wiara jest kwestia wyboru a ze zboczeniami człowiek się rodzi. a mając pojęcie o własnych ułomnościach musimy z nimi walczyć, natomiast jeśli z nimi nie walczymy czynimy źle.
wiara też w pewnym sensie jest zboczona, albo raczej niecywilizowana. "picie krwi Jezusa", choć to metafora, brzmi dziwnie. czy Ty nie możesz pojąć, że to nierealne, żeby gdzieś miał istnieć Bóg?
Gagarin Boga w kosmosie nie znalazł, więc pewnie nie istnieje.
_________________ Społeczeństwo - rzecz, którą definiują jako organizm nieposiadający kształtu fizycznego, nadistota nie zamieszkująca w nikim konkretnym, a zarazem zamieszkująca we wszystkich oprócz ciebie.
Ayn Rand
Akurat to zostawmy w spokoju, bo nowa dyskusja się zacznie - istnienie Boga, a religia, to dwie różne sprawy (może nie tyle różne, co często rozbieżne).
Wysłany: 2008-09-17, 18:51
Cytat:
wiara jest kwestia wyboru a ze zboczeniami człowiek się rodzi. a mając pojęcie o własnych ułomnościach musimy z nimi walczyć, natomiast jeśli z nimi nie walczymy czynimy źle.
Tym gorzej to świadczy o katolikach, że w wyniku osobistego rozwoju, rozważań, i ewolucji intelektualnej dochodzą do wniosku że niepokalane poczęcie jest nie tylko wielce prawdopodobne, ale i raczej na pewno miało miejsce . Pomyślałby ktoś że to jakaś choroba genetyczna. A tak na serio - nie rozumiem dlaczego uparcie nazywasz homoseksualizm ułomnością czy zboczeniem?? Nadal też nie rozumiem dlaczego ktoś miałby walczyć ze swą seksualnością, jeżeli nie wyrządza nikomu krzywdy? Czy mógłbyś mi to wytłumaczyć jak prostemu mieszkańcowi Missouri?
Nadal też nie rozumiem dlaczego ktoś miałby walczyć ze swą seksualnością, jeżeli nie wyrządza nikomu krzywdy?
jeśli nie domaga się przywilejów, nie chce spaczyć dziecięcych umysłów propaganda ze jest normalny, ze jest taki sam jak heterycy to niech nie walczy może ja(swoja seksualność) nawet pielęgnować w domowym zaciszu z innym gejem.
_________________ On mi się nie podoba. -Dlaczego? -Gdyż mu nie dorównywam. -Odpowiedział ktoś tak kiedy?" F. Nietzsche
Wysłany: 2008-09-17, 22:30
Roch napisał/a:
jeśli nie domaga się przywilejów, nie chce spaczyć dziecięcych umysłów propaganda ze jest normalny, ze jest taki sam jak heterycy to niech nie walczy może ja(swoja seksualność) nawet pielęgnować w domowym zaciszu z innym gejem.
"Jeśli wierzący nie domaga się przywilejów, nie chce spaczyć dziecięcych umysłów nauczaniem religii w szkołach i propagandą, że jest normalny, to niech nie walczy, może nawet pielęgnować swoją religijność w domowym zaciszu z innymi wierzącymi".
dla Twojej wiadomości religia w szkołach nie jest obowiązkowa
Nie ma to znaczenia. Rozumiem, że gdyby w szkole pojawiły sie nieobowiązkowe zajęcia z przedmiotu "jak być gejem" to nie protestowałbyś, wszak byłyby one nieobowiązkowe ?
kilku moich kumpli z LO nie chodziło na religie, wybrali etykę i nikt im problemów z tego powodu nie robił.
mimo wszystko uważam ze religia powinna odbywać się po szkole w salkach katechetycznych przy kościołach czy na plebaniach, tak jak to było przed laty
[ Dodano: 2008-09-18, 10:41 ]
macias napisał/a:
Rozumiem, że gdyby w szkole pojawiły sie nieobowiązkowe zajęcia z przedmiotu "jak być gejem" to nie protestowałbyś, wszak byłyby one nieobowiązkowe ?
poprawka : nie jak być gejem tylko pedałoznawstwo , wszakże w szkołach uczy się religii a nie "jak zostać księdzem"
_________________ On mi się nie podoba. -Dlaczego? -Gdyż mu nie dorównywam. -Odpowiedział ktoś tak kiedy?" F. Nietzsche
kilku moich kumpli z LO nie chodziło na religie, wybrali etykę i nikt im problemów z tego powodu nie robił.
Religię wprowadzili do szkół jak byłem w 4 klasie podstawówki. Oczywiście nie uczęszczałem, ale przez całą resztę edukacji, to o etyce tylko słyszałem a religię na ostatniej lekcji miałem, chyba, tylko raz. W podstawówce na okienku to dyro kazał mi siedzieć w bibliotece (częściowo plus), a w ogólniaku to najzwyczajniej szedłem do domu, z tego co po, też