Gardcoor
Wysłany: 2016-04-11, 10:12
I kiedy to niby wprowadza, bo już mam dość tych śmieci. dlaczego ceny nie mogą być okrągłę i tak chyba nikt z nas już się nie nabiera na to 99... wolę ta złotówkę już zapłacić.
Koszt wyprodukowania 1gr (niby że 5gr) mnie nie przekonuje. to tak jakby zlikwidować wydobycie węgla, bo się nie opłaca. A ciekawe dlaczego się nie opłaca hmm? Z likwidacji groszy ucieszą się sklepy i bezmyślni kupujący. Jeśli 1gr dla jednej osoby to nic, to w takim razie podam nr konta i niech wszyscy Polacy przesyłają mi po 1 groszu dziennie ok?
Tu się liczy efekt skali, jeśli supermarket ma 100 sklepów w całej Polsce i zaokrąglą ceny do 10 gr to wówczas są na plusie hohoho albo i więcej!
Uważam, że to naturalna kolej rzeczy by zaczęli się pozbywać takich monet. Ich produkcja jest nieopłacalna a prawda jest taka, że tylko niepotrzebnie się to nam często zbiera a wręcz gubi! Moim zdaniem jak najlepszy jest to pomysł.