Aby zapisać się na listę naszego newslettera, prosimy podać swój adres email:

e-Polityka.pl - Strona Główna Serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Republikanie jak PiS

Na kogo byś głosował będąc Amerykaninem?
Barack Obama
62%
 62%  [ 17 ]
John McCain
37%
 37%  [ 10 ]
Głosowań: 27
Wszystkich Głosów: 27

Autor Wiadomość
Korsarz 

Wysłany: 2008-08-28, 23:23   

Poczytałem sobie biografię Obamy z Wikipedii i normalnie żałuje straty czasu.. W biografii McCaina którą czyta się dużo przyjemniej przetacza się z grubsza całe jego życie a tekstu i tak wiele nawet na tak w miarę ogólnikowo napisaną biografię. A jednak ważnych szczegółów tez nie brakuje. A Obama ? Gadka szmatka o jego korzeniach. Ale się wzruszyłem !!!! A później bardzo "krótki opis" bardzo "długiej" kariery politycznej. Co do jego działalności społecznej to nic to specjalnego nie jest. Większość amerykanów może się pochwalić mniejszymi lub większymi osiągnięciami wolontariackimi . W kraju w którym III sektor jest tak popularny to nic nadzwyczajnego. Ok, szacunek dla niego ale takie inicjatywy jakich on się podejmował w życiu społecznym i politycznym ( prace w komisjach senackich itp) ma w swoim dorobku nie jeden co lepszy senator. Nic rewolucyjnego. Po prostu dobry naukowiec i działacz społeczny. Żałosne jest dla mnie że Hillary Clinton z nim musiała przegrać. Doprawdy - jedno przemówienie na konwencji z 2004 roku i z prawie nieznanego polityka stał się polityczną gwiazdą. Przemówienie zaś rzeczywiście zmieniło Amerykę raz na zawsze. Czerwone i niebieskie stany , jedność itp - dobry orator i już. Szkoda tylko że ten potok słów nic nie zmienia. Obfitująca w nazbyt wiele szczegółów polityczna część biografii najlepiej świadczy o jego politycznym i międzynarodowym dorobku. Założę się że gdyby biografia McCaina pisana byłaby tak samo to wiele czasu zajęło by przeczytanie wszystkich tytułów wszystkich ustaw i nazw komisji w jakich brał udział senator z Arizony biorąc pod uwagę jego staż.

Zwiększenie podatków postulowane przez Obamę z pewnością "mocno wspomoże" amerykańskie firmy a co za tym idzie i gospodarkę. Wszyscy przeniosą się do Chin tak jak za kadencji Clintona i to wsio. Aha . Wiesz wiklif jak prezydent Clinton wywodzący się przecież z tej tzw inteligenckiej partii demokratycznej ratował się przed skutkami recesji ???

Kod:
W pierwszym roku urzędowania Clinton przeforsował przez Kongres budżet zwiększający opodatkowanie i zwiększający wydatki rządu w celu rozruszania amerykańskiej gospodarki, borykającej się wciąż ze skutkami recesji.

Innymi słowy zabrał ludziom więcej pieniędzy aby wytworzyć sztuczne potrzeby (państwa)
które finansując z budżetu "zaspokoił" Dał więc przy tym czasowo pracę i możliwość zarobku wielu ludziom na krótki okres wychodząc pewnie z założenia że będzie to problem następnego prezydenta rozwiązać problemy które prędzej czy później znów się uwidocznią. A jego prezydenturę ludzie zapamiętają jak najlepiej.

Biorąc pod uwagę że Obama już straszy wzrostem podatków następnym krokiem będzie pewnie stworzenie "ambitnych" prac społecznych. Myślenie że kryzys gospodarczy rozwiąże się w ten sposób to jak myśleć że chorego na raka można wyleczyć paczkami papierosów.

P.S

Zapomniałbym znowu : Spielberg popierał Hillary Clinton a ona z kolei wątpię aby szczerze wspierała Obamę po tej całych prawyborach... A pamiętaj że 27 % wyborców Hillary podobno zamierza na dzień dzisiejszy oddać głos na McCaina.

'A government big enough to give you everything you want, is strong
enough to take everything you have.' Thomas Jefferson

Forum Bot
Reklama

Wysłany: Dzisiaj 0:28   

Racjo Prawica
Aktywny wyborca

Wysłany: 2008-08-29, 01:29   

Korsarz napisał/a:
. Jeżeli twoje poglądy na prawicowość (po 2 latach rządu PiS sam brzydzę się trochę tego słowa) oscylują wokół tej partii to z całym szacunkiem ale mnie nie popieraj jeśli to chciałeś zrobić. Dziękuję.

P.S tzn. Nie uzasadniaj proszę moich poglądów takimi intelektualistami. Nie chciałbym aby ktoś pomyślał że jestem pro PiS - to wszystko.

I vice versa. To znaczy, nikogo nie zamierzam na tym forum popierać, bo to było by groteską. Wymieniłem te nazwiska w jednym celu by pokazać, że szeroko pojęta prawica nie jest tak słaba intelektualnie jak powszechnie się wydaję. Pełna zgoda, że wielu z tych wymienionych profesorów, czy też doktórów ma poglądy lewicowe, na gospodarkę, ale w warstwie ogólnej należą do prawicy, tajemnicą poliszynela, jest fakt, że jest to pojęcie bardzo szeroko i podobnie jak lewica zawiera wiele nurtów. Np. nurt liberalny, konserwatywny, narododowy, chadecki, a więc jest, to termin złożony. Mi także daleko jest do poglądów głoszonych przez PiS, ponieważ jestem wolnościowcem, a jaki stosunek wyżej wymieniona partia ma do wolności sam napisałeś, przypominjąc m.in. spoty w których straszono liberałami.

Korsarz 

Wysłany: 2008-08-29, 07:45   

Ok , rozumiem . Ja po prostu chciałem wyjaśnić pewną kwestię. To mianowicie że nie jestem PiSowcem ( a jestem nowy na forum) i że gdy jestem oburzony na porównywanie Republikanów do tych ciołków to mam uzasadnione powody. A co do "groteski" to tzw "popieranie" to był tylko skrót myślowy. Chodziło mi tylko o to aby ktoś nie myślał że miałem na myśli takich "prawicowych " intelektualistów (jak też napisałem: nie mylić z Pisowych) . W końcu sam w całych tych dwóch postach przy których się wypociłem broniłem się przed niektórymi porównaniami fanboy-ów Obamy. To wszystko.

Mimo wszystko pozostaje sceptyczny do nazywania niektórych polityków prawicowymi tylko dlatego że oni chcą się takimi mienić. Skrajna lewica i prawica to w gruncie rzeczy to samo. Są to skrajności które w żaden sposób nie przystają do dzisiejszej rzeczywistości. Gdy tacy politycy są u władzy to pozostaje modlić się aby nie doszło do żadnego nieszczęścia. I skrajna lewica i skrajna prawica próbują zwiększać zakres władzy państwa. Rozbudowują instytucje w celu powolnego uzależnienia od nich życia w państwie. Narodowi socjaliści - sama nazwa wskazuje - to są socjaliści. A A. Hitler był czymś w rodzaju strasznego polityka skrajnej lewicy który najbardziej nienawidził konkurencji w postaci komunistów. Nie rozumiem czemu mówi się skrajna prawica. Według mnie strasznie blisko im do komunistów.

macias
Wojewoda

Wysłany: 2008-08-29, 09:00   

Racjo Prawica napisał/a:
Mi także daleko jest do poglądów głoszonych przez PiS, ponieważ jestem wolnościowcem

Taaa, a świstak siedzi i zawija w te sreberka. :mrgreen:

sparrow88 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2008-08-29, 09:28   

Cytat:
Mi także daleko jest do poglądów głoszonych przez PiS, ponieważ jestem wolnościowcem

haha "wolnościowiec katolicki"... brzmi zabawnie.

macias
Wojewoda

Wysłany: 2008-08-29, 09:30   

sparrow88 napisał/a:

To jest taki wolnościowiec, co to jemu wolno, a innym tez wolno, ale tylko to co jemu wolno. :mrgreen:

Racjo Prawica
Aktywny wyborca

Wysłany: 2008-08-29, 13:42   

sparrow88 napisał/a:

A Jak byś zdefiniował np. Jarosława Gowina z PO?. Wbrew pozorom jak to użyłeś "wolnościowiec katolicki", to nie jest oksymoron, ale realny nurt (uproszczając) w polityce. Co prawda nie ma w Polsce zbyt wielu przedstawicieli, gdyż katolicy, często popadają w fanatyzm, a wolnościowcy w ateizm, zaś (pozwól, że jeszcze raz powtórzę terminu, przez Cieibie ukutego) "wolnościowiec katolicki", w moim mniemaniu łączy te dwie skrajności w produkt ścisłe zdrowo-rozsądkowy, w którym swoje miejsce mają zarówno tradycyjne wartości, poszanowanie dla religii, ale także wolności obywatelskie, oraz gospodarcze.

sparrow88 
Działacz rady osiedlowej

Wysłany: 2008-08-29, 14:15   

Racjo Prawica napisał/a:
A Jak byś zdefiniował np. Jarosława Gowina z PO?

inteligent-konserwa.
Racjo Prawica napisał/a:
ale także wolności obywatelskie,

Pogadamy o aborcji, prawach gejów, eutanazji i religii w szkołach?

Antherdil 
Wojewoda
anarchokapitalista

Wysłany: 2008-08-29, 18:05   

Racjo Prawica napisał/a:
"wolnościowiec katolicki", to nie jest oksymoron,
Jest, jeśli katolicyzm ogranicza wolność, jeśli nie, to po co dodatkowy przymiotnik z zupełnie innej bajki - religia opiera się na wierze, przekonania polityczne - nie (a raczej nie powinny).
Racjo Prawica napisał/a:
tradycyjne wartości, poszanowanie dla religii, ale także wolności obywatelskie, oraz gospodarcze
Rozumiem, że takowe poglądy może wyznawać tylko ów "wolnościowy katolik"?

Racjo Prawica
Aktywny wyborca

Wysłany: 2008-08-29, 19:58   

Antherdil napisał/a:
Rozumiem, że takowe poglądy może wyznawać tylko ów "wolnościowy katolik"?

Takie poglądy wyznają na pewno konserwatywni-liberałowie i szczerze powiem, nie wiem kto jeszcze, może mi podpowiesz?.
Antherdil napisał/a:
Jest, jeśli katolicyzm ogranicza wolność, jeśli nie, to po co dodatkowy przymiotnik z zupełnie innej bajki - religia opiera się na wierze, przekonania polityczne - nie (a raczej nie powinny).

Doskonałym przykładem oprócz Gowina, jest profesor Thomas Woods, byłem na spotkaniu z nim i świetnie łączy swój katolicyzm z poglądami wolnościowymi właśnie. Wszystko jeśli jest się człowiekiem "kumatym" można zkomasować, tylko trzeba roztropności i zdrowego podejścia.
sparrow88 napisał/a:
Pogadamy o aborcji, prawach gejów, eutanazji i religii w szkołach?

Jeżeli dla ciebie mordowanie dzieci (nazywajmy rzeczy po imieniu), jest ekspozyturą wolności obywatelskich, to wybacz, ale inaczej je rozumiemy, co do gejów, jakie prawa?, chyba raczej przywileje, wychodząc wprost z twojej metodooligi do ogólnej konkluzji, należy stwierdzić, że zdecydowana większość polaków jest za zamordyzmem i okoniem stoi wobec wolności obywatelskich (ponad 90%, polaków jest przeciw adopcji dzieci, przez Stefana i Mietka). Eutanazja, hm. trochę na ten temat ostatnio myslałem, i moim zdaniem, jeśli ktoś jest nie wierzący i w pełni władz umysłowych, to czemu by nie?, ale jest to temat na poważniejszą dyskusję. Jestem natomiast zwolennikiem paragrafu z konstytucji, który mówi, że nikogo nie można zmuszać do uczestniczenia w praktykach religijnych, więc religia w szkołach tylko dla chętnych, proste!.

Korsarz 

Wysłany: 2008-08-29, 20:13   

http://www.youtube.com/wa...er.blox.pl/html

http://www.youtube.com/wa...er.blox.pl/html

http://www.youtube.com/watch?v=mBUac5Bm288

Roch 
Aktywny wyborca
rojalista

Wysłany: 2008-08-29, 20:31   

Racjo Prawica napisał/a:
tradycyjne wartości, poszanowanie dla religii, ale także wolności obywatelskie, oraz gospodarcze
Racjo Prawica napisał/a:
Takie poglądy wyznają na pewno konserwatywni-liberałowie

wolności obywatelskie ale czy wszystkie Racjo?
Racjo Prawica napisał/a:
co do gejów, jakie prawa?, chyba raczej przywileje, wychodząc wprost z twojej metodooligi do ogólnej konkluzji, należy stwierdzić, że zdecydowana większość polaków jest za zamordyzmem i okoniem stoi wobec wolności obywatelskich

Prawa pedałów kolejny raz powtórzę są takie same jak heteryków, nie ma tutaj niczego nad czym można by dyskutować
Racjo Prawica napisał/a:
Jestem natomiast zwolennikiem paragrafu z konstytucji, który mówi, że nikogo nie można zmuszać do uczestniczenia w praktykach religijnych, więc religia w szkołach tylko dla chętnych, proste
.
A jeśli moje dziecko będzie Buddystą?- nie zapisze się na religie a zatem należny będzie sprowadzić najbliższego przewodnika duchowego aby je nauczał w myśl zasady konstytucyjnej równości wszystkich obywateli.

macias
Wojewoda

Wysłany: 2008-08-29, 22:01   

Racjo Prawica napisał/a:
chyba raczej przywileje

Zawieranie związków małżeńskich jest przywilejem ?

Racjo Prawica napisał/a:
ponad 90%, polaków jest przeciw adopcji dzieci, przez Stefana i Mietka

Źródło poproszę. Zresztą nieważne, jeśli ktoś uważa, że dziecku lepiej będzie w domu dziecka niż w normalnym domu, to jest zwykłym idiotą.

Roch 
Aktywny wyborca
rojalista

Wysłany: 2008-08-29, 22:29   

jeśli ktoś uważna ze normalny dom może stworzyć dwóch homoseksualistów jest idiotą.

Antherdil 
Wojewoda
anarchokapitalista

Wysłany: 2008-08-29, 23:00   

Racjo Prawica napisał/a:
Doskonałym przykładem oprócz Gowina, jest profesor Thomas Woods, byłem na spotkaniu z nim i świetnie łączy swój katolicyzm z poglądami wolnościowymi właśnie.
Gowin przy Woodsie to socjalista. Katolicki. Zresztą pierwszy w obrębie katolicyzmu to liberał, a drugi tradycjonalista, więc pojęcie, które ukułeś - "wolnościowy katolicyzm" musi być baaardzo szerokie.
Cytat:
Takie poglądy wyznają na pewno konserwatywni-liberałowie i szczerze powiem, nie wiem kto jeszcze, może mi podpowiesz?.
Czy każdy konserwatywny liberał jest katolikiem? Nie. Racjo Prawica jeśli już bawisz się w tworzenie religijno-politycznych hybryd, ignorując istnienie chociażby wielu ateistów o poglądach tradycjonalistycznych i liberalno-gospodarczych; odpowiesz na nurtujące mnie pytanie kim są, jakie poglądy wyznają wolnościowi muzułmanie, wolnościowi luteranie, wolnościowi Świadkowie Jehowy czy wolnościowi Zielonoświątkowcy?
Roch napisał/a:
jeśli ktoś uważna ze normalny dom może stworzyć dwóch homoseksualistów jest idiotą.
Obawiam się, że większym idiotą jest ten, który twierdzi, że lepiej być "wychowywanym" w domu dziecka niż przez parę homoseksualną, co naturalnie nie oznacza zgody na małżeństwa (musielibyśmy zmienić wówczas znaczenie tego słowa), a tylko związki partnerskie (choć oczywiście uważam, że zdrowiej byłoby, gdyby państwo w ogóle kwestii między dwojgiem, trojgiem, pięciorgiem, ludzi, nieludzi nie regulowało).

Odpowiedz do tematu