Lech, Jaśnie Nam Panujący i Wiecznie Bełkoczący, Kaczyński jest wielkim zwolennikiem wejścia Turcji do UE, twierdzi że cała Polska też. Co Wy, Polacy, o tym sądzicie?
Wysłany: 2007-01-26, 15:16
Jestem przeciw.Unia powinna lekko przystopowac i skupic sie na wewnetrznych reformach i konstytucji ktora usprawni proces podejmowania decyzji.Wazny argument przeciw to ogolne zacofanie Turcji,w ktorej na porzadku dziennym jest lamanie praw kobiet i mniejszosci.Oliwy do ognia dolewa jeszcze konflikt z kurdami plus ludobojstwo dokonane na ormianach prawie 100 lat temu do ktorego turcy nie chca sie przyznac.Moim zdaniem temu krajowi daleko jeszcze do europejskich standardow.Potencjalny kon trojanski ktory moze rozwalic caly europejski projekt...
Jeżeli przyjmiemy Turcję możemy równie dobrze przyjąć Izrael, Kazachstan, a może i Maroko albo pójść jeszcze dalej i przyjąć Arabię Saudyjską, RPA, i Bóg jeszcze wie co. Ale może w tym szaleństwie jest metoda? Takie kroki z całą pewnością przyspieszyłyby jej upadek
_________________ Społeczeństwo - rzecz, którą definiują jako organizm nieposiadający kształtu fizycznego, nadistota nie zamieszkująca w nikim konkretnym, a zarazem zamieszkująca we wszystkich oprócz ciebie.
Ayn Rand
Nie pieprz bzdur. Warunkiem wejścia danego państwa do UE jest posiadanie chociaż skrawka lądu w europie. Turcja niby coś tam ma, ale nie o to tu chodzi, tylko swego rodzaju symbol ucywilizowanego islamu jaki ona stanowi, a który wielu ( w tym także ja) chętnie widziałoby w UE. Wprawdzie ostatnio przyjmowanie państw do Ue jest nieco gwałtowne, więc dla mnie optymalną datą byłby mniej więcej 2012 rok.
Wysłany: 2007-01-26, 17:04
Zwroc uwage na to ze to sa marzenia naszego mlodego kolezki.Nasz mlody kolezka o niczym innym nie marzy jak o rozpieprzeniu Unii.Jak kazdy prawicowy beton ma nasz mlody kolezka zapewne sentyment do wschodniego sasiada.Nasz mlody kolezka chyba nie rozumie czasow w ktorych zyje.Nie rozumie ze w tych czasach licza sie tylko wielkie kraje i wielkie organizacje.Nasz mlody kolezka wierzy naiwnie ze Polska sama sobie poradzi na arenie miedzynarodowej.Wierzy idealistycznie ze Rosja nie postanowi dolaczyc samotnej Polski do swojej kolekcji zwasalizowanych republik.Moze jeszcze powinnismy wyjsc z NATO?Nalozyc embargo na Unie?
Jak kazdy prawicowy beton ma nasz mlody kolezka zapewne sentyment do wschodniego sasiada
Mam zdecydowanie sentymaent do USA, jestem bezkrytycznie proamerykański, lubię Busha. Więc się "lekko" pomyliłeś.
[ Dodano: 2007-01-26, 17:07 ]
Dr Chavez napisał/a:
Moze jeszcze powinnismy wyjsc z NATO
Nie.
Dr Chavez napisał/a:
Nalozyc embargo na Unie?
Nie.
[ Dodano: 2007-01-26, 17:17 ]
Dr Chavez napisał/a:
Nasz mlody kolezka o niczym innym nie marzy jak o rozpieprzeniu Unii
Albo gruntownej reformie.
_________________ Społeczeństwo - rzecz, którą definiują jako organizm nieposiadający kształtu fizycznego, nadistota nie zamieszkująca w nikim konkretnym, a zarazem zamieszkująca we wszystkich oprócz ciebie.
Ayn Rand
Wysłany: 2007-01-26, 22:42
sparrow88 napisał/a:
Warunkiem wejścia danego państwa do UE jest posiadanie chociaż skrawka lądu w europie.
Nic podobnego. Cypr zalicza się w całości i bezdyskusyjnie do Azji, a jednak nie miał żadnych kłopotów z wejściem do UE. Problem z Turcją polega na tym, że jest duża, biedna i muzułmańska. Te trzy cechy jeszcze długo będą jej blokować drogę do UE, niezależnie od geografii. Osobiście jestem zwolennikiem przyjęcia Turcji, ale nie sądzę, żeby to nastąpiło szybciej niż za kilkanaście lat. Najpierw długie i mozolne negocjacje, a potem jeszcze muszą to zaakceptować wszystkie kraje UE, w tym Francja w referendum. Nie będzie łatwo.
Problem z Turcją polega na tym, że jest duża, biedna i muzułmańska
Rumunia i Bułgaria też nie należą do najbogatszych..., duża? to nie ma chyba... dużego znaczenia i muzułmańska, tak to zdecydowanie istotny i uzasadniony powód, by być przeciwnikiem poszerzenia UE o Turcję.
Ayn Rand
Przy nieprzewidywalnych pomysłach Kremla odnośnie ropy naftowej Turcja może być niezłą lokalizacją dla gazo i ropociągów z obszaru Morza Kaspijskiego a w perspektywie (raczej dalekiej) Zatoki Perskiej.
dużego znaczenia i muzułmańska, tak to zdecydowanie istotny i uzasadniony powód, by być przeciwnikiem poszerzenia UE o Turcję.
ksenofob. Założę się że nie znałeś w przeciwieństwie do mnie, wielu muzułmanów w swoim życiu. Ja miałem kiedyś okazję przez pół roku mieszkać w Kairze - oni NAPRAWDĘ nie różnią się niczym od nas. Wysadzają się w powietrze? OK, a Polacy ( albo romowie polskiego pochodzenia ) zabijają dla odtwarzacza mp3. Idiotów masz wszędzie. Cóż z tego że zginęło dajmy na to 40 osób w zamachach w Londynie, gdzie wysadzili się muzułmanie, skoro pewnie 5 razy tyle zostaje rocznie zamordowanych przez rdzennych brytyjczyków.
Wysłany: 2007-01-27, 21:54
Antherdil napisał/a:
Rumunia i Bułgaria też nie należą do najbogatszych...
Ale dwóch pozostałych warunków nie spełniają. Cały problem z Turcją polega na tym, że dowolne dwa z tych trzech problemów jakoś by przeszły, ale trzy naraz są dla UE ciężkie do przełknięcia.
Antherdil napisał/a:
duża? to nie ma chyba... dużego znaczenia
Oczywiście, że ma. Myślisz, że gdyby Turcja miała 2 mln mieszkańców, też byłyby takie opory wobec jej członkostwa? Myślisz, że Albania też będzie musiała tyle czekać na rozpoczęcie negocjacji?
Antherdil napisał/a:
muzułmańska, tak to zdecydowanie istotny i uzasadniony powód, by być przeciwnikiem poszerzenia UE o Turcję.
Ponieważ...?
Gość
Wysłany: 2007-01-27, 21:55
Michał Domański napisał/a:
Cypr zalicza się w całości i bezdyskusyjnie do Azji
Może..ale na biurku mam mapę Europy i jest na niej pokazany calutki Cypr.
Osobiście jestem przeciw temu,aby Turcja została przyłączona do Unii Europejskiej. Pora wreszcie zająć się porządnie tymi państawmi, które są już we wspólnocie. Na takie pomysły będzie jeszcze czas. Myślę, że stworzenie "wolnych granic" dla Turków spowodowałoby niezbyt miłe konsekwencje dla reszty państw. Nie kryjmy się, są to ludzie(przynajmniej większość)o innych poglądach i sferze kulturalnej. Mogę śmiało to powiedzieć, bo znam opinie jednego z burmistrzów Austrii(małego miasteczka) na ten temat. Zakłócają oni spokój publiczny przez co mieszkańcy nie czują się komfortowo, jeśli można to tak nazwać.
[ Dodano: 2007-01-27, 22:01 ]
"Pod względem podziału politycznego Cypr jest zaliczany do Europy, jednak pod względem położenia znajduje się w Azji"
Michał, nie doczytałeś do końca informacji o Cyprze
Wysłany: 2007-01-27, 22:58
Paula napisał/a:
Osobiście jestem przeciw temu,aby Turcja została przyłączona do Unii Europejskiej. Pora wreszcie zająć się porządnie tymi państawmi, które są już we wspólnocie. Na takie pomysły będzie jeszcze czas.
Unia zdąży się jeszcze ze trzy razy zreformować, zanim przyjmie Turcję, więc o to nie musisz się martwić.
Paula napisał/a:
Myślę, że stworzenie "wolnych granic" dla Turków spowodowałoby niezbyt miłe konsekwencje dla reszty państw. Nie kryjmy się, są to ludzie(przynajmniej większość)o innych poglądach i sferze kulturalnej. Mogę śmiało to powiedzieć, bo znam opinie jednego z burmistrzów Austrii(małego miasteczka) na ten temat.
No tak, austriacki burmistrz to taki autorytet w kwestii tureckiej kultury, że klękajcie narody. Może powiesz coś więcej o tych "niezbyt miłych konsekwencjach"?
BTW: Polacy też mają w Austrii nienajlepszą opinię i spora część Austriaków była przeciwna naszemu wejściu do UE.
Paula napisał/a:
"Pod względem podziału politycznego Cypr jest zaliczany do Europy, jednak pod względem położenia znajduje się w Azji"
Pod względem podziału politycznego to do Europy zalicza się także Grenlandia, Gujana Francuska, Reunion, Sachalin, Nowa Kaledonia i jeszcze parę innych wysepek. A przy okazji i Turcja, jako członek Rady Europy i państwo stowarzyszone z UE, może się swobodnie uważać za kraj europejski. Politycznie jest "bardziej europejska" niż Białoruś.
Małżeństwa stadne, łamanie praw człowieka, nie przyznanie się do zbrodni na Kurdach, grożenie papieżowi, ot i europejska Turcja. Europa jest chrześcijańska, nie muzułmańska. Kiedy to zrozumiecie, gdy bomba wybuchnie pod waszym domem? Bo palenie flag, niszczenie ambasad, pochody muzułmańskiej nienawiści to zdecydowanie za mało dla zidioconej poprawnością polityczną Europy ( a przynajmniej jej części).
Ayn Rand
Wysłany: 2007-01-27, 23:34
Antherdil napisał/a:
Małżeństwa stadne, łamanie praw człowieka, nie przyznanie się do zbrodni na Kurdach, grożenie papieżowi, ot i europejska Turcja.
Poligamia jest w Turcji zakazana, w kwestii praw człowieka sytuacja z roku na rok się poprawia (w dużej mierze właśnie dzięki perspektywie wejścia do UE), a rozliczenia z przeszłością są problemem w wielu europejskich państwach.
Antherdil napisał/a:
Europa jest chrześcijańska, nie muzułmańska.
Wskaż zatem, na jaki kontynent mam się, jako ateista, wynosić. Podobnie jak ileś tam mln moich "współwyznawców" (w tym dwie trzecie Czechów) i 25 mln Muzułmanów żyjących w UE, że o wyznawcach innych religii nie wspomnę.
Antherdil napisał/a:
Kiedy to zrozumiecie, gdy bomba wybuchnie pod waszym domem? Bo palenie flag, niszczenie ambasad, pochody muzułmańskiej nienawiści to zdecydowanie za mało dla zidioconej poprawnością polityczną Europy ( a przynajmniej jej części).
Bo jak wiadomo, każdy Muzułmanin to fanatyk, psychopata i przyszły samobójca. A że jest ich na świecie ponad miliard, to pewnie tylko z niedostatku materiałów wybuchowych. A Turcja niczym się nie różni od Afganistanu. A Europę zamieszkują wyłącznie ludzie rozumni i tolerancyjni.