Kto miał do czynienia z podobną sytuacją? (opis w wiadomości)
Miałem do czynienia z podobną sytuacją
50%
[ 2 ]
Nie miałem do czynienia z podobną sytuacją
50%
[ 2 ]
Głosowań: 4
Wszystkich Głosów: 4
Autor
Wiadomość
marek_kujawa
Wysłany: 2008-03-31, 06:19 nieuczciwi pracodawcy
Witam! Niedawno zmieniłem pracę ponieważ w poprzedniej pracy mój szef płacił mi na umowie 1300zł brutto natomiast w kopercie kolejne 2 tys złotych w efekcie czego płacił mniejsze składki a ja musiałem co miesiąc podpisywać nieprawdę na liście płac iż zarobiłem 1300zł ... gdy przyjmował mnie do pracy to nic mi o tym nie powiedział że tak chce oszukiwać państwo i mnie..
Jaka jest skala problemu ? bo wiem że wielu moich znajomych tak ma .. Jak można przeciwdziałać? podać pracodawce do inspekcji pracy do urzędu skarbowego na policje?
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 16776748 Skąd: Naturalnie z Pomorza
Wysłany: 2008-03-31, 09:21
Rzeczywiście Twój szef popełnił błąd - powinien płacić Ci 1300 brutto ze składkami i podatkami na emerytów, rencistów i patologie. I na tym powinien skończyć. Nie wiem w jaki sposób oszukiwał Ciebie skoro chciał płacić Ci więcej niż państwo dałoby Ci zarobić.
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
marek_kujawa
Wysłany: 2008-03-31, 09:40
Przedewszystkim oszukiwał Państwo, łamiąc prawo i płacąc mi poza umową, zmuszając mnie do podpisywania listy płac co miesiąc gdzie musiałem podpisywac 1300 brutto ...
oszukiwał mnie też w ten sposób iż pracując dla niego do emerytury moja emerytura osiągnęła by niesamowity pułap 800zł ... a w razie bym stracił rękę to renta wyniosła by jakieś 400zł.. natomiast jeśliby płacił uczciwie czyli 2500netto to wygladaloby to zupelnie inaczej, ale oczywisice wazniejsze było dla niego nowe (trzecie z kolei) i wyjazd (drugi w tym roku) do Austri na narty)
Na szczescie zmienilem juz pracodawce ktory jest w stanie zapłacic mi nie oszukujac panstwa prawdziwe pieniadze i na prawdziwa umowe ...
Czy uważasz że oszukiwanie państwa jest uczciwe? .. hmm
Pozatym powinien mnie o tym procederze poinformować w momencie rozmowy wstepnej a nie jak juz przyszlo do podpisywania umowy ..
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 16776748 Skąd: Naturalnie z Pomorza
Wysłany: 2008-03-31, 11:26
marek_kujawa napisał/a:
pracując dla niego do emerytury moja emerytura osiągnęła by niesamowity pułap 800zł ... a w razie bym stracił rękę to renta wyniosła by jakieś 400zł..
Chyba, że byłbyś na tyle sprytny, że pozostałe 2 000 inwestowałbyś w prawdziwe oszczędności emerytalne, a nie tę podpuchę zwaną ZUSem. Naprawdę myślisz, że jakby płacił składki od całej sumy to Twoja emerytura byłaby większa?
marek_kujawa napisał/a:
Czy uważasz że oszukiwanie państwa jest uczciwe?
Oszukiwanie oszusta to też oszustwo?
marek_kujawa napisał/a:
ale oczywisice wazniejsze było dla niego nowe (trzecie z kolei) i wyjazd (drugi w tym roku) do Austri na narty)
Albo inwestycja w firmę. Z pozycji pracownika zawsze wygląda to jakby szef się bogacił kosztem pracowników.
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
marek_kujawa
Wysłany: 2008-03-31, 13:44
Inwestycja w firme nie jest kupowanie kolejnego samochodu terenowego ...
Pani nazywa nasze Państwo oszustem ... przez takich ludzi jesteśmy postrzegani źle na zachodzie bo niestety niektorzy politycy tak sie wypowiadaja na zachodzie przed kamerami...
a co z funduszem emerytalnym? TAK placac skladki normalne mialbym w tej konkretnej sytuacji emeryture okolo 2200zl nie kazdy ma talent do inwestowania .. kazdy jest dobry w swoim fachu ja jestem programista i nie znam sie na "inwestowaniu"
Ostatnio zmieniony przez marek_kujawa 2008-03-31, 13:45, w całości zmieniany 1 raz
Przedewszystkim oszukiwał Państwo, łamiąc prawo i płacąc mi poza umową, zmuszając mnie do podpisywania listy płac co miesiąc gdzie musiałem podpisywac 1300 brutto ...
oszukiwał mnie też w ten sposób iż pracując dla niego do emerytury moja emerytura osiągnęła by niesamowity pułap 800zł ... a w razie bym stracił rękę to renta wyniosła by jakieś 400zł.. natomiast jeśliby płacił uczciwie czyli 2500netto to wygladaloby to zupelnie inaczej, ale oczywisice wazniejsze było dla niego nowe (trzecie z kolei) i wyjazd (drugi w tym roku) do Austri na narty)
Na szczescie zmienilem juz pracodawce ktory jest w stanie zapłacic mi nie oszukujac panstwa prawdziwe pieniadze i na prawdziwa umowe ...
Czy uważasz że oszukiwanie państwa jest uczciwe? .. hmm
Pozatym powinien mnie o tym procederze poinformować w momencie rozmowy wstepnej a nie jak juz przyszlo do podpisywania umowy ..
Rzecz która opisujesz to nromalna praktyka, z tym, ze w wiekśzosci firm odbywa sie za zgodą pracownika. Większośc pracowników nie interesuje wysokość składni ZUS ale to ile dostaja na reke i bardzo często sami proponują takie rozwiązanie sprawy. Jeżeli ten człowiek to robił to watpie aby wynikało to z konieczności kolejnychw akacji czy nowego samochodu. Firmy decyduja sie na takie rozwiazania bo pozapłacowe koszty pracy sa w Polsce olbrzymie i bardzo czesto stoja wobec dylematu; dogadac sie z pracownikiem albo ograniczyc działanośc firmy.
rzedewszystkim oszukiwał Państwo, łamiąc prawo i płacąc mi poza umową,
Przede wszystkim przestań zwalać na pracodawcę, bo Ty również brałeś w tym udział. Piszesz "zmusił mnie" - znaczy co konkretnie zrobił ? Przyłożył Ci pistolet do głowy i powiedział, ze jak nie przyjmiesz 2000 zł w kopercie, to Cię odstrzeli ? Skoro tak bardzo na sercu leży Ci los państwa, to mogłeś nie przyjmować tych pieniędzy. Co do emerytury - zlituj się chłopak. Wystarczyło iść do pierwszego lepszego ubezpieczyciela i wykupić 3 filar. Zdecydowanie lepiej byś na tym wyszedł.
marek_kujawa
Wysłany: 2008-03-31, 17:03
niestety w moim miasteczku nie jest tak latwo o prace w mojej profesji (male miasteczko) pozatym pracodawca powiedzial o tym procederze dopiero jak przyszlo do podpisania umowy a nie podczas rozmowy o prace w takim razie juz sie dostalem wiec zrezygnowalem z innych ofert nie mialem wyjscia ... A poniewaz to oszukiwanie nie podobalo mi sie dlatego zrezygnowalem po kilku miesiacach jak tylko znalazlem lepsza oferte z normalna placa .. ale co ja sie mam tlumaczyc oszustwo to oszustwo !! i zawsze pracodawca jest za to odpowiedzialny bardziej niz pracownik... moze bardziej uczciwe byloby zaproponowac mi takie wyjscie : 3000 brutto na umowie i 2100 na reke lub 4000 tys na reke i 1700 na umowie? czyli sam wybierasz czy oszukac czy nie?
Skoro nazywasz pracodawcę oszustem, to miej chociaż na tyle godności, żeby przyznać się, że sam również oszukiwałeś.
marek_kujawa
Wysłany: 2008-03-31, 17:34
przeciez napisalem to wczeniej ale nie z wlasnej incjatywy i nei mialem wyboru natomiast pracodawca zawsze ma wybor i godnosci mi nie brak drogi Panie skad u Pana ten kwas
Jakby nie mial godnosci to dalej bym pracowal tam z umowa na 1300zl brutto ...
Panie Marku, To nie jest gwestia godności ale sytemu jaki u nas obowiazuje. Procaodawca o którym Pan pisał to dureń i tyle. Prawo pracy w Polsce jest takie, ze z góry zakłada wine pracodawcy wiec w tej konkretnej sytuacji grozi mu wysoka grzywna, która znacznie przekroczy "oszczędności" jako ma na opłatach ZUS i podatku dochodowym.