Aby zapisać się na listę naszego newslettera, prosimy podać swój adres email:

e-Polityka.pl - Strona Główna Serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Republikanie jak PiS

Na kogo byś głosował będąc Amerykaninem?
Barack Obama
62%
 62%  [ 17 ]
John McCain
37%
 37%  [ 10 ]
Głosowań: 27
Wszystkich Głosów: 27

Autor Wiadomość
macias
Wojewoda

Wysłany: 2008-09-03, 11:01   

Korsarz napisał/a:
Po drugie rozumiem że organizacje gejowskie które finansowały badania których wyniki są zawarte w Wikipedii

Możesz przedstawić jakieś dowody potwierdzające tę tezę ?

Korsarz napisał/a:
Nic tylko zgadzać się z Wami co do joty a w waszych oczach człowiek stanie się prawdziwym inteligentem prorokiem jedynie słusznej ideologii

Wystarczy przedstawić jakies rzeczowe argumenty. Argument pt. będą się z nich śmiali, nie jest argumentem, tylko żartem z dyskusji na ten temat.

Forum Bot
Reklama

Wysłany: Dzisiaj 0:54   

Michał Domański 
Wojewoda

Wysłany: 2008-09-03, 19:31   

Roch napisał/a:
jednym z największych zagrożeń demokracji jest właśnie dyktatura większości która w owym ustroju musi mieć miejsce.

Musi to na Rusi.
Roch napisał/a:
co jak co ale u nas prawa mniejszość są przestrzegane.

Niektórych może i tak.

Roch 
Aktywny wyborca
rojalista

Wysłany: 2008-09-06, 22:12   

Michał Domański napisał/a:
Roch napisał/a:
jednym z największych zagrożeń demokracji jest właśnie dyktatura większości która w owym ustroju musi mieć miejsce.

Musi to na Rusi.

potrafisz podać choćby jeden przykład demokracji w której nie ma dyktatury większości?- to pytanie retoryczne.

sparrow88 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2008-09-06, 22:37   

Roch napisał/a:
potrafisz podać choćby jeden przykład demokracji w której nie ma dyktatury większości?- to pytanie retoryczne.

Oczywiście, pod warunkiem że nie hołduje się zasadzie że władza=dyktatura.

Michał Domański 
Wojewoda

Wysłany: 2008-09-07, 09:18   

Roch napisał/a:
potrafisz podać choćby jeden przykład demokracji w której nie ma dyktatury większości?

Potrafisz podać przykład demokracji, w której JEST dyktatura większości?

Roch 
Aktywny wyborca
rojalista

Wysłany: 2008-09-07, 09:31   

tak

Michał Domański 
Wojewoda

Wysłany: 2008-09-07, 09:40   

Na przykład?

ninka 
Aktywny wyborca

Wysłany: 2008-09-07, 12:24   

Mc Cain dostal wsparcie w osobie pani Sarah Palin. Niezle wsparcie tylko ciut za pozno. Palin , gubernator Alaski, matka 5 dzieci, prorodzinna, antyabrocyjna, ladna, charyzmatyczna.
Dlaczego to nie Ona jest kandydatka na stanowisko prezydenta a " tylko " na vice ? Dziwne. Gdyby Jej wyscig do fotela rozpoczal sie przed dwoma laty mialaby szanse wygrac z Obama.
Moja sympatia jest po stronie Obamy, ale nie sadze zeby w polityce amerykanskiej nastapily wyrazne jakosciowe zmiany.
Obama musi poradzic sobie z recesja. Nie bedzie latwo. To chyba w ogole nie jest szczegolnie istotne, kto zasiadzie w Owalnym Gabinecie, tylko jak skutecznie Bank of America oddluzy sama Ameryke.
Poza tym Mc Cain jest za stary.

Roch 
Aktywny wyborca
rojalista

Wysłany: 2008-09-07, 15:24   

za przykład można podać praktycznie każe państwo demokratyczne gdyż w sytuacji gdy decyduje większość jest tak ze narzuca ona swoja wole mniejszością. choćby i nasz kraj- niegdyś większość popierająca lewice narzuciła(pośrednio) mniejszości ludzi bogatych podatek progresywny. oczywiście można tutaj podać także przykład większości chrześcijańskiej w Polsce narzucającą mniejszościom np muzułmańskim czy żydowskim swoje symbole religijne w miejscach publicznych czy urzędach, chociaż nie uważam tego za coś złego.

Quincunx 

Wysłany: 2008-09-07, 17:14   

Będąc Amerykanem zagłosował bym na Mc Caina, w każdym razie nie na czarną panterkę. Mc Cain to taki neokonserwatysta (nie mylić z konserwatyzmem) i wybory powinien wygrać.

Być może jednak lepiej dla Polski by wygrał O(b/s)ama - prawdopodobnie nie będzie wtedy przynajmniej na naszym terenie tej cholernej tarczy.

clmisiu 

Wysłany: 2008-09-07, 17:48   

John McCain zdecydowanie. Barack Obama ma zupełnie inne poglądy niż ja.

Michał Domański 
Wojewoda

Wysłany: 2008-09-07, 18:31   

Roch napisał/a:
za przykład można podać praktycznie każe państwo demokratyczne gdyż w sytuacji gdy decyduje większość jest tak ze narzuca ona swoja wole mniejszością

Jeśli tak podchodzić do sprawy, to każde państwo świata jest dyktaturą. Ba, w ogóle każdy możliwy ustrój z wyjątkiem anarchii jest dyktaturą. Tyle że przy takim podejściu Twoje twierdzenie o "dyktaturze większości" staje się zwykłą tautologią.

Quincunx 

Wysłany: 2008-09-07, 18:37   

Roch napisał/a:
za przykład można podać praktycznie każe państwo demokratyczne gdyż w sytuacji gdy decyduje większość jest tak ze narzuca ona swoja wole mniejszością

Jeśli tak podchodzić do sprawy, to każde państwo świata jest dyktaturą. Ba, w ogóle każdy możliwy ustrój z wyjątkiem anarchii jest dyktaturą. Tyle że przy takim podejściu Twoje twierdzenie o "dyktaturze większości" staje się zwykłą tautologią.

"Chodzi o wybór pomiędzy dyktaturą idącą z dołu a dyktaturą idącą z góry- ja wybrałem tę z góry, ponieważ ma za swój fundament sfery czystsze i uczciwsze. Chodzi wreszcie o wybór między dyktaturą sztyletu a dyktaturą szpady - ja wybrałem dyktaturę szpady, ponieważ jest szlachetniejsza (Juan Donoso Cortes)"

Roch 
Aktywny wyborca
rojalista

Wysłany: 2008-09-07, 19:25   

No cóż taka natura demokracji że większość dyktuje wszystkim o wszystkim.
natomiast czytając to co piszesz można wysnuć wniosek ze pojecie dyktatury większości w ustroju demokratycznym w ogóle nie może mieć miejsca.

Michał Domański 
Wojewoda

Wysłany: 2008-09-07, 19:27   

Roch napisał/a:
czytając to co piszesz można wysnuć wniosek ze pojecie dyktatury większości w ustroju demokratycznym w ogóle nie może mieć miejsca.

Może, jeśli większość łamie prawa mniejszości.

Odpowiedz do tematu