Aby zapisać się na listę naszego newslettera, prosimy podać swój adres email:

e-Polityka.pl - Strona Główna Serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przykład lewicowej tolerancji.
Autor Wiadomość
RadoslavZ 
Radny powiatowy

Wysłany: 2011-08-18, 17:14   Przykład lewicowej tolerancji.

http://www.tvn24.pl/12691...,wiadomosc.html
Lewica znów pokazała, że tolerancja należy się tylko tym, którzy ją popierają. Ludzie wierzący to jednak inna sprawa. Katolika można opluć, zwyzywać, nawet pobić. To jednak nic skoro walczy się o powszechną laickość. Jak do tego odniosą się towarzysze Mołojec oraz Aimar?

Forum Bot
Reklama

Wysłany: Dzisiaj 17:28   

Mołojec 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2011-08-18, 17:45   ????

Gdybyś przeczytał new do którego podałeś link to zapewne byś nie napisał takich bzdur. Jest tam tak taki urywek;

"Krytykujemy tę skandaliczną ostentację w czasie, kiedy Hiszpania zmaga się z kryzysem gospodarczym, kiedy bezrobocie przekroczyło 20 proc., a wśród młodzieży 40 proc., kiedy sytuacja ekonomiczna wielu rodzin jest dramatyczna, a rząd tnie budżet - powiedział Francisco Delgado, przewodniczący Europy Laickiej.

Właśnie ta organizacja zrzeszająca ok 140 ugrupowań laickich, ruchów ateistycznych i antyklerykalnych wezwała do protestów. Dołączyły także organizacje "postępowych chrześcijan" i anarchistyczne oraz ugrupowania homoseksualistów."

Czyli nie tylko lewica protestowała. Obecnie w Hiszpanii rządzi PSOE - partia socjaldemokratyczna czyli też lewica - ktora to gości papieża i dofinansowała katolicka imprezę.

W Hiszpanii kościół katolicki jest zupełnie inaczej oceniany niż w Polsce. Po pierwsze biskupi poparli faszystowski przewrót Franco i przez cały okres dyktatury go wspierali. Ludzie to pamiętają. LIczba katolików tym kraju spada-obecnie 70% deklaruje się jako katolicy ale tylko 12% regularnie chodzi do kościoła - jeszcze 10 lat temu ponad 80% deklarowało się jako katolicy.

Sytuacja gospodarcza Hiszpanii jest tragiczna więc protesty przeciwko katolickiej fieście, dofinansowanej z budżetu, nie dziwią.

Ubiegłes mnie-własnie miałem napisać o tej demonstacji. Hiszpańska policja zapewne próbuje się przypodobać prawicy, która wkrótce będzie rządzić i dlatego brytalnie zaatakowała legalna manifestaję. Wspomina o tym nawet El Pais, gazeta związana z rzadzącą PSOE. Manifestacja antyklerykalna była legalna a mimo wszystko policja od poczatku uniemozliwiała jej przemarsz i prowokowała zamieszki aby na koniec zaatakować i spałować wszystkich którzy się nawiną.

RadoslavZ 
Radny powiatowy

Wysłany: 2011-08-18, 19:03   

Zacznę od końca.
Mołojec napisał/a:
Manifestacja antyklerykalna była legalna a mimo wszystko policja od poczatku uniemozliwiała jej przemarsz i prowokowała zamieszki aby na koniec zaatakować i spałować wszystkich którzy się nawiną.

Zastanawia mnie jedna rzecz. Jak to się dzieje, że Ci lewacy zawsze są prowokowani przez tą niedobrą policję. Tak było w Warszawie podczas Marszu Niepodległości. Tak jest i teraz w Madrycie. Przecież wszyscy wiedzą, że każdy lewak jest spokojny jak baranek. Nawet jak rzuca butelkami w oponentów to tylko w dobrej wierze.
Mołojec napisał/a:
Po pierwsze biskupi poparli faszystowski przewrót Franco i przez cały okres dyktatury go wspierali. Ludzie to pamiętają.

Jak ja lubię jak lewak się kompromituje nieznajomością doktryn politycznych :mrgreen: .
Mołojec napisał/a:
Właśnie ta organizacja zrzeszająca ok 140 ugrupowań laickich, ruchów ateistycznych i antyklerykalnych wezwała do protestów. Dołączyły także organizacje "postępowych chrześcijan" i anarchistyczne oraz ugrupowania homoseksualistów."

Czyli nie tylko lewica protestowała.

Hmm. Nie rozumiem. Które ugrupowanie z wymienionych przez Ciebie nie jest niby lewicowe? "Postępowi chrześcijanie"? Proszę nie rozśmieszaj mnie.
Mołojec napisał/a:
"Krytykujemy tę skandaliczną ostentację w czasie, kiedy Hiszpania zmaga się z kryzysem gospodarczym, kiedy bezrobocie przekroczyło 20 proc., a wśród młodzieży 40 proc., kiedy sytuacja ekonomiczna wielu rodzin jest dramatyczna, a rząd tnie budżet - powiedział Francisco Delgado, przewodniczący Europy Laickiej.

Przejdę do meritum. Rozumiem ten argument ekonomiczny. I wierz co? Kurczę nawet mógłbym się z nim zgodzić. Są tylko dwa, ale za to bardzo istotne "ale". Po pierwsze środowiska, które zorganizowały tą manifestację są od lat pupilkami Zapatero i doją kasę z budżetu jak mało kto. Teraz protestują przeciwko wizycie, której koszty organizacji akurat mają szansę się zwrócić. Po drugie nie wierzę, że argument ekonomiczny był tutaj najważniejszy. Lewacy i ich tęczowi bracia po prostu chcieli pokazać jak bardzo nienawidzą ludzi wierzących. Najlepsze jest to, że jeżeli 'łysym" zdarzy się rzucić jakimś głupim hasłem podczas manifestacji(co zdarza się coraz rzadziej - ku waszej frustracji :twisted: ), to Ty i Tobie podobni mieszają ich z błotem. Jeżeli jednak wasi kuple plują jadem na innych to staracie się ich usprawiedliwiać. Gdzie ta wasza tolerancja towarzysze?

bekol20
Aktywny wyborca

Wysłany: 2011-08-18, 19:33   

Fakt, komunisci propaguja ateizm, wrecz sie z nim obnosza. Drugi fakt, doktryny polityczne znac powinien mniej wiecej kazdy udzielajacy sie na forum politycznym. Trzeci fakt, nie kazdy lewak ich nie zna, co prawda lewakiem nie jestem bo centrolewakiem ale sa raczej lewacy ktorzy sie orientuja w temacie. 4 fakt, takie zamieszki podczas takiej wizty nadaja raczej negatywnego spojrzenia w strone Hiszpanii. 5 fakt, bicie pielgrzymow jest karygodne.

Mołojec 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2011-08-18, 19:37   

RadoslavZ napisał/a:
Nawet jak rzuca butelkami w oponentów to tylko w dobrej wierze.

W Madrycie nie byłem ale jeżeli powazna gazeta jaką jest El Pais pisze o agresji policji to chyba coś w tym jest. Zresztą w materiale TVN24 nie ma pokazanego ataku na katolików (może go nie było?) jest za to atak policji.

RadoslavZ napisał/a:
Tak było w Warszawie podczas Marszu Niepodległości

A było. Policja atakowała legalną manifestację i chroniła nazioli. Zresztą to jest norma w Polsce. 8 marca tego roku w Olsztynie było podobnie; policja atakowła legalną Manifę a chroniła nazioli którzy nielegalnie (nie zgłosili manifestacji) próbowali atakować-na koniec wywiozła ich samochodami na dworzec. Blue Taxi.
11 Listopada policja zatrzymała kilku naszych i straszyła wyrokami. I co? Nic! Na podstawie policyjnych materiałów prokuratura nie zdecydowała sie wnieśc oskarżeń.

RadoslavZ napisał/a:
Jak ja lubię

Ja też lubie jak bredzisz, śmieszy mnie to. Brak ci argumentów?

RadoslavZ napisał/a:
Które ugrupowanie z wymienionych przez Ciebie nie jest niby lewicowe?

A które jest?

RadoslavZ napisał/a:
Po pierwsze środowiska, które zorganizowały tą manifestację są od lat pupilkami Zapatero i doją kasę z budżetu jak mało kto.

Która z organizacja otrzymała jakąs kasę? Masz jakieś żródło na poparcie tych bredni?

RadoslavZ napisał/a:
Lewacy i ich tęczowi bracia po prostu chcieli pokazać jak bardzo nienawidzą ludzi wierzących.

Dostają to na co zaslużyli

RadoslavZ 
Radny powiatowy

Wysłany: 2011-08-19, 06:59   

Cytat:
Która z organizacja otrzymała jakąs kasę? Masz jakieś żródło na poparcie tych bredni?

Mówię o całym środowisku np. gejowskim, które jest z tego, że ciągnie kasę od rządów np. na "walkę z nierównością".
Mołojec napisał/a:
Ja też lubie jak bredzisz, śmieszy mnie to. Brak ci argumentów?

Towarzyszu po prostu poczytaj trochę książek na ten temat a dopiero potem pisz. Wiem, że ludzie o poglądach lewicowych kochają używać słów "faszyści", "faszyzm", "faszystowski" w stosunku do wszystkich ruchów prawicowych. To super broń bo przecież z "faszyzmem" się nie dyskutuje. Proponuję abyś przeczytał "Doktrynę faszyzmu" Mussoliniego.
Mołojec napisał/a:
A które jest?

Wymienione przez Ciebie środowiska na pewno prawicowe nie są. Ruchom laickim, antyklerykalnych a nawet chrześcijańsko - postępowym bliżej jest do lewicy.
Mołojec napisał/a:
A było. Policja atakowała legalną manifestację i chroniła nazioli. Zresztą to jest norma w Polsce

Towarzyszu nawet tac życzliwa Wam GW skrytykowała Was za robienie burd. Coś w tym chyba musi być, że najbardziej "antyfaszystowski" dziennik w naszym pięknym kraju wstydzi się za antyfaszystów.
Mołojec napisał/a:
11 Listopada policja zatrzymała kilku naszych i straszyła wyrokami. I co? Nic! Na podstawie policyjnych materiałów prokuratura nie zdecydowała sie wnieśc oskarżeń.

To by dopiero była jaja jakby Biedroń za kratki trafił. Światowy homintern nie zostawiłby na faszystowskiej i homofobicznej Polsce suchej nitki :mrgreen:
Mołojec napisał/a:

I kto tu jest faszystą?

macias
Burmistrz

Wysłany: 2011-08-19, 07:47   

Mołojec napisał/a:
Sytuacja gospodarcza Hiszpanii jest tragiczna więc protesty przeciwko katolickiej fieście, dofinansowanej z budżetu, nie dziwią.

Rozumiem złość lewicy. Lewicowy rząd okazał się beznadziejny, protesty lewicowych młodzieżówek przeciwko lewicowemu rządowi zostały brutalnie stłumione, trudno jest lewicy pogodzić się z faktem, że socjalizm się po prostu nie sprawdza (o czym wiedzą wszyscy poza lewicą), lewica nie może mieć o to pretensji do rządu, bo to przecież ich rząd. Cóż więc robić? Najlepiej sprawiać wrażenie, że tragiczna sytuacja gospodarcza to wynik katolickiej fiesty.

RadoslavZ napisał/a:
Lewacy i ich tęczowi bracia po prostu chcieli pokazać jak bardzo nienawidzą ludzi wierzących.

Obrazek, który przewiną się wczoraj w wydarzeniach - dwaj panowie ostentacyjnie obściskują się na drodze przejazdu papa mobile, a jeden z nich w kierunku papieża pokazuje faka. Prawdziwy przejaw tolerancji - już widzę Biedronia jąkającego się w telewizji, gdyby to jakiś chrześcijanin pokazał mu faka.

Mołojec 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2011-08-19, 09:50   

RadoslavZ napisał/a:

Mówię o całym środowisku np. gejowskim,

Czy ty bierzesz jakieś leki? Lepiej je odstaw! Przeciwko katolickiej fieście protestuje cały szereg organizacji a środowiska homoseksualne są tylko jednym z wielu więc bądź łaskaw nie spłycać. Po drugie która organizacja homoseksualistów otrzymuje i jakie pieniądze z budżetu?

Cytat:
Towarzyszu po prostu poczytaj trochę książek

Czy hiszpańska Falanga nie jest ugrupowaniem faszystowskim? Czy Włochy pod rządami Mussoliniego nie były krajem faszystowskim? Czy niemiecki nazizm nie jest mutacja faszyzmu? Jaką ideologię reprezentowali ochotnicy wspierający Franco?
Zamach faszystowski w Hiszpanii udał się tylko dzięki temu, że puczyści otrzymali wsparcie od faszystów z całego świata. "Demokratyczny" świat izolował republikę. Trzon armii Franco stanowili najemnicy z Legii Cudzoziemskiej i tzw Regulares czyli marokańscy Arabowie; piękna armia która walczyła za "boga i Hiszpanię"

RadoslavZ napisał/a:
Wymienione przez Ciebie środowiska na pewno prawicowe nie są

Konkrety poproszę.

RadoslavZ napisał/a:
To by dopiero była jaja jakby Biedroń za kratki trafił.

Biedroń został zatrzymany i pobity bo policjanci rozpoznali kim jest - to było homofobia. Z zatrzymanych kilkunastu osób nikt nie został skazany

Cytat:
I kto tu jest faszystą?

Leki przestały działać?

falkonetti
Radny miejski

Wysłany: 2011-08-19, 10:30   

Z pieniędzy katolików też są finansowane rzeczy, których by sobie nie życzyli, więc niech lewacy nie robią sceny. Tym bardziej, że lewacy za co się nie wezmą to zepsują a potem wszyscy muszą odpracowywac dług jaki zostawiają.

RadoslavZ 
Radny powiatowy

Wysłany: 2011-08-19, 10:37   

Mołojec napisał/a:
Czy ty bierzesz jakieś leki? Lepiej je odstaw!

Zaczyna się :twisted:
Mołojec napisał/a:
Przeciwko katolickiej fieście protestuje cały szereg organizacji a środowiska homoseksualne są tylko jednym z wielu więc bądź łaskaw nie spłycać. Po drugie która organizacja homoseksualistów otrzymuje i jakie pieniądze z budżetu?

Mówiąc o środowisku gejowskim mam na myśli jego europejski ogół. Patrząc na nasze podwórko, gdzie taka KPH bierze kasę od państwa wnioskuję, że w Hiszpanii jest podobnie. Inna sprawa, że obecnie rządzi tam lewica, którą łatwiej wyssać.
Mołojec napisał/a:
Czy hiszpańska Falanga nie jest ugrupowaniem faszystowskim?

Nie. Jej założenia ideologiczne są(były?) zbliżone do włoskiego faszyzmu, ale istotnie się od niego różniły. Inna sprawa, że Falanga nie była wiodącą siłą przeciwników republiki. z czasem pod wpływem Franco jej idee jeszcze bardziej odeszły od faszyzmu.
Mołojec napisał/a:
Zamach faszystowski w Hiszpanii udał się tylko dzięki temu, że puczyści otrzymali wsparcie od faszystów z całego świata.

Za to zwolennicy republiki wspierani byli przez komunistów z całego świata. Nie tylko z resztą przez komunistów. Także przez zwykłych zbirów, którzy po prostu chcieli sobie zarobić. Obejrzyj sobie np. "Zabić Sekala". Linda gra tam właśnie takiego zbira, który walczył w Hiszpanii i mordował mniszki. Podczas II wojny nie przeszkadzało mu to kolaborować z Niemcami.
Mołojec napisał/a:
Konkrety poproszę.

Towarzyszu to Ty piszesz niekonkretnie. Wymieniasz jakieś środowiska zakładając, że nie tylko lewica wspiera protestujących. Podaj więc konkretne organizacje nie lewicowe.
Mołojec napisał/a:
Biedroń został zatrzymany i pobity bo policjanci rozpoznali kim jest - to było homofobia.

Widziałeś to na własne oczy? Na razie to tylko pomówienie. Funkcjonariusze mogliby Cię za to pozwać.
Mołojec napisał/a:
Leki przestały działać?

Kropkiem zaleciało coś :razz:
Mołojec napisał/a:
Po pierwsze biskupi poparli faszystowski przewrót Franco i przez cały okres dyktatury go wspierali.

A kogo mieli wspierać? Ludzi takich jak filmowy Sekal?
Cytat:
W wyniku prześladowań religijnych Kościoła katolickiego śmierć poniosło 12 biskupów, 4194 księży, 2365 zakonników, 283 zakonnice i setki tysięcy wiernych świeckich, a zniszczeniu uległo 2000 świątyń

[ Dodano: 2011-08-19, 10:37 ]
Mołojec napisał/a:

Uważasz, ze tamci księża, biskupi i zakonnice też sobie na to zasłużyli?

macias
Burmistrz

Wysłany: 2011-08-19, 14:04   

falkonetti napisał/a:
Z pieniędzy katolików też są finansowane rzeczy, których by sobie nie życzyli, więc niech lewacy nie robią sceny.

Właśnie - ja nie rozumiem. Skoro 80% Hiszpanów to katolicy, to czy nie możemy uznać, że ta wizyta była sfinansowana z ich pieniędzy?

Mołojec 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2011-08-19, 18:17   ?

1. Dyskusja zaczęła sie od tego, że powołując się na informację z TVN24 zaatakowałeś lewicę. Udowodniłem ci, że w informacji tej nie ma nic o lewicy. Prosiłem abyś podał jakie konkretnie ugrupowania lewicowe w tym uczestniczyły - skoro oskarżasz lewicę to teraz to udowodnij- milczysz. Czyżbym złapał cię na kłamstwie?

2. Jak przystało na prawicowca czepiłeś się homoseksualistów - wy macie jakiś uraz czy tak leczycie sowje kompleksy? Są oni tylko jednym z wielu podmiotów występujących przeciwko katolickiej fieście-ale dla ciebie licza sie tylko oni. Oskarżasz ich o rózne manipulacje ale jak prosze o konkrety to milczysz. Znów z łapalem cię na kłamstwie?

3. "Zabić Sekala" to dla ciebie wiarygodne żródło historyczne? Na komiksie Tytus, Romek i Atomek też się opierasz? Jeżeli cała twoja wiedza pochodzi z takich żródeł to jestes mocarz!

4. Front Ludowy doszedł do władzy w wyniku demokratycznych wyborów. Hiszpańska Partia Komunistyczna nie była w tej koalicji podmiotem znaczącym-miał tylko dwóch posłow! Znaczenie komunistów wzrosło gdy okazało się, że jedynie ZSRR i Meksyk wspierają republikę.

5. Ochotnicy którzy walczyli w Brygadach Międzynarodowych i milicjach broniąc republiki nie byli bandytami. To byli robotnicy; komunisci, socjalisci, anarchiści i demokraci zdecydowani przeciwstawić się faszyzmowi - to prawicowa propaganda robi z nich bandytów. Ochotników walczących w obronie republiki było ok 35 tys. Same Włochy wysłały 50 tys wyszkolonych i uzbrojonych żołnierzy, Portugalskich ochotników było ok 10 tys. Do tego Niemcy i zbieranina z całego świata - nawet prawicowi historycy podają, że po stronie Franco walczyło ponad 100 tys cudzoziemów - dodaj do tego Legie Cudzoziemską i Maurów; oto armia która wystąpiła przeciwko legalnej władzy!!
Wiekszość cudzoziemców walczących po stronie Franco zasiliło pózniej formacje kolaborujace z Hitlerem czy wprost wstąpiło do Waffen SS. Dirlewanger, kat Warszawy, swoje doswiadczenie bojowe zdobywał walcząc po stronie Franco!

6. Kościół katolicki w Hiszpanii był elementem władzy feudalnej. Był nie tylko największym posiadaczem ziemskim ale odpowiadał za edukację i kontrole społeczeństwa. Od początku zwalczał wszelkie prądy demokratyczne, liberalne a w szczególności lewicowe. Nie był ofiarą ale stroną w konflikcie. Nikt nie prześladował chrzescijan-wiekszość republikanów była wierząca!- zginęli ci którzy angazowali się przeciwko republice. Zresztą za to zaangazowanie kościół przeprosił kilka lat temu.
W Kraju Basków i Katalonii większośc kleru opowiadziała się po stronie republiki - ci zginęli z rak frankistów!

RadoslavZ 
Radny powiatowy

Wysłany: 2011-08-26, 08:53   

Mołojec napisał/a:
Dyskusja zaczęła sie od tego, że powołując się na informację z TVN24 zaatakowałeś lewicę. Udowodniłem ci, że w informacji tej nie ma nic o lewicy.

Towarzyszu nie rozśmieszaj mnie. Chcesz nam wmówić, że przeciwko wizycie papieża protestowały środowiska prawicowe? Może jeszcze powiesz, że protestowały środowiska katolickie?
Mołojec napisał/a:
ak przystało na prawicowca czepiłeś się homoseksualistów - wy macie jakiś uraz czy tak leczycie sowje kompleksy?

Środowiska gejowskie od laf stanowią forpocztę walki z Kościołem. Tak było i tym razem. Wystarczyło obejrzeć kilka relacji i zdjęć z manifestacji w Madrycie.
Mołojec napisał/a:
Prosiłem abyś podał jakie konkretnie ugrupowania lewicowe w tym uczestniczyły - skoro oskarżasz lewicę to teraz to udowodnij- milczysz.

Towarzyszu to Ty zacząłeś pisać pierwszy o organizacjach. Ja tylko zakwestionowałem ich prawicowość. Tak więc proszę Cię teraz abyś wymienił organizację prawicowe, które brały udział w protestach.
Mołojec napisał/a:
"Zabić Sekala" to dla ciebie wiarygodne żródło historyczne? Na komiksie Tytus, Romek i Atomek też się opierasz? Jeżeli cała twoja wiedza pochodzi z takich żródeł to jestes mocarz!

Mołojec napisał/a:
Nikt nie prześladował chrzescijan-wiekszość republikanów była wierząca!- zginęli ci którzy angazowali się przeciwko republice.

Towarzyszu chyba nie chcesz nam wmówić, że gwałcone i zabijane zakonnice angażowały się w walkę przeciw republice?
Mołojec napisał/a:
To byli robotnicy; komunisci, socjalisci, anarchiści i demokraci zdecydowani przeciwstawić się faszyzmowi - to prawicowa propaganda robi z nich bandytów.

Towarzyszu mogli być nawet i kosmitami. Faktem jednak jest, że wielu z nich dopuszczało się zbrodni. Dziwne, że tego nie chcesz przyznać.
Co do samej rewolucji, to nie wydaje mi się, abym popierał Franco. Dla mnie ten okres w historii Hiszpanii jest mocno skomplikowany i nie można z całą stanowczością wskazać stronę, która byłaby pozytywna. Zarówno strona popierająca republikę jak i zwolennicy Franco dopuszczali się wielu nieprawości. Nie mam zamiaru licytować się którzy byli gorsi. Nienawidzę jednak, gdy ktoś usprawiedliwia jedną stronę wbrew historycznym faktom. Niestety Ty właśnie tak robisz towarzyszu. Usprawiedliwiasz mordy na duchownych tylko dlatego, że Kościół w większości popierał Franco. Może będziesz też usprawiedliwiał mordy na zwykłych ludziach, którzy go popierali?
Wróćmy do meritum. Towarzyszu popierasz takie działania Twoich kolegów z Hiszpanii czy nie? Czy wyzywanie i ataki fizyczne na wierzących to przejaw lewicowej tolerancji? I nie ściemniaj mi dalej, że Ci protestujący to nie lewica, bo jesteś śmieszny.

Aimar
Radny miejski

Wysłany: 2011-08-26, 15:38   

Czegoś nie rozumiecie. Chodzi o to, że kościół (nie istotne jaki) jak każda prywatna organizacja powinien sam się finansować. Mają członków - niech się składają. To samo tyczy się organizacji gejowskich, bojowników o prawa czarnych i zrzeszenia murarzy. Bez znaczenia. Problem polega na tym, że kościół katolicki został przez poprzedniego szefa pozostawiony na granicy bankructwa i chłopaki ledwo ciągną.
Dlaczego całe społeczeństwo ma się składać na jedną organizację? Sekt wyznaniowych mamy wiele więc albo dajmy kasę wszystkim albo wszystkich traktujmy równo.
Ciekawy jestem jaki by był wynik referendum z pytaniem "Czy chcesz ze swoich pieniędzy finansować kościół katolicki?" falkonetti, RadoslavZ, macias pewnie myślą że 97% zgodnie z ilością katolików :mrgreen: .
Gdyby wprowadzić u nas finansowanie na wzór niemieckiego... ale by był płacz facetów w czarnych sukienkach...

Mołojec 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2011-08-26, 19:06   

RadoslavZ napisał/a:
Towarzyszu nie rozśmieszaj mnie. Chcesz nam wmówić, że przeciwko wizycie papieża protestowały środowiska prawicowe? Może jeszcze powiesz, że protestowały środowiska katolickie?

Czytać chyba potrafisz-w wiadomości jaką linkowałeś jest jasno podane kto protestował;
"Właśnie ta organizacja zrzeszająca ok 140 ugrupowań laickich, ruchów ateistycznych i antyklerykalnych wezwała do protestów. Dołączyły także organizacje "postępowych chrześcijan" i anarchistyczne oraz ugrupowania homoseksualistów."

Nie tylko ludzie o lewicowych poglądach są ateistami czy opowiadają się za laickim systemem.

RadoslavZ napisał/a:
Towarzyszu chyba nie chcesz nam wmówić, że gwałcone i zabijane zakonnice angażowały się w walkę przeciw republice?

Chyba nie chce nam wmówić, że wszystkie gwałcone i mordowane przez frankistów kobiety były komunistkami i agentkami radzieckimi? Nikt nie prześladował w Republice Hiszpanii ludzi za wyznanie. Kościół katolicki opowiedział się przeciwko republice, wspierał Franco i naturalne jest iż był zwalczany jako wróg polityczny. Księża i zakonnice uczestniczyli w walkach, donosili na republikanów, ukrywali frankistów.
Obejrzyj film "Ziemia i Wolność" - w wielu miejscowościach po wkroczeniu faszystów to właśnie księża i zakonnice urządzały polowanie na zwolenników republiki i aktywnie uczestniczyli w egzekucjach.

RadoslavZ napisał/a:
Może będziesz też usprawiedliwiał mordy na zwykłych ludziach, którzy go popierali?

Z rąk republikanów zginęło mniej ludzi niż zamordowali faszyści. Falangiści, maurowie i legioniści mordowali wszystkich którzy wpadli w ich ręce. Czy zapomniałeś, że rząd republikański był legalną władzą wybraną w demokratycznych wyborach? Wiesz kto przeprowadził pierwszą rzeź w czasie wojny domowej? Faszyści po zdobyciu Badajoz w sierpniu 1936. Nic dziwnego, że po tej rzezi republikanie się zrewanżowali. Kto sieje wiatr ten zbiera burze.

Odpowiedz do tematu