Zlituj się, Kaukaz. Może zechciej wymienić korzyści, jakie przyniosła nam polityka zagraniczna w wykonaniu minister Fotygi. Embargo na mięcho zniesione ? Nie. Będzie wódka z bananów ? Będzie. Będą wizy do USA ? Będą. No czekam, czekam.
Kaukaz napisał/a:
4. Podwyżki dla policjantów (500z - może i podczas kampanii ale co z tego - ważne że są)
Kaukaz napisał/a:
2. Podwyżki dla nauczycieli (5% - to jakieś 100 zł więcej dla nauczyciela dyplomowanego, służby zdrowia -30% - rozumiem że to niewiele ale zawsze coś)
Każdy idiota potrafi rozdawać pieniądze, tym bardziej nie swoje. Sukcesem byłoby przeprowadzenie szeregu reform, ale do tego potrzeba kompetentnego rządu.
Kaukaz napisał/a:
8. Ograniczenie korupcji, spadliśmy z "rankingu" TI z 70 na 61 miejsce.
To Twoim zdaniem jest sukces rządu ? Błagam Cię, Kaukaz, prostota Twoich kalkulacji jest porażająca. Spadek korupcji wynika bardziej ze wzrostu wynagrodzeń i ogólnej poprawy warunków życia, niż z powołania CBA. PiS nie uchwalił żadnej ustawy, która ograniczałaby biurokrację, będącą głównym czynnikiem korupcjogennym.
Widze Kaukaz że w sprawach pozapolitycznych często się zgadzamy Lubimi szczypiorniaka, jesteśmy kibicami dwóch zaprzyjaźnionych klubów i jesteśmy wielkimi fanami "Ojca chrzestnego"...
_________________ Przeżyliśmy trzy zabory, przeżyjemy i Kaczory...
Wysłany: 2007-11-17, 23:58
Kaukaz napisał/a:
1. Rozwiązanie WSI - nie jest istotny sposób - bo każdy byłby zły.
Dlaczego niby każdy sposób byłby zły?
Kaukaz napisał/a:
2. Podwyżki dla nauczycieli (5%
Sukces niesamowity, będą mieli na waciki.
Kaukaz napisał/a:
służby zdrowia -30% - rozumiem że to niewiele ale zawsze coś)
Gdyby jeszcze dali kasę na te podwyżki, zamiast je tylko zadekretować, to może i by było coś...
Kaukaz napisał/a:
3. Obniżenie taks notarialnych (aż o 50% - to ważne)
Patrz komentarz Maciasa.
Kaukaz napisał/a:
4. Podwyżki dla policjantów (500z - może i podczas kampanii ale co z tego - ważne że są)
Jeszcze nie było takiej ekipy, która podczas kampanii wyborczej nie robiłaby podwyżek.
Kaukaz napisał/a:
5. Otwarcie zawodów prawniczych - w trym roku dostało się 50 % zdających na aplikacje korporacyjne, gdzie w poprzednich latach było to 5%!!!
Nieprawda. Dwa lata temu dostało się 40%. Był już tu kiedyś wątek na ten temat.
Kaukaz napisał/a:
6. Utworzenie CBA
Która kosztuje ciężkie pieniądze, która nie robi niczego, czego nie mogłaby robić CBŚ, i która przez półtora roku działania skompromitowała się doszczętnie.
Kaukaz napisał/a:
7. Polska polityka zagraniczna - nareszcie nie jesteśmy na kolanach
...bo padliśmy na pysk.
Kaukaz napisał/a:
po '89 byliśmy bici w mordę na każdym kroku
Wiedziałem, że prędzej czy później usłyszę to magiczne "po 1989". Oczywiście przed 1989 było lepiej, nikt nas w mordę nie bił i byliśmy dziesiątą potęgą gospodarczą świata.
Kaukaz napisał/a:
Poprawa naszego wyniku o 0.5 punktu jest niewątpliwie sukcesem. Biorąc jednak pod uwagę, że rząd Belki w ciągu roku poprawił ten wynik o 0.2 punktu, trudno to uznać za jakiś niebywały skok. Tym bardziej, że wróciliśmy zaledwie do poziomu z 2001, a żadnych długofalowych działań zapobiegających korupcji rząd nie podjął.
Kaukaz napisał/a:
Nie będe się rozpisywał bo przeciez to sensu nie ma.
Masz całkowitą rację - wyszukiwanie sukcesów na siłę zdecydowanie nie ma sensu. A niestety z tych ośmiu punktów tylko ostatni faktycznie zasługuje na miano sukcesu. Większość pozostałych to raczej przykłady porażek.
Zwłaszcza polityka wobec USA jest na żałosnym poziomie... Od kiedy Jarosław nazwał Tuska chłopcem na posyłki Angeli Merkle ja nazywam Lecha Kaczyńskiego chłopcem na posyłki Georga Busha...
Sądzę że gdyby Kaczyński zmienił konstytucję jak tego chciał (chodzi mi o tą zmianę z ustalaniem rozporządzeń z mocą ustaw), to Kaukaz uznał by to za sukces.A co do podwyżek to powiem że dostaliśmy 5% podwyżki, a tak dodatkowo o 10% droższe produkty.
_________________ " I nikt nam nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne".
Ja bym chciał nowej konstytucji. Jestem za systemem prezydenckim na wzór amerykański, albo przynajmniej francuski... PiS też pewnie by tego chciał, ale raczej z innych powodów niż ja...
Ja wiem ze powinno się im dać od razu po 300 % , mam nadzieje że Donald to zrobi, bo moja mam jest nauczycielka i na pewno się ucieszy.
Cytat:
Masz rację,ale chodzi mi o to że Kaukaz by tego chciał.Z jego wypowiedzi tak wynika.
Nieno błagam pokaż z której wypowiedzi wynika ze podobają mi się rozporządzenia z mocą ustawy??
Michał Domański napisał/a:
Kaukaz napisał/a:
5. Otwarcie zawodów prawniczych - w trym roku dostało się 50 % zdających na aplikacje korporacyjne, gdzie w poprzednich latach było to 5%!!!
Nieprawda. Dwa lata temu dostało się 40%. Był już tu kiedyś wątek na ten temat.
Zgadza się tylko taka sytuacja jest od 2 lat od kiedy PiS przepchnął tą ustawy w poprzednim parlamencie.
Kaukaz napisał/a:
6. Utworzenie CBA
Która kosztuje ciężkie pieniądze, która nie robi niczego, czego nie mogłaby robić CBŚ, i która przez półtora roku działania skompromitowała się doszczętnie.
Subiektywna opinia - zresztą skrytykuj za to tez swojego Guru - Donalda bo on równiez ją poparł. I jakoś politycy żadnej partii nie wychodzą z inicjatywą żeby to zlikwidowac.
Kaukaz napisał/a:
po '89 byliśmy bici w mordę na każdym kroku
Wiedziałem, że prędzej czy później usłyszę to magiczne "po 1989". Oczywiście przed 1989 było lepiej, nikt nas w mordę nie bił i byliśmy dziesiątą potęgą gospodarczą świata.
Nie czaje co chciales przez to wyrazić? Napisałem to "magiczne" po '89 dlatego tylko ze od tego momentu możemy mówić o suwerennym państwie.
Kaukaz napisał/a:
Nie będe się rozpisywał bo przeciez to sensu nie ma.
Masz całkowitą rację - wyszukiwanie sukcesów na siłę zdecydowanie nie ma sensu. A niestety z tych ośmiu punktów tylko ostatni faktycznie zasługuje na miano sukcesu. Większość pozostałych to raczej przykłady porażek.
Nie ma sensu twoja całkowita i nieuzasadniona krytyka. Nie można powiedzieć ze wszystko zrobili dobrze bo nie zrobili - ale też nie można pisac że wszystko spierdzieli bo fałsz.
Kaukaz napisał/a:
Poprawa naszego wyniku o 0.5 punktu jest niewątpliwie sukcesem. Biorąc jednak pod uwagę, że rząd Belki w ciągu roku poprawił ten wynik o 0.2 punktu, trudno to uznać za jakiś niebywały skok. Tym bardziej, że wróciliśmy zaledwie do poziomu z 2001, a żadnych długofalowych działań zapobiegających korupcji rząd nie podjął.
Nieno fakt - utworzenie CBA to nie było żadne działanie.
_________________ "Nie traktuj życia zbyt poważnie, bo i tak z niego żywy nie wyjdziesz"
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 16776748 Skąd: Naturalnie z Pomorza
Wysłany: 2007-11-18, 16:11
Kaukaz napisał/a:
Ja wiem ze powinno się im dać od razu po 300 % , mam nadzieje że Donald to zrobi, bo moja mam jest nauczycielka i na pewno się ucieszy.
A może zamiast w kółko dopłacać do czegoś zreformujmy ten system?
To jest właśnie te kochane socjalistyczne spojrzenie na rozwiązywanie takich problemów. Na przykład problem służby zdrowia
propozycja PiS - zwiększyć składkę zdrowotną
propozycja SLD - zwiększyć składkę zdrowotną
propozycja PO - zreformować system, oddać ludziom pieniądze i niech sami płać
Dodam tylko, że o 2003 roku zwiększono nakłady na służbę zdrowia o 86 % - w tym samym czasie liczba niezadowolonych ze służby zdrowia wzrosła do 90%
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
Prawda jest taka, że nauczyciele wyrabiają drugie albo i więcej tyle na korepetycjach, więc znowu tak źle im nie jest. Szkolnictwo powinno zostać zautonomizowane, skomercjalizowane lub sprywatyzowane
Misza napisał/a:
propozycja PO - zreformować system, oddać ludziom pieniądze i niech sami płać
Hmm...dziwne bo Sawicki ostatnio mówił, że uzgodniono, że składka zdrowotna ma być podniesiona, a Szejnfeld mu w tym wtórował
_________________ "I tak długo jak ludzie bedą myśleli, że dostają "coś" i nie będą się zbytnio martwić o swoją wolność- to będa tolerowali ten system" Ron Paul
Owszem - nauczyciele od matematyki może. Myślisz, że tłumy chętnych walą na korepetycje z fizyki, j. polskiego, geografii czy WFu?
Jeden z nauczycieli historii bierze 200 zł na 1.5 h korepetycji, inny 100 zł. W klasie maturalnej 90% uczniów chodzi na dodatkowe lekcje, za które na prawdę słono się płaci. Praca 18 h w tygodniu pozwala bez problemu na dodatkowe etaty i zajęcia
_________________ "I tak długo jak ludzie bedą myśleli, że dostają "coś" i nie będą się zbytnio martwić o swoją wolność- to będa tolerowali ten system" Ron Paul