieszkań ), a z pieniędzy które zarabiają te firmy korzystaliby naprawdę potrzebujący pomocy , sieć takich firm pracujących na dwie zmiany w naszym kraju , z tym związana sprzedaż ( sieć sklepów ) to kolejny zysk (miejsca pracy , podatki itd. ) Te urzędy zamiast mobilizować ludzi , pomagając jeśli jest taka potrzeba , robią coś zupełnie odwrotnego tworzą „ patologię”, każdy kto tylko może dostać coś za darmo wyciągnie po to rękę , a jeśli robią to instytucje „państwowe” z „państwowych” pieniędzy to nikt się tym nie przejmuje , a to nasze pieniądze i powinno nas to interesować jak są wydawane .Gdyby to było tak rozwiązane jak napisałem możemy jeszcze na tym zarobić ( w kraju i zagranicą, mając niskie ceny i wysoką jakość), a nie tylko do tego dokładać (co roku) ogromne pieniądze które są” przejadane” . To jest patologia a nie pomoc , to nasze pieniądze i jeśli was to nie obchodzi to jest mi was żal. Takiego „topienia” pieniędzy jest w kraju dużo więcej i tylko od nas zależy czy tak ma być czy to należy zmienić . Nie liczcie że zrobią to za was ludzie przez was wybrani ( politycy) , robią to już 22 lata i nic się nie zmienia .Z zysków można by było spłacać wciąż rosnące długi , tam gdzie się da to trzeba na tym zarobić nie przez podnoszenie cen tylko na nawet małym zysku , im większy obrót ( sprzedaż) tym większy zarobek . Chętnych na kupno nie zabraknie , ale wysoka cena to „zapora” nie do przejścia , i żaden zarobek dla producenta , ( pisałem już o tym tekst z wehikułem czasu).
Propozycja sprawiedliwego systemu emerytalnego.

nicram 
Starosta

Wysłany: 2012-01-31, 21:34   

Darkstalker0000 napisał/a:
Ostatnio pokazali gdzies mechanika który z domowych przedmiotów zbudował urządzenie do wzbogacania paliwa wodorem wytraconym z wody podczas elektrolizy.

Umknęło mi to zdanie jakoś mimo, że było pierwsze. Czegoś takiego nawet McGiver by się nie powstydził. :mrgreen:

Kaminiak, pisze Ci to bez złośliwości teraz. Czy naprawdę nie możesz zakładać wątków gdzie będziesz pisał swoje przemyślenia i pomysły zamiast walenia off-topa wszędzie tam gdzie się da?

kaminiak33 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2012-01-31, 23:15   

nicram , pisze Ci to bez złośliwości teraz. Czy to nie pasuje do tytułu tematu „Oto Polska właśnie”. Ja naprawdę nie chcę „wojny” z tobą czy z kimkolwiek innym .

[ Dodano: 2012-02-01, 14:42 ]
Jest jeszcze jedna różnica między nami , WY komentujecie i narzekacie na to co jest teraz w Polsce , ja chcę to ZMIENIĆ dlatego założyłem temat na którym podaje propozycje zmian , to nie oznacza że ktoś MUSI się z nimi zgadzać , ale wystarczy że je przeczyta i wie że może być inaczej ( czy lepiej nie wiem ), może się do nich odnieść , jestem otwarty na czyjeś propozycje , tylko BEZ JAJ.

nicram , napisałeś że tego nikt nie chce czytać , i o tym że zmuszam ludzi do tych „PIERDÓŁ”, jednak nie przykładam nikomu pistoletu do głowy , a są tacy którzy to przeczytali.

[ Dodano: 2012-02-01, 19:08 ]
Oto Polska właśnie

Takie mamy „prawo” , a raczej BEZPRAWIE !!!!
TO TAKA PIERDOŁA , ale może W…….ć

„Kupiłem” na Alegro telefon za 262 zł którego nie zobaczyłem , i tak ,

znane jest nazwisko , adres itd. oszusta , zgłosiłem oszustwo na policję , oprócz niej w sprawę zaangażowany jest prokurator i sąd . Sprawa ciągnęła się 18 miesięcy , na rozprawie zapadł wyrok , areszt dla oszusta .

Co ja z tego mam , a raczej czego nie mam
Telefonu
Pieniędzy
I jeszcze muszę żywić , opierać, i inne AĆ , OSZUSTA który woli odsiedzieć niż oddać kasę.

Z moich podatków ( z WASZYCH też ) MUSZĘ za płacić policji, prokuratorowi i sędziemu.

To samo z kupnem drugiego telefonu tylko kasa już inna 1800 zł , oszust znany , itd.
Tylko to już prawie 2 lata a nie było nawet sprawy.

Gdyby to co napisałem potraktować jak kradzież , w pierwszym przypadku , u nas nie karane MAŁA SZKODLIWOŚĆ , tylko co ma powiedzieć taki ktoś kto ma tylko ( albo aż ) 800zł miesięcznie . Ale ten kto to wymyślił ma na pewno ponad 10 tys zł na miesiąc , więc te 262 to dla niego NIC.

[ Dodano: 2012-02-01, 21:06 ]
kaminiak33
Nieczytanych tematów 4
Nieczytanych postów 28

Mógłbym napisać że to kłamstwo , nie chce mi się liczyć ile było wejść na te „NIECZYTANE” tematy .

Chyba że tu zaglądają tylko NIEWIDOMI !!!

[ Dodano: 2012-02-02, 13:37 ]
Oto Polska właśnie

Powtarzający się temat , a w roli mądrzących się SLD (aborcja ,In vitro , antykoncepcja ) powód poparcie .Lepiej by było żeby zamiast pieprzyć głupoty ci ludzie „gibali „się jak mówią młodzi , na tych platformach razem z „kochającymi inaczej „ . do tych ostatnich nie mam nic , żeby tylko nie chcieli adoptować dzieci to nie mam nic przeciwko kto z kim śpi .

Aborcja .
To nie jest zabicie komara .
To jest dosłowne rozrywanie małego jeszcze nienarodzonego człowieka i żeby uzmysłowić bardziej to tym ludziom żeby to zrozumieli niech każdy z nich weźmie obcęgi zaciśnie na czymś przez wszystkich nazywanym głową (niech to będzie ich własna ) i pociągną , kiedy poczują ból wtedy może dotrze to do nich .Co się zaś tyczy gwałtów i usuwania ciąży ,to dziecko nie wie że ojcem jest gwałciciel ,ból przez to nie będzie mniejszy . Żeby karać gwałcicieli od tego jest prawo , ja osobiście obciąłbym im to co mają ,kastracja chemiczna przy tym to pryszcz .Przy zagrożeniu życia kobiety wybór powinien należeć do niej ,tylko ciąża powinna być zaplanowana ,ruszcie przedtem oboje głową .Jeśli nie to niech on robi to na „wilka”,(dla tych co nie wiedzą o co chodzi wsadzić między drzwi a futrynę i zamknąć) jej polecam wibrator .

.In vitro
Potrafię zrozumieć tych ludzi i nie mam nic przeciwko chęci „posiadania „dziecka . Tylko są już ludzie „żyjący „których kalectwo , choroby ;dosłownie przywiązały do łóżek patrzą w sufit i są jak rośliny i jak nie ma pieniędzy żeby pomóc tym ludziom i ich rodzinom , to ciężko mi się pogodzić z tym żeby znalazły się pieniądze na „coś „ czego jeszcze nie ma . Jak byłaby normalność znalazłyby się pieniądze i dla jednych i drugich. Politycy .Nie mieli pieniędzy żeby pomóc tym ludziom ,a znaleźli kasę na „becikowe” . Poparli to wszyscy ,na szczęście części tych kretynów już nie ma .

Antykoncepcja
Co jest najlepsze na kaca .
Nie pić poprzedniego dnia .
To samo z ciążą , bez współżycia nie możliwe .
Jeśli ci kretyni nie tylko z SLD myślą że każdy z nas chętnie na to da pieniądze , to się myli .Żeby inni oddawali się przyjemnościom to nim zaczną ruszać dupą niech ruszą najpierw głową .Może politycy którzy tak myślą oddali by swoje pensje na prezerwatywy , pigułki itd. Stać ich na to . Nie chcą zalegalizować prostytucji a to ogromne pieniądze i mogłyby służyć innym (In vitro ,lub na cokolwiek innego ). Nauka o tym w szkole owszem .Niech zapomną o moich groszach i nie liczą że dorzucimy się do antykoncepcji .
Darmowa rada; na platformy . „Gibajcie „ się dalej .
Widzicie tak nie jest Alicja Tysiąc żeby pierw ruszyła głową nie miałaby takich kłopotów .
Otrzymała odszkodowanie od nas wszystkich ,zmusiło nas do tego prawo unijne .

[ Dodano: 2012-02-02, 18:01 ]
Oto Polska właśnie

I za ten syf który nam przeszkadza jeszcze PŁACIMY.

[ Dodano: 2012-02-02, 23:45 ]
Chcąc zwrócić uwagę na różne tematy, które zasługują (moim zdaniem, a także wielu innych ludzi w Polsce) na zainteresowanie się nimi chociażby z tego powodu, bo dotyczą wszystkich. Pismo te wysyłałem przez Internet do różnych instytucji, mediów, związków zawodowych i partii politycznych tylko to nic nie daje, nikt tego nie czyta bo do nikogo to pismo nie dociera, albo jest traktowane jak „spam” i kasowane, albo dostaje wyświechtaną formułkę typu (Dziękujemy...), ale i tak nikt w tych instytucjach tego nie czyta. Zwracam się do wszystkich, którzy będą czytali to co napisałem, żeby odpowiedzieli sobie czy zmiany i propozycje przedstawione mogą polepszyć cokolwiek w moim życiu np. emerytury.
Propozycje te nie mają na celu likwidacji czego kol wiek za wszelką cenę, to tylko możliwość wyboru czegoś innego. Wyboru, którego teraz nie mamy. Jeśli ktoś uważa, że system emerytalny i bankowy obowiązujący teraz jest sprawiedliwy, to nie chcę zmuszać go do czegoś nowego, tylko przedstawiam możliwości wyboru czegoś innego, moim zdaniem sprawiedliwszego. Każdy powinien mieć prawo wyboru.
Jest tak – może być tak.
Czy coś to zmieni?
Jakie korzyści mogę mieć przez te zmiany?
Czy przeprowadzenie tych zmian jest możliwe?
Piszę o tym co „boli” mnie, a myślę, że nie jestem w tym odosobniony.

Dlaczego w naszym kraju racje mogą mieć tylko ludzie, którzy za swoje „usługi” otrzymują dużą kasę, a taki ktoś jak ja, który chce coś zrobić dla wszystkich bezinteresownie nie może nawet dotrzeć do instytucji, które powinny zająć się tym, żeby coś zmienić by polepszyć życie ludzi żyjących w naszym kraju. Czy żeby ktoś usłyszał o czymś, co może ułatwić nam życie trzeba się podpalić, wysadzić coś, doprowadzić do tragedii wtedy ten głos będzie słyszalny. Proszę pomóżcie mi w tym – przecież to nic nie kosztuje. Najśmieszniejsze jest to , że wszyscy o tym wiedzą, nie dziwię się młodym ludziom, że nie interesuje to większości z nich, ja też byłem młody i miałem to wszystko „gdzieś”. Zastanawia mnie jednak brak zainteresowania ludzi, którzy już trochę przeżyli i znają naszą rzeczywistość. Przy każdej okazji rozmawiają o tym, nawet potrafią się przez to poróżnić, ale nikt z tym nic nie robi. Skończmy to co było zaczęte 30 lat temu, skoro można było doprowadzić do zmiany ustroju (zmieniło się prawie wszystko), to można też zmienić coś na lepsze. Czas mija tak szybko – nie traćmy go, zostawmy naszym dzieciom nie tylko wolność i długi, zostawmy im normalność. Żeby to zmienić nie musimy przelewać krwi tak jak starsze pokolenie i niech tak zostanie.

Annix

Wysłany: 2012-02-03, 13:07   ciekawa inicjatywa

Chociaż nie popieram partii rządzącej to muszę przyznać, że ta inicjatywa jest ciekawa... http://platforma.org/pl/a...lnej-prof-gora/

falkonetti
Radny miejski

Wysłany: 2012-02-03, 14:15   

Naganiacze jak widac są coraz bardziej cwani.

kaminiak33 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2012-02-03, 15:01   Re: ciekawa inicjatywa

Annix napisał/a:
Chociaż nie popieram partii rządzącej to muszę przyznać, że ta inicjatywa jest ciekawa...

Annix , może i ciekawa tylko wszystko co popiera jakaś partia ( bez wyjątku ) kojarzy mi się z oszukaństwem tak jest już 20 lat i to się już nie zmieni .

Taki tekst mam na swoim temacie , NIC SIĘ NIE ZMIENIŁO !!!!

Minęło 20 lat zbliżają się kolejne wybory, kolejny raz będziemy wybierać tych samych ludzi. Może zmieniły się szyldy, pod którymi będą startować, ale w dalszym ciągu to ci sami ludzi, którzy rządzą w naszym kraju 20 lat. Pomijając „barwy” pod jakimi występują wszyscy bez wyjątku obiecują nam to samo. Obietnic jest tyle że, nie są wstanie ich spełnić, ale to im nie przeszkadza. My ich wybieramy a oni nas oszukują za co jeszcze płacimy im ogromne pieniądze. Ogłupiają naród i dzielą nas tak jak chcą, a my się na to zgadzamy. Nazywają to demokracją, ale moim zdaniem kłótnie i podziały nie mają nic wspólnego z nią, dopiero jak będziemy mieli wpływ na wszystkie sprawy, które nas dotyczą (wypowiedzenie się w tych sprawach przez referendum) możemy mówić o demokracji. Mogę im to wybaczyć, ale nie mogę im tego zapomnieć. Przypomnę tym co zapomnieli, przez 20 lat słyszę jak to Lech Wałęsa zwyciężył komunę, sam jeden doprowadził do wszystkiego co zostało zmienione. Te 10 mln ludzi z „solidarności” to tylko tło dla jego wyczynów. Aleksander Kwaśniewski i jego „choroba filipińska”, chwiejący się prezydent przy grobach, to widział cały świat. Oleksy ogłoszony agentem, ten co go oskarżał nie poniósł żadnych konsekwencji. Czasy AWS , debata nad reformami rządu Buzka i poprawki do tych reform (kropki, przecinki) autorstwa posła z SLD. Do tej pory pamiętam ludzi grzebiących w śmietnikach, chodzących po wysypisku, a w tle „poprawki posła SLD”. Afera „Starachowicka”, „Rywina” firanki w mercedesie dla posła z SLD. Miałem nadzieje że, to się zmieni, ale to była tylko nadzieja. Przyszły czasy posłów prawicy, kłótnie o „krzesła”, „samolot” CBA i „afery” tworzone przez tą instytucję. Walka o krzyże, afera hazardowa i zamiecenie jej pod dywan. Na końcu tej afery pismo posła Chlebowskiego odczytane w mediach to szczyt wszystkiego, jeśli nie spotkała go żadna kara za to co zrobił, to powinien dostać dożywocie za swoją bezczelność. Ludzie z tych partii bawią się w politykę za nasze pieniądze, a my im na to pozwalamy. To tylko kilka spraw dzięki, którym jest mi wstyd chodziarz nie mam nic wspólnego z tymi sprawami. Nie ma na świecie takiej dziury, w której można ukryć ten wstyd. Ponad 50% ludzi nie biorących udziału w wyborach to ludzi tacy jak ja mający dosyć takiej „demokracji”, w której jedyna możliwość wypowiedzenia się to tylko wybory. Myślę że, ludzi, którzy chodzą na wybory a mają dość różnych spraw przez co zmieniają swoje sympatie wyborcze też nie brakuje w naszym kraju. Tylko oni może mają jeszcze nadzieje że, coś się zmieni. To się nie zmieni, młodzi ludzie z tych partii robią w dużej mierze to samo co ich starsi koledzy. Kłócą się już teraz, nie mają własnego zdania mówią to samo co ich liderzy (wniosek na podstawie programu „Młodzież kontra”). Pomimo różnic jakie nas dzielą łączy nas wszystkich jedno. Każdy z nas ma tylko jedno życie. Nie spieprzmy go!

[ Dodano: 2012-02-03, 17:17 ]
Oto Polska właśnie

Tak się zastanawiam , z czego będziemy te długi ( cały czas ROSNĄCE ) spłacać ?? jak długo inni będą kupować te papiery TOALETOWE ??? na jaki procent ??( teraz to ponad 5,5% ) , kiedy "Kowalski" powie DOŚĆ ??? Czy to będzie wtedy jak będą zabierać mu ostatnią złotówkę z portfela ????

Niech żyją SPONSORZY !!!!

nicram 
Starosta

Wysłany: 2012-02-03, 23:19   

Annix, daj se siana. Nikt mnie do PO nie przekona skoro ona sama nie przekonała mnie przez ponad 4 lata...

kaminiak33 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2012-02-03, 23:40   

nicram napisał/a:
Annix, daj se siana. Nikt mnie do PO nie przekona skoro ona sama nie przekonała mnie przez ponad 4 lata...

Widzisz "nicram są u nas jeszcze wierzący we "wszystko mogę Tuska " , a i tacy którzy wierzą w "zbawcę narodu" PREZESA Kaczyńskiego . Tak jak powiedział Kurski ( następny mądrala ) CIEMNY LUD TO KUPI .

[ Dodano: 2012-02-04, 12:16 ]
Oto Polska właśnie

Mogę przełknąć to, że między innymi z moich pieniędzy buduję się autostrady po, których nigdy nie będę jeździł tak jak większość z nas (powód jest prosty nie stać mnie na to). Nie mogę się zgodzić jednak na to, żeby okradał mnie i moje dzieci system emerytalny i banki (nie możność dziedziczenia pieniędzy, które oszczędzamy całe życie na emeryturę to 480 tyś. zł, złodziejskie odsetki, które musimy zwrócić bankowi biorąc kredyt na budowę domu – to ponad 300 tyś zł). Najgorsze w tym wszystkim jest to, że muszę się na to zgodzić bo zmusza mnie do tego głupie prawo, które muszę przestrzegać. Jak mówi mój sąsiad, pożyczki biorą tylko „bogaci” ludzie, stać ich na spłacanie. Zastanówmy się nad tym i zmieńmy to. Możemy to zrobić. To zależy tylko od nas. Taki system spowodowałby ogromne korzyści dla budżetu i tylko człowiek bez wyobraźni ich nie dostrzeże.
Piszę o tym wszystkim dlatego, bo mam nadzieje, że o moich przemyśleniach i propozycjach dowiedzą się inni ludzie i będą mogli się do tego odnieść (zdecydować w referendum o zmianach), myślę głównie o młodych ludziach którzy w dzisiejszych czasach i możliwościach które dają im teraźniejsze realia mają małe szanse na dom, względną emeryturę, po prostu na godne życie.
Nie chcę, żeby im coś dano tylko żeby stworzono im warunki w których mogliby spełnić swoje marzenia, to chyba niewiele. Polacy to nie głupi naród, mogliśmy się o tym przekonać nieraz. Myślę, że jeśli będą mieli szansę na polepszenie swojego bytu na pewno z niej skorzystają. Dajmy sobie taką szansę, zmieńmy wszystko co nam utrudnia życie a będzie lepiej nam i przyszłym pokoleniom, żeby tak było nie potrzeba dużo, potrzebna jest normalność. Na normalności można zarobić ogromne pieniądze (nie jestem w stanie nawet wyobrazić sobie tej sumy a potrafię wyobrazić sobie wiele) teraz zmuszeni jesteśmy do zarabiania jak największej kasy, dążymy do zarobków takich jak na „zachodzie”. Zmuszają nas do tego między innymi ogromne kwoty (cena 1m2 ziemi, cena 1m mieszkania itp. ) żeby to wszystko mieć nie musimy zarabiać aż tak dużych pieniędzy niech cena każdego produktu będzie związana z realnym kosztem wytworzenia danego produktu + umiarkowany zysk a nie z chęcią tylko zysku. To na wszystkim możemy jeszcze zarobić nie tylko w naszym kraju ale także za granicą. Będziemy mieli miejsca pracy, większe wpływy do budżetu, nasi rodacy nie będą musieli wyjeżdżać za granice żeby zarobić. Tylko ślepy tego nie może zauważyć.

macias
Burmistrz

Wysłany: 2012-02-04, 17:33   

Annix napisał/a:
Chociaż nie popieram partii rządzącej to muszę przyznać, że ta inicjatywa jest ciekawa...

Równie dobrze mogę sobie podyskutować o reformie emerytalnej z kaloryferem. Efekt będzie tai sam - dalej będę regularnie okradany ze swoich pieniędzy.

kaminiak33 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2012-02-04, 18:20   

Annix napisał/a:

Przeczytaj to , tego NIE ZNAJDZIESZ w tej inicjatywie .

Dla tych którym nie chce się czytać. To wiadomość którą podały wydarzenia 13 czerwca

3mln po 45 latach (to nie ja to obliczyłem). Nie będę wam wyliczał kwoty miesięcznej wyliczcie to sami , ale gwarantuje to wam , że większość z nas nigdy nie zobaczy takich pieniędzy , przechodząc na emeryturę.

Każdy z nas , ma w sobie coś takiego , chętnie pracuje jak wie za ile , ma z tej pracy korzyści , robi to dla swoich bliskich (rodzina) , jak mu zdrowie pozwoli będzie pracował i do 70 lat.
A to że nas ZMUSZĄ do pracy na emeryturę do 67 lat , to żadna motywacja, do tego dochodzi jeszcze świadomość ludzi że PRACUJĄ NA ROZDĘTE PENSJE (a później emerytury) sędziów , prokuratorów , i wszystkich tych którzy teraz , bez naszej zgody „ZARABIAJĄ” kasę , którą ……. wie kto wyliczył. Czy tak ma być??? Czy to sprawiedliwe???

Jak tak to PRZYJEMNEJ PRACY I ZDROWIA ŻYCZĘ.

To jest jedyne racjonalne wyjście ... ludzi można przekonać do dłuższej pracy, ale tylko wtedy kiedy ich pieniądze nie przepadną ... kiedy rodzina będzie mogła po nich dziedziczyć ich składki ... bo inaczej to nie wiem kto będzie chciał harować do 70tki na Tuska, Rostowskiego czy innych darmozjadów ...

Miliony niestety nie potrafią się zorganizować ... gdyby był jasny postulat społeczny -> pracujemy dłużnej, ok; ale chcemy mieć własne konta emerytalne, własny kapitał i pełne dziedziczenie ... wtedy każdy by pracował na siebie (i swoich bliskich) i przynajmniej byłby jakiś sens tej pracy ... a tak dziś -> jedne grupy społeczne pracują na inne (o klasie politycznej nie wspominając) i z zasadą sprawiedliwości społecznej ma to guzik wspólnego ...

[ Dodano: 2012-02-05, 18:02 ]
To moja propozycja .

Co ja niszczę ?

BANKI – które nie są dla wszystkich, z % które zabijają wszystko co się „rusza”.
SYSTEM EMERYTALNY – który się sypie i jest dziurawy jak znoszone skarpety.

Co ja PROPONUJE?

KASY – które mogą być dla wszystkich , z % na które stać każdego.
OSZCZĘDZANIE na emeryturę samemu (składki które trafiały do ZUSu), trafiają do nas

Przecież tak to nie działa! Macie rację !!!

Proponuje żeby to tak działało , UCZCIWIE SPRAWIEDLIWIE i jeszcze inne WIE.

Ludzie to nie KRETYNI , (a za takich uważa ich rząd), potrafiliby ZAINWESTOWAĆ i POMNOŻYĆ te pieniądze tak więc :

To tylko PRZYKŁAD :
Człowiek zarabiający teraz 3000 zł na miesiąc:
Składka do ZUSu – 1000 zł/miesiąc, co po czterdziestu latach daje nam 480 tyś zł.
Oszczędność na kredycie branym w banku 300 tyś. zł
Oszczędzając 500 zł miesięcznie po 40 latach daje nam 240 tyś. zł.

Mamy dom, emeryturę w 60 roku życia, wynoszącą 4 tyś. zł.
Jeśli umrzemy wcześniej pozostałe środki będą dziedziczyć dzieci.
(To kwota bez inwestowania).

[ Dodano: 2012-02-06, 15:30 ]
Oto Polska właśnie

Wiem że część z was (a może wszyscy) wiecie o tym. Politycy i wszyscy związani z partiami, od sprzątaczki do posła przez wójtów ,wojewodów, burmistrzów, prezydentów miast, marszałków województw i ludzi z administracji w tych urzędach oraz wydatki związane z tym pensje, lokale , samochody itd. Pieniądze ( to miliardy w skali roku) ,na utrzymanie tego wszystkiego płacimy my. Ci ludzie pełnią służebną rolę w naszym kraju ( nie mylcie tego ze służbą) , tylko czy nas stać na taką służebność. To wygląd tak jak byśmy w swojej rodzinie zatrudnili kogoś do pomocy ,tylko jeśli ta pomoc kosztuje nas tyle co zarabiamy ,a na dodatek z „ usług” musimy korzystać przez całe życie i nie możemy zwolnić ”pomagającego” , możemy go tylko zastąpić ( wybory) . Na zarobki „ pomagającego” też nie mamy żadnego wpływu bo on sam nie pytając nas czy nas na to stać czy nie ustala sobie pensję. A jeszcze do tego „pomagający” ustala zady (ustawy, prawo, przepisy itd.) , które nie pozwalają nam zrezygnować z jego usług .
NIEWOLNIK PRZY TYM TO WOLNY CZŁOWIEK,

[ Dodano: 2012-02-07, 14:09 ]
Oto Polska właśnie

Życie i szkoła, czym to się różni, mając na myśli życie myślę (o wszystkim z czym się spotykamy). Jedno i drugie zmusza nas do uczenia się, i to jedyne podobieństwo. W życiu trwa to cały czas, nie kilka lat jak w szkole. W szkole jeśli się czegoś nie nauczycie dostajecie 1. Jeśli macie ich więcej powtarzacie klasę.
W życiu nie ma jedynek. Życia się nie da powtórzyć.
Jeśli nie postępujecie zgodnie z przepisami i prawem (często głupim) dostajecie po głowie (kary pieniężne z więzieniem włącznie) i to jest ta często bolesna różnica. W szkole musicie się uczyć wszystkiego nawet jak wam się to nie podoba, i myślicie że to się wam nie przyda (pantofelki i inne pierdoły) czy się to przyda w życiu to się okaże, warto to wiedzieć. W życiu dorosłym jest inaczej, to czego będziecie się uczyć i żeby nie było tego zbyt wiele, żeby nie przeszkadzało wam zależy tylko od was. Teraz tak nie jest.
Dlaczego jest tak jak jest?
Może są inne wyjaśnienia, ale ja to widzę tak:
Demokracja to rządy ludu, tak brzmi dosłowne tłumaczenie tego słowa. Dopisano do tego rządzenie przez wybrańców ludu (partie politycznie). To część nieszczęścia i kłopotów w naszym kraju. I wszystko byłoby w porządku żeby ci ludzie liczyli się z tym co mówią i chcą inni (większość), ale politycy po wyborach, nie wszyscy, mają to gdzieś. Robią co chcą, często wbrew woli większości. Pozwala im na to prawo i przepisy. To dzięki nim mogą robić to co robią i mogą nami "rządzić" czy się to nam podoba czy nie. Teraz nie mamy na to żadnego wpływu. Żeby to zmienić temu służy referendum. Dlatego tak ważne są zmiany.
1. Uproszczenie prawa (likwidacja wszystkiego co nie potrzebne i kosztuje)
2. Emerytury, to musi być nasz wybór, bo dotyczy nas i nikt inny nie może za nas o tym decydować.
3. Banki tak samo jak w pkt 2.
I tak dalej ze wszystkim co uprzykrza nam życie i musimy za to płacić, nie potrzebne jest nikomu.
Tak jak napisałem wcześniej.
To nasze życie, nasze zasady i wybór powinien należeć do nas.
Jeśli to zrozumiecie i zmienicie to będzie się wam żyło jak w raju. To naprawdę zależy tylko od was.
Żadna konstytucja, żadne prawo nie może wam tego zabronić. Ludzie to napisali i ludzie mogą to zmienić.

Więc dlaczego mam k... o tym tylko marzyć . To mi bardziej przeszkadza niż brak nóg. Nie pozwólcie odebrać sobie marzeń , nie dajcie się dłużej oszukiwać.

[ Dodano: 2012-02-13, 00:27 ]
„Tu akurat potrzeba kogoś, kto umie i potrafi mądrze dysponować pieniędzmi.”
To o naszej służbie zdrowia .

Tych pieniędzy jest za mało , a jak jeszcze z tych pieniędzy PŁACI SIĘ KILKA RAZY ZA TO SAMO (badania ) , pozwala się na okradanie tego systemu ( lipne recepty , „leczenie” zmarłych itp. ) i NIE KARZE się za to , a jeśli już to kary te są śmiechu warte . ZŁODZIEJ , OSZUST czuje się w tym systemie jak ryba w wodzie . To że rząd chce zaoszczędzić pieniądze w tym systemie , to jest powód do zadowolenia , tylko jak oszczędności mają dotykać pacjentów, to już nie są oszczędności tylko skazywanie ludzi na powolną śmierć , która dotknie tych BIEDNYCH , reszta sobie poradzi tylko jak długo . Nikt nie chce dokładać do tego systemu , ale NIKT też o ten system nie dba , kto może na nim ZAROBIĆ ten tylko zarabia , LICZY SIĘ TYLKO ZYSK . A kto ma działkę z tego „tortu” ;

Lekarze

Producenci leków i sprzętu ( sprzęt kupowany przez WOŚP można kupić taniej i DA SIĘ to dlaczego w innym przypadku SIĘ NIE DA )

NFZ , taki BARDZO DROGI ŻANDARM – potrzebny ???

I tak dalej !!!

Wszystkie te nieprawidłowości zauważa się w przypadku posłów , BĘDĄC W OPOZYCJI .

Odpowiedz do tematu