Gościłem wczoraj znajomego z Kijowa - rozmowa oczywiście musiała zejść na ostatnie zamieszanie wokół rajdu im Bandery. Mój rozmówca zna doskonle Polskę(studiował w Krakowie) i cała historię polsko-ukraińską. Do Bandery i UPA ma stosunek lekko mówiąc negatywny ale nie dziwi się, że dla wielu rodaków moze on byc bohaterem narodowym.
Na moje dziwienie odpowiedział krótko - u nas stawiaja pomniki Banderze a w w Polsce Dmowskiemu a przeciez on tez kolaborował z zaborcą, podobnie jak Bandera za Wołyń tak Dmowski ponosi odpowiedzialnośc za zabójstwo prezydenta Narutowicza, liczne pogromy itd. Kazdy ma swoich kontrowersyjnych bohaterów.
Dmowski raczej odegrał nikłą rolę w zabójstwie Gabriela Narutowicza. Większą odpowiedzialność ponoszą raczej Haller i Zamoyski. Co ciekawego Narutowicz chciał zrobić Zamoyskiego ministrem spraw zagranicznych. Oczywiście jeśli można tu mówić o odpowiedzialności. Niewiadomski działał na własną rękę co nie zmienia faktu, że gdyby nie pełne nienawiści wypowiedzi członków Narodowej Demokracji, bicie i uniemożliwianie członkom PPS udziału w zaprzysiężeniu Narutowicza, a także obrzucanie prezydenta śniegiem i wyzwiskami podczas jego przejazdu na zaprzysiężenie, nic by Eligiusza Niewiadomskiego nie skłoniło do takiego kroku. Zachowanie wszechbydlaków w dniu zaprzysiężenia pokazało dobitnie ich faszystowskie zapędy. Swoją drogą to bardzo dziwne, że Niewiadomskiemu udało się wnieść broń do Zachęty zwłaszcza po tym co działo się na ulicach i jakie były nastawienia Endeków wobec prezydenta. Przecież po wyborze Narutowicza Polska stanęła praktycznie na granicy wojny domowej.