Wysłany: 2011-08-08, 13:13 Zamieszki w Londynie a sprawa Breivika.
W ostatnich dniach byliśmy świadkami rozruchów, jakie miały miejsce w Londynie. Awantura ta wpisuje się w modny ostatnio temat klęski idei wielokulturowości. Podobnie jak np. w Paryżu, tutaj za rozruchy odpowiadają również emigranci bądź ich potomkowie. Dziwnym trafem o tym jednak nie wspomina się głośno w mediach. Ktoś czasem rzuci jakąś luźną uwagę, ale raczej nikt nie **** tego faktu. Nikt nie chce przecież być uznany za kogoś, kto zgadza się z Breivikiem. Najlepsze jest to, że nawet Ci, którzy wcześniej wskazywali na ten problem teraz nabrali wody w usta. Tak jakby problem porażki idei wielokulturowości został rozwiązany a przecież po tym co się dzieje w Londynie widać, że tak nie jest.
[ Dodano: 2011-08-08, 13:15 ]
Te 4 gwiazdki pojawiły się same w moim poście. Zastanawia mnie co jest złego w słowie rozdmuchiwać w 3 os. lp.
_________________ Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju!
Podobnie jak np. w Paryżu, tutaj za rozruchy odpowiadają również emigranci bądź ich potomkowie.
??Nic bardziej błędnego!! Wszyscy komentatorzy podkreslają iż w tym przypadku nie ma mowy o podłozu etnicznym - to nie jest wybryk imigrantów. Jak widać na relacjach TV w zamieszkach biora ludzie o róznym kolorze skóry - a biali nie stanowią marginesu.To co się dzieje w Anglii-protesty objęły się kilka miast - to bunt społeczny o charakterze ekonomiczny. To rewolta biednych przedmieść, młodych ludzi którzy zostali wykluczeni. Fiasko "reform" konserwatystów, które później w liberalnym duchu próbowali poprawić ludzie z Partii Pracy, doprowadziło do powstania olbrzymiej grupy społecznej która żyje w zamknietym kręgu- kiepska dzielnica, kiepska szkoła, brak pracy i brak szans na zmianę. To nie dotyczy imigrantów ale w duzym stopniu rodowitych Anglików.
Taki jest efekt liberalnych refrom, które zawsze prowadzą do rewolty społecznej. Tak też będzie w Anglii!
Wszyscy komentatorzy podkreslają iż w tym przypadku nie ma mowy o podłozu etnicznym - to nie jest wybryk imigrantów.
To samo lewacy mówili, gdy "wykluczona młodzież" Paryża robiła sobie fajerwerki z płonących samochodów. Dziwnym trafem większość tych ludzi wywodziła się z krajów Maghrebu.
Mołojec napisał/a:
Jak widać na relacjach TV w zamieszkach biora ludzie o róznym kolorze skóry - a biali nie stanowią marginesu.
Dziwne, ale mam wrażenie, że oglądam inne relacje niż Ty. Ja np. odniosłem wrażenie, że operatorzy starają się w taki sposób filmować, aby właśnie nie można było stwierdzić jakiego koloru skóry są ci "młodzi wykluczeni". Ciekawe dlaczego?
Mołojec napisał/a:
o co się dzieje w Anglii-protesty objęły się kilka miast - to bunt społeczny o charakterze ekonomiczny. To rewolta biednych przedmieść, młodych ludzi którzy zostali wykluczeni.
Kolego w Polsce jest dużo większa bieda niż w UK. Mieszkam w Łodzi i niemal codziennie przychodzi mi przechodzić lub przejeżdżać przez najbiedniejsze części Bałut. Dziwnym trafem tutaj nikt nie pali samochodów i nie rabuje sklepów. Ciekawe dlaczego?
Mołojec napisał/a:
Fiasko "reform" konserwatystów, które później w liberalnym duchu próbowali poprawić ludzie z Partii Pracy, doprowadziło do powstania olbrzymiej grupy społecznej która żyje w zamknietym kręgu- kiepska dzielnica, kiepska szkoła, brak pracy i brak szans na zmianę.
Ta grupa społeczna powstała, bo tacy jak Ty doprowadzili do tego, że ludziom przestało się chcieć pracować nad sobą. Po co się uczyć, po co iść do pracy jeżeli państwo i tak da zasiłek?
Człowiek, który uczciwie pracuje nie wyjdzie na ulicę, aby niszczyć i palić dobytek innych. Dlaczego? Po prostu wie co to znaczy dorobić się czegoś własną pracą. Człowiek nie nauczony tego, aby pracować na siebie nie ma szacunku dla czyjejś własności.
Mołojec napisał/a:
To nie dotyczy imigrantów ale w dużym stopniu rodowitych Anglików.
Nikt nie mówi, że wszyscy ci bandyci to emigranci bądź ich potomkowie. Są tam również rodowici Anglicy, ale tacy, których tacy jak Ty zdeprawowaliście socjałem.
_________________ Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju!
W ramach buntu ekonomicznego spalę Ci chatę i zdemoluję samochód - co Ty na to?
Pracuję zawodowo juz prawie 20 lat. Samochodu ani mieszkania się nie dorobiłem. Co mi więc spalisz?
RadoslavZ napisał/a:
Dziwnym trafem większość tych ludzi wywodziła się z krajów Maghrebu.
A wiesz czym się rózni Francja i Wlk. Brytania? We Francji czynnik etniczny był decydujący teraz w Anglii jest marginalny a w protestach biorą ludzie o wszystkich kolorach skóry.
RadoslavZ napisał/a:
Dziwne, ale mam wrażenie, że oglądam inne relacje niż Ty. Ja np. odniosłem wrażenie, że operatorzy starają się w taki sposób filmować, aby właśnie nie można było stwierdzić jakiego koloru skóry są ci "młodzi wykluczeni". Ciekawe dlaczego?
Powszechny spisek mass mediów? Poszukaj w internecie jest już wiele amatorskich filmów gdzei spokojnie możesz zobaczyc wszystkie detale. To co oglądasz nie pasuje do twojej tezy o złych imigrantach więc masz problemy?
RadoslavZ napisał/a:
Ta grupa społeczna powstała, bo tacy jak Ty doprowadzili do tego, że ludziom przestało się chcieć pracować nad sobą.
Acha to my zamykaliśmy huty i kopalnie? To my przenosilismy fabryki do Azji? To lewica ponosi odpowiedzialnośc, że chciwy kapitał zniszczył przemysłową Anglię?
Idź popracuj nad sobą to może znajdziesz odpowiedź gdzie może się zatrudnić człowiek gdy wszystkie fabryki są zamknięte bo kapitaliści wolą produkowac w krajach gdzie są głodowe pensje, nie ma ochrony pracownika a dyktatura gwarantuje zyski?
RadoslavZ napisał/a:
Nikt nie mówi, że wszyscy ci bandyci to emigranci bądź ich potomkowie.
RadoslavZ napisał/a:
Podobnie jak np. w Paryżu, tutaj za rozruchy odpowiadają również emigranci bądź ich potomkowie.
Albo rybka albo pipka-jak to mawiał dozorca Anioł
ps
Drukarnia w której pracuję od 8 lat podpisała umowę z partnerem w Chinach i tam przenosi ponad 70% zleceń długoterminowych (książki, albumy) W Polsce zostaje jedna linia do obsługi zleceń bieżących - do końca sierpnia 15% załogi dostanie wymówienia.
Z tego co relacjonował mi znajomy mieszkający w Londynie, to faktycznie mołojec ma rację - to nie czynnik etniczny jest tu decydujący.
Co nie zmienia faktu, że przypisywanie jakiegoś głębszego znaczenia do tych zamieszek zakrawa na kpinę, to nic więcej jak bandyckie wybryki pod byle pretekstem. A winienie za to "liberałów" to już kompletny absurd. To oczywisty efekt rozdmuchanego socjalu, i postawy roszczeniowej typu "należy mi się bo tak"
Tow. Mołojec, piszesz, że nie dorobiłeś się mieszkania, ale chyba nie śpisz pod mostem? Masz TV, meble, cokolwiek? Więc spalę Ci coś, na co ciężko pracowałeś, bo jestem sfrustrowany tym, że mało zarabiam i czuje się "wykluczony społecznie", ok? Ciekawe też jakbyś zareagował, jakby Twój zakład pracy został zniszczony przez takich "demonstrantów" a Ty tym samym pozbawiony pracy i środków do życia.
Cytat:
Pracuję zawodowo juz prawie 20 lat. Samochodu ani mieszkania się nie dorobiłem
Zabrzmiało jak eks-premier "chwalący" się brakiem konta bankowego. Taki stan rzeczy jest tylko i wyłącznie winą Twoją i ideologii którą wyznajesz. To czy zwalisz to na kapitalizm, liberalizm, kościół, masonów, czy Chińczyków, jak również wykrzykniki i pogrubienia tekstu w Twoich wypowiedziach nie zmienią tego oczywistego faktu.
Cytat:
Acha to my zamykaliśmy huty i kopalnie? To my przenosilismy fabryki do Azji?
Pośrednio, poprzez chory system ekonomiczny, jak najbardziej tak.
_________________ “Lewicowość jest czymś w rodzaju fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia” - George Orwell
Ostatnio zmieniony przez falubazzz 2011-08-10, 02:08, w całości zmieniany 8 razy
We Francji czynnik etniczny był decydujący teraz w Anglii jest marginalny a w protestach biorą ludzie o wszystkich kolorach skóry.
Owszem. W UK czynnik ekonomiczny przeważa nad etnicznym. Dlatego też napisałem, że za rozruchy odpowiadają także rodowici Anglicy, którzy zostali zdeprawowani przez takich jak Ty.
Mołojec napisał/a:
Powszechny spisek mass mediów? Poszukaj w internecie jest już wiele amatorskich filmów gdzei spokojnie możesz zobaczyc wszystkie detale. To co oglądasz nie pasuje do twojej tezy o złych imigrantach więc masz problemy?
Oglądałem różne, także amatorskie filmiki. Tak się jednak składa, że tylko w relacjach telewizyjnych nie jestem w stanie rozpoznać koloru skóry.
Mołojec napisał/a:
Acha to my zamykaliśmy huty i kopalnie? To my przenosilismy fabryki do Azji? To lewica ponosi odpowiedzialnośc, że chciwy kapitał zniszczył przemysłową Anglię?
To lewica odpowiada za to, że nie opłaca się teraz prowadzić produkcji w Europie.
Mołojec napisał/a:
Drukarnia w której pracuję od 8 lat podpisała umowę z partnerem w Chinach i tam przenosi ponad 70% zleceń długoterminowych (książki, albumy) W Polsce zostaje jedna linia do obsługi zleceń bieżących - do końca sierpnia 15% załogi dostanie wymówienia.
To Twoja wina komunisto. Taka jest prawda. Twoje zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.
[ Dodano: 2011-08-09, 23:51 ]
Inna sprawa. Zastanawia mnie jedno. Dlaczego Ci "młodzi wykluczeni" nie pójdą protestować pod budynkiem parlamentu albo pod siedzibę premiera? Dlaczego swoją złość wyładowują przede wszystkim na mieniu swoich sąsiadów, ludzi, którzy bardzo często również żyją w podobnych warunkach? Wytłumacz mi to komunisto.
Pracuję zawodowo juz prawie 20 lat. Samochodu ani mieszkania się nie dorobiłem. Co mi więc spalisz?
No to spalę tę bude w której pracujesz i drugą, w której mieszkasz - może być? Bo wyobraź sobie, że Twój "bunt ekonomiczny" zniszczył dorobek życia wielu ludziom. Ciesz się, więc, że masz jeszcze gdzie pracować zawodowo kolejne lata, bo kto wie - może jutro w Polsce tez wybuchnie "bunt ekonomiczny", a na ulicęw ypełzną młodzi gniewni i biedni, z nowymi telefonami za 1000 PLN:
gazeta.pl napisał/a:
Środkiem porozumiewania się "zadymiarzy" jest także Blackberry, umożliwiający rozsyłanie darmowych wiadomości dużej grupie ludzi w tym samym czasie.
Mołojec napisał/a:
Acha to my zamykaliśmy huty i kopalnie?
Huty i kopalnie się same pozamykały, bo były nierentowne. A wiesz czemu były nierentowne? Przez związki zawodowe, przez przywileje pracownicze, przez wszystkie te idee, z którymi lewica co cztery lata idzie do wyborów. Może łaskawie wyjaśnisz mi, z czego ma się utrzymywać firma, która wydaje więcej niż zarabia?
Mołojec napisał/a:
W Polsce zostaje jedna linia do obsługi zleceń bieżących - do końca sierpnia 15% załogi dostanie wymówienia
Za to podziękuj rządom socjalistów, którzy przez lata budowali system ubezpieczeń społecznych a prace opodatkowali tak, że po prostu nie opłaca się zatrudniać. I spójrz na to z innej strony - 85% załogi zachowa swoje posady. Może wolisz, żeby ten wstrętny kapitalista wyzyskiwacz po prostu zamknął firmę, bo mu się ona przestanie opłacać? Będziesz bardziej zadowolony, jak 100% załogi dostanie wypowiedzenie? A skoro tak bardzo zależy Ci na tym, żeby wszyscy mieli pracę - idź, zaproponuj swojemu szefowi, żeby na trudne czasy obniżył wszystkim pensje w zamian za utrzymanie dotychczasowych etatów. No, pokaż jaka silna jest ta wasza lewacka solidarność.
Nowa wiadomość z UK. "Młodzi wykluczeni" koledzy tow. Mołojca staranowało samochodem trzech mężczyzn, którzy starali się pilnować swojego dobytku. To doskonale ilustruje całą tą sytuację, jaka ma miejsce w Londynie i innych angielskich miastach.
Przed chwilą na tvn24 usłyszałem komentarz człowieka, który mieszka w Londynie. Stwierdził, że ci czarni, młodzi ludzie(szok wskazali rasę bandytów!) doskonale posługują się językiem angielskim i gdyby tylko chcieli mogliby znaleźć pracę. Oni jednak korzystają z okazji i zamiast uczciwie pracować wolą się wzbogacić rabując sklepy. Mołojec tak ma wyglądać rewolta społeczna?
1. Nie wiem na jakies podstawie uznaliście, że bez krytycznie popieram to co się wyrabia w Wlk. Brytanii. Rozumiem co skłoniło tych młodych ludzi do buntu ale nic więcej. Ofiarami tych zajść są przede wszystkim imigranci i nizsza klasa brytyjska bo to oni prowadzą te demolowane i okradane sklepy. Sieci handlowe, sklepy korporacji sa dobrze chronione. Ci biedni ludzie na ochrone państwa nie mogą liczyć - londyńska gazeta Evening Standard informowała, że gdy w północnych dzielnicach Londynu brakowało policjantów do powstrzymania kradziezy to w Kensignton, Richmond i innych bogatych dzielnicach duże siły policyjne zabezpieczały ulice i pilnowały porządku. Wejdźcie na forum polonii londyńskiej tam świadkowie opisują jak policja skupiła się na ochronie dwóch ulic z bogatymi sklepami spokojnie patrząc na demolowanie małych sklepów.
Kryzys jest stałym elementem gospodarki kapitalistycznej i zawsze wynika z chciwości kapitału, który bezkarny niszczy społeczeństwo w pogoni za zyskiem. Kto ponosi za to odpowiedzialność? Obecny kryzys to wynik migracji kapitału - produkcja jest przenoszona do krajów gdzie panuje wyzysk; pracownicy zatrzudniani za minimalne stawki, nie obowiązuje prawo pracy, normy ekologiczne a nad spokojem czuwa policja polityczna. To się już powoli zmienia bo rośnie świadomośc w tych krajach; dawny tygrys Korea Płd juz nie jest krajem taniej siły roboczej bo związki zawodowe wywalczyły prawa dla pracowników. W Chinach ten proces się zaczął-mimo represji w 2010 odbyło się tam ponad 2 tys strajków i blisko 10 tys innych form protestu - w wiekszości zakończyły się zwycięstwem pracowników, którzy uzyskali poprawę warunków pracy i wyższe wynagrodzenie.
Kro zyskuje na tym, że przenoszone są fabryki do azji? Tylko kapitał-ale to myslenie krótkowzroczne; kto w pogrążonej w bezrobociu Europie czy USA kupi ich towary? Z drugiej strony kraje azjatyckie niechętnie otwierają swoje rynki; możesz otworzyć fabrykę i produkowac na export ale sprzedaż w kraju już nie bardzo. Import towarów do tych krajów obłożony jest wysokimi cłami i innymi barierami. Gdy okazało się, że w Polsce autostradę budować będzie firma z Chin protestowały firmy z całej UE; czemu wpuszcza się do Europy firmy chińskie skoro ich rynek jest zamknięty dla firm z innych krajów? Bardzo szybko okazało się, że w warukach euopejskich chiński potentat nie jest w stanie nic wybudować!
Nie mam nic przeciwko wolnemu rynkowi ale pod warunkiem, że konkurować będzie równorzędne podmioty na tych samych zasadach!
PS
Studia w Polsce oraz roczny staż w Niemczech odbyłem za swoje pieniądze. Biegle władam angielskim i niemieckim - sam sobie opłaciłem naukę. Pewnie mi się to przyda w nowej pracy - w Niemczech rząd aktywnie dba o zachowanie miejsc pracy a że fach drukarski jest ciężki to niewielu Niemców się go uczy.
Jeszcze kilka lat temu zanim zaczął się eksodus drukarni do Chin pensje drukarzy przekraczały średnią krajową a firmy podkupywały specjalistów. Teraz zakłady się zamykają, specjaliści szukają pracy za granicą a ci co jeszcze pracują w kraju zarabiaja coraz mniej. Od 3 lat mamy porozumienie w firmie; zamroziliśmy pensję, w miejsce tych co odchodzą nie zatrudniamy nowych ludzi-tniemy koszty aby zachowac miejsca pracy. Teraz się okazało, że właściciele nas oszukali.
Kto na tym straci? Polska; znikną miejsca pracy, przybędzie bezrobotnych, firma nie będzie płacic podatków. Tak wygląda wasz wolny rynek
Rozumiem co skłoniło tych młodych ludzi do buntu ale nic więcej.
Co ich skłoniło do demolki? W dupach im się poprzewracało po prostu.
Mołojec napisał/a:
Kryzys jest stałym elementem gospodarki kapitalistycznej i zawsze wynika z chciwości kapitału, który bezkarny niszczy społeczeństwo w pogoni za zyskiem
Bo socjalizm i komunizm to był jeden wielki kryzys. Jak to się dzieje, że dziś nawet jeśli państwa bankrutują jak Grecja to nie szaleje hiperinflacja i nie brakuje towarów w sklepach?
Mołojec napisał/a:
Obecny kryzys to wynik migracji kapitału - produkcja jest przenoszona do krajów gdzie panuje wyzysk; pracownicy zatrzudniani za minimalne stawki, nie obowiązuje prawo pracy, normy ekologiczne a nad spokojem czuwa policja polityczna. To się już powoli zmienia bo rośnie świadomośc w tych krajach; dawny tygrys Korea Płd juz nie jest krajem taniej siły roboczej bo związki zawodowe wywalczyły prawa dla pracowników.
Jak sam zauważyłeś Korea Południowa już nie jest "tygrysem" dzięki związkom zawodowym. Zapewne Korea Północna jest.
Mołojec napisał/a:
Bardzo szybko okazało się, że w warukach euopejskich chiński potentat nie jest w stanie nic wybudować!
Masz na myśli Covec? Ten chiński potentat to kilkuosobowa spółka, jakich w Polsce są tysiące. Dała atrakcyjne stawki dlatego rząd polski się na nich połakomił. Mało tego kiedy dziennikarze próbowali znaleźć ich siedziebę to okazało się, że znajduje się ona w jednej z najbardziej obskurnych dzielnic Sznghaju w dodatku w zwykłym mieszkaniu.
RadoslavZ napisał/a:
Przed chwilą na tvn24 usłyszałem komentarz człowieka, który mieszka w Londynie. Stwierdził, że ci czarni, młodzi ludzie(szok wskazali rasę bandytów!) doskonale posługują się językiem angielskim i gdyby tylko chcieli mogliby znaleźć pracę. Oni jednak korzystają z okazji i zamiast uczciwie pracować wolą się wzbogacić rabując sklepy. Mołojec tak ma wyglądać rewolta społeczna?
Ale to jest najnormalniejsza praktyka na świecie. Czarni po to przyjeżdżają na zachód Europy bo tam się dobrze żyje z socjali. Była kiedyś sytuacja w Holandii, że urzędniczka która odebrała zasiłek Marokańczykowi bo ten odmówił podjęcia pracy została oskarżona o rasizm i zwolniona z pracy. Polacy wyjeżdżają na Zachód po to aby tam zarabiać bo socjalistyczne rządy w Polsce nie są w stanie zapewnić mu tego aby mógł na siebie zarobić. Natomiast ciapaci w znacznej mierze przyjeżdżają tam żyć z socjali.
macias napisał/a:
Najwidoczniej byli to kapitaliści-wyzyskiwacze. Na pewno sobie na to zasłużyli, prawda tow. Mołojec?
Dla tow. Mołojca każdy kto ma lepiej od niego to złodziej. Niestety takich którzy uważają podobnie jest w Polsce sporo. Jak się sąsiadowi powiodło w życiu to znaczy, że na pewno był nieuczciwy, nakradł i życzy mu się aby mu się chałupa spaliła albo mu auto ukradli.
Tu niema mowy o żadnym buncie. To jest zwykła zadyma w wydaniu zwykłych, najzwyklejszych bandytów.
Mołojec napisał/a:
Wejdźcie na forum polonii londyńskiej tam świadkowie opisują jak policja skupiła się na ochronie dwóch ulic z bogatymi sklepami spokojnie patrząc na demolowanie małych sklepów.
I tu pełna zgoda. Policja stoi i przygląda się biernie, a tymczasem powinna strzelać, lać pałami i aresztować. Po to jest. Bierność policji w takich momentach to tylko kolejny dowód na to, że dostęp do broni powinien być powszechny, tak, żeby każdy mógł bronić się sam.
Mołojec napisał/a:
pracownicy zatrzudniani za minimalne stawki, nie obowiązuje prawo pracy, normy ekologiczne a nad spokojem czuwa policja polityczna
No tak, ale buty za 9 złotych w Lidlu każdy chętnie kupuje. Od razu widać, że nie rozumiesz praw ekonomii i wolnego rynku. Jasne, zakażmy tym firmom migrować. Tylko się zdziw, jak jutro się okaże, że nie tylko nie stać Cię na furę i chatę, ale przy okazji na buty i kurtkę zimową.
Mołojec napisał/a:
Kro zyskuje na tym, że przenoszone są fabryki do azji?
Konsumenci, ekonomiczna porażko.
Mołojec napisał/a:
Import towarów do tych krajów obłożony jest wysokimi cłami i innymi barierami.
No masz ci losie, przecież cła to wymysł socjalistów takich jak Ty. Kto nałożył wysokie cła na żywność importowaną z Afryki po to tylko,żeby chronić rodzimych rolników? Liberałowi taki pomysł do głowy by nie przyszedł. No ale wy socjaliści w imię wyrównywania szans często wpadacie na takie genialne pomysły, a potem się dziwicie, że jedzenie drogie.
Mołojec napisał/a:
Nie mam nic przeciwko wolnemu rynkowi ale pod warunkiem, że konkurować będzie równorzędne podmioty na tych samych zasadach!
No to Ty chyba nie wiesz, co to jest ten wolny rynek.
Mołojec napisał/a:
Pewnie mi się to przyda w nowej pracy - w Niemczech rząd aktywnie dba o zachowanie miejsc pracy a że fach drukarski jest ciężki to niewielu Niemców się go uczy.
Ta, a Niemieccy komuniści na Twoją modłę klną właśnie na własny rząd, że sprowadza firmy i pracowników z Polski, gdzie standardy prawa pracy i przywileje socjalne są o wiele gorsze, a pracownicy nie mają tak wysokich roszczeń płacowych jak rodowici Niemcy.
Kryzys jest stałym elementem gospodarki kapitalistycznej i zawsze wynika z chciwości kapitału, który bezkarny niszczy społeczeństwo w pogoni za zyskiem.
Kryzys jest naturalnym zjawiskiem w gospodarce rynkowej. Problem w tym, że wszelka ingerencja w gospodarkę doprowadza do tego, że kryzysy są coraz częstsze i głębsze. Szczytem jest tutaj gospodarka centralnie planowana, którą Twoi ideowi towarzysze wprowadzali już w wielu krajach świata. Jaki był tego efekt? permanentny kryzys. w Polsce trwał on nieprzerwanie od 44 do 89 roku. Wciąż musimy znosić jego następstwa.
Mołojec napisał/a:
Do buntu skłoniła ich chęć łatwego zarobku. Wykorzystali sytuację, aby wzbogacić się czyimś kosztem. Problem w tym, że ofiarami są najczęściej ich sąsiedzi, którzy jednak tym się od nich różnią, że nie siedzą w domu na zasiłkach i nie narzekają na cały świat tylko biorą swój los w swoje ręce.
Mołojec napisał/a:
Obecny kryzys to wynik migracji kapitału - produkcja jest przenoszona do krajów gdzie panuje wyzysk
Zrozum to wreszcie, że przemysłowcy nie przenosiliby produkcji na inny kontynent gdyby tacy jak Ty nie utrudnialiby im życia w Europie.
Mołojec napisał/a:
To się już powoli zmienia bo rośnie świadomośc w tych krajach; dawny tygrys Korea Płd juz nie jest krajem taniej siły roboczej bo związki zawodowe wywalczyły prawa dla pracowników
Towarzyszu ale wtopiłeś .
[ Dodano: 2011-08-10, 14:19 ]
macias napisał/a:
I tu pełna zgoda. Policja stoi i przygląda się biernie, a tymczasem powinna strzelać, lać pałami i aresztować.
Policja ma tam związane ręce. Nawet armatek wodnych nie może użyć. Dlaczego? Bo to godzi w prawa człowieka
[ Dodano: 2011-08-10, 14:20 ]
macias napisał/a:
No masz ci losie, przecież cła to wymysł socjalistów takich jak Ty. Kto nałożył wysokie cła na żywność importowaną z Afryki po to tylko,żeby chronić rodzimych rolników?
Z drugiej strony socjaliści płaczą, że w Afryce głód. I znów kapitalistów obwiniają.