Moim zdaniem "IV RP" jako wizja była bardzo dobra lecz jej wykonanie to była pelna klapa. Bracia Kaczyńscy ,którzy nie byli zolni do kompromisów to nie to co ludzie oczekiwali. Oczywiście zdarzały się głosy że gdyby PO weszło w koalicję z PiS to by było dobrze. Jednak uważam że to co robił Kaczyński z Lepperem i Giertychem to było świnstwo i nie dziwię się że Platforma nie weszła do koalicji z PiS
_________________ "I tak długo jak ludzie bedą myśleli, że dostają "coś" i nie będą się zbytnio martwić o swoją wolność- to będa tolerowali ten system" Ron Paul
IV Rzeczpospolita? Jak najbardziej... System prezydencki, JOW, federalizacja państwa... To co zrobili Kaczyńscy to nie jest żadna IV RP tylko recydywa PRL....
_________________ Przeżyliśmy trzy zabory, przeżyjemy i Kaczory...
Moim zdaniem wizja była dobra, kierunki wyznaczone przez PiS również, ale zabrakło instrumentów do ich pełnej realizacji. PiS jako jedyna partia po 89 roku miała wizje i chęć zmiany państwa. Bo Polska w III RP była słaba, zarówno na arenie międzynarodowej jak i w środku. Konstytucja z 1997 roku była i jest porażką. Choćby z tego względu że oddawała władzę korporacją (choćby art. 17 Konstytucji - to nic jak zapis w ustawie zasadniczej obrony partykularnych interesów, a jest ich więcej). Myślę że wszyscy się z tym zgodzimy, jak również z tym że powinna powstać nowa konstytucja. Kaczyńscy pokazali dziury systemu, potrafili się zręcznie posługiwać tym co mieli - nie przypominam sobie innego rządu który by tak zręcznie posługiwał się prawem jak oni. Co do Leppera i Giertycha - można się o to kłócić i spierać, ale myślę, że w tym sejmie powstaną komisje śledcze, które to wyjaśnią.
_________________ "Nie traktuj życia zbyt poważnie, bo i tak z niego żywy nie wyjdziesz"
Wysłany: 2007-11-07, 01:46
Kaukaz napisał/a:
Moim zdaniem wizja była dobra, kierunki wyznaczone przez PiS również, ale zabrakło instrumentów do ich pełnej realizacji.
Sejm, Senat, Prezydent... Jakich jeszcze "instrumentów" brakowało?
Kaukaz napisał/a:
PiS jako jedyna partia po 89 roku miała wizje i chęć zmiany państwa.
Aktywnością w reformowaniu państwa rządy PiSu ustępowały wszystkim poprzednikom, może oprócz Olszewskiego. Nawet mniejszościowy rząd Belki więcej zdziałał, a z rządem Buzka (nie mówiąc o Mazowieckim) w ogóle nie ma porównania.
Kaukaz napisał/a:
Konstytucja z 1997 roku była i jest porażką. Choćby z tego względu że oddawała władzę korporacją (choćby art. 17 Konstytucji - to nic jak zapis w ustawie zasadniczej obrony partykularnych interesów, a jest ich więcej).
Jeden artykuł zły i od razu cała Konstytucja porażką? Bez przesady. Poza tym nie przypominam sobie, żeby PiS choćby zasugerował zmianę tego artykułu.
Kaukaz napisał/a:
Kaczyńscy pokazali dziury systemu, potrafili się zręcznie posługiwać tym co mieli - nie przypominam sobie innego rządu który by tak zręcznie posługiwał się prawem jak oni.
No niestety, pokazali, oj pokazali. Dziur do łatania mamy sporo.
Gość
Wysłany: 2007-11-07, 07:21
"Co do Leppera i Giertycha - można się o to kłócić i spierać, ale myślę, że w tym sejmie powstaną komisje śledcze, które to wyjaśnią.[/quote]" Moim zdaniem dobrze się stało że Giertych i Lepper nie weszli do sejmu ale czy Bracia Kaczyńscy byli wporządku do swojego koalicjanta??? Mam nadzieję że się zastanowisz nad tym czy ty byś szpiegował swojego partnera? I gdzie tu odnowa moralna???
[ Dodano: 2007-11-07, 07:25 ]
Marcin Adamczyk napisał/a:
, federalizacja państwa
Wiesz co to jest państwo federalne?? Myślę że Kaczyńscy chcą Centralizacji Państwa a nie Federalizacji. Uważam że gdyby w polsce nastąpiła federalizacja to tacy jak Bracia Kaczyńscy by się denerwowali bo mieliby mały wpływ na to co się dzieje w państwie. ponieważ federalizacja kojarzy mi się z oddaniem władzy samorządom lokalnym.
Wiem co to jest państwo federalne i wiem że Kaczyńskim to nie na rękę... I nie obchodzi mnie to w ogóle. Gdyby stworzyć sześć dużych województw i dać im szeroką autonomię to Polska wychodziłaby na tym znacznie lepiej niż na centralizacji przeprowadzonej prze Kaczyńskiego...
Sejm, Senat, Prezydent... Jakich jeszcze "instrumentów" brakowało?
Stabilnej większości? Bez Samoobrony i Lpr? A może po prostu 307 głosów w sejmie? Proszę Cię jeśli nie znasz elementarnych zasad funkcjonowania państwa to sobie odpuść.
Michał Domański napisał/a:
Aktywnością w reformowaniu państwa rządy PiSu ustępowały wszystkim poprzednikom, może oprócz Olszewskiego. Nawet mniejszościowy rząd Belki więcej zdziałał, a z rządem Buzka (nie mówiąc o Mazowieckim) w ogóle nie ma porównania.
Proszę Cię, nawet nie mogę tego czytać. Z rządem Buzka? Słynne 4 reformy. Chłopie zastanów się jak to teraz wygląda. Emerytury czy NFZ-ty. Nie pisz takich głupot.
Jeden artykuł zły i od razu cała Konstytucja porażką? Bez przesady. Poza tym nie przypominam sobie, żeby PiS choćby zasugerował zmianę tego artykułu.
Takich artykułów jest wiele, człowieku, pokazali to choćby Kaczyńscy sami je wykorzystując, jak również PO. A to że nie słyszałeś o chęci zmiany tego artykułu przez PiS to znaczy że albo nie oglądasz TV w ogóle albo nie czytasz prasy, a jak czytasz to wyborczą .
No niestety, pokazali, oj pokazali. Dziur do łatania mamy sporo.
Najpierw piszesz że jeden artykuł i konstytucja do wyrzucenia, a teraz przyznajesz mi rację co do dziur systemu? Weź się zdecyduj.
_________________ "Nie traktuj życia zbyt poważnie, bo i tak z niego żywy nie wyjdziesz"
To była kpina, a nie reformy. Kasy chorych- projekt durny, ale zamieniony w jeszcze gorszy przez SLD. Reforma szkolnictwa- totalna porażka, obniżenie poziomu nauczania, zwiększenie biurokracji, komplikacja systemu, pieniądze wyrzucone w błoto. Reforma systemu emerytalnego- kpina z ludzi, których mami się, że mają wpływ na swoją przyszłą emeryturę. Skoro i tak 70% składki trafia do ZUS, a pieniądze z OFE (których obostrzenia co do obrotu tymi pieniędzmi są absurdalne) będą wypłacane właśnie przez ZUS. Reforma administracyjna- skutek odwrotny od zamierzonego, wzrost administracji
_________________ "I tak długo jak ludzie bedą myśleli, że dostają "coś" i nie będą się zbytnio martwić o swoją wolność- to będa tolerowali ten system" Ron Paul
somerled [Usunięty]
Wysłany: 2007-11-07, 15:46
Wiem co to jest państwo federalne (...) Gdyby stworzyć sześć dużych województw i dać im szeroką autonomię
Federacje tworzy się z podmiotów już istniejących i to o silnie zarysowanych odrębnościach. Ty natomiast napisałeś o pseudofederalizacji, bo proponujesz zacząć od utworzenia podmiotów, które następnie zostałyby sfederowane.
Inna możliwość to dołączanie podmiotów nowotworzonych do federacji, ale ona musiałaby istnieć wcześniej. A ten warunek nie jest spełniony w dzisiejszej Polsce.
Śląsk, Pomorze, Wielkopolska, Małopolska, Mazowsze oraz Warmia i Mazury... Tyle powinno być województw. Każde powinno mieć własny parlament i wybieranego w bezpośrednich wyborach wojewodę... Rząd centralny powinien mieć znikomy wpływ na te regiony...
Federacje tworzy się z podmiotów już istniejących i to o silnie zarysowanych odrębnościach. Ty natomiast napisałeś o pseudofederalizacji, bo proponujesz zacząć od utworzenia podmiotów, które następnie zostałyby sfederowane.
Inna możliwość to dołączanie podmiotów nowotworzonych do federacji, ale ona musiałaby istnieć wcześniej. A ten warunek nie jest spełniony w dzisiejszej Polsce.
Nie prawda, W wielu krajach federalnych tworzono sztucznie podmioty federacji. Sam proponowany ustrój terytorialny ma na celu przekazanie maksimum odpowiedzialności w ręce organów najbliższych obywatelowi.
Śląsk, Pomorze, Wielkopolska, Małopolska, Mazowsze oraz Warmia i Mazury... Tyle powinno być województw. Każde powinno mieć własny parlament i wybieranego w bezpośrednich wyborach wojewodę... Rząd centralny powinien mieć znikomy wpływ na te regiony...
powinno powstać 12 województw
1. Pomorze Zachodnie (Szczecin, Gorzów Wlkp.)
2. Pomorze Gdańskie-Warmia (Gdańsk)
3. Mazury-Podlasie (Olsztyn, Białystok)
3. Mazowsze (Warszawa)
4. Lubelszczyzna (Lublin)
5. Podparpacie (Rzeszów)
6. Małopolska (Kraków)
7. Górny Śląsk (Katowice
8. Okręg Staropolski (Kielce, Częstochowa, Radom)
9. Wielkopolska (Poznań)
10. Dolny Śląsk (Wrocław)
11. Kujawy (Bydgoszcz, Toruń)
Na czele województwa powinien stać Wojewoda, wybierany w wborach powszechnych oraz Sejmik Województwa (kilkudzisięcioosobowy)
Ostatnio zmieniony przez Dahomej 2007-11-07, 16:19, w całości zmieniany 1 raz