Ale to chyba nic nowego - już dawno słyszałem takie teorie. Pytanie tylko, czy to takie dziwne, bo na prawdę wielu z nas może mieć dziwnych dla nas przodków.
Ale to chyba nic nowego - już dawno słyszałem takie teorie.
Do tej pory były to jedynie teorie. Teraz w końcu wiemy, że były to fakty.
Chris napisał/a:
Pytanie tylko, czy to takie dziwne, bo na prawdę wielu z nas może mieć dziwnych dla nas przodków.
To nie jest dziwne, że miał żydowskich przodków. Zastanawiające jest jednak to czy zdawał sobie z tego sprawę, czy też nie i to czy taka wiedza w jakiś sposób wpłynęła na jego poglądy.
_________________ Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju!
No, skoro my do tej pory nie byliśmy pewni jego przodków, to myślę, że tym bardziej Hitler nie miał pojęcia, że ma żydowskich przodków, albo się po prostu tym nie interesował. Ale nie łączyłbym tego z poglądami Hitlera.
Podobno ojciec Adolfa był Żydem dlatego on tak ich nienawidził bo zostawił matkę kiedy Hitler był mały. To byłoby nawet logiczne. Oczywiście nie dla Israela alias Ruperta.
No, skoro my do tej pory nie byliśmy pewni jego przodków, to myślę, że tym bardziej Hitler nie miał pojęcia, że ma żydowskich przodków, albo się po prostu tym nie interesował.
Czyli jak nie bylibyśmy pewni przodków Jagiełły, to znaczy, że on tez nie był ich pewny? Logika nie jest Twoją mocną stroną.
Czyli jak nie bylibyśmy pewni przodków Jagiełły, to znaczy, że on tez nie był ich pewny?
Każdy nie wie jakich naprawdę miał przodków. Dlatego rasizm czasem może się obrócić przeciwko nam. Znam pewien spektakl z Teatru Telewizji kiedy kibic ŁKS Łódź dowiaduje się, że ma żydowskie korzenie. Nie pamiętam tytułu. Wiem, że od strony ojca jestem Polakiem dopiero na etapie trzeciego pokolenia. Wcześniej rodzina z tej strony była emigrantami ze Szwecji (wiem, że ciężko w to uwierzyć ale kiedyś Szwedzi emigrowali do Polski!). Od strony matki nie znam nawet pochodzenia pradziadka bo wszyscy milczą. Murzyńskich korzeni nie mam na pewno bo jestem na to za blady.
macias napisał/a:
Logika nie jest Twoją mocną stroną.
Oj co się czepiasz chłopaka? Ma za to inne mocne strony. Na przykład rotacyjność poglądów.
A co to ma do rzeczy? Mówimy o Hitlerze! Pamiętasz?
To ma do rzeczy, że związek przyczynowo skutkowy w Twoim rozumowaniu jest kompletnie pozbawiony sensu. Nie rozumiem, dlaczego fakt, że my nie znaliśmy pochodzenia przodków Hitlera ma świadczyć o tym, że tym bardziej on go nie znał. Może zechcesz wyjaśnić.
Hitler nie był Żydem. To jest jakiś mit w stylu "efekt Coriolisa" (w Australii spirala wodna z wanny leci tak samo jak w Europie, no może jeśli dziura jest zrobiona z innego materiału, taka ciekawostka xD).
Ludzie nie wiedzą, czemu Hitler nie lubił Żydów, bo ci którzy wiedzą i powiedzą od razu zostają zakrzykani jako antysemici przez baranów.
Hitler nienawidził Żydów, bo stworzył sobie złudny pogląd, że każdy Żyd to komunista, ponieważ w czasie I wojny światowej był żołnierzem, i walczył w komunistycznej Rosji, a ponieważ z Partią złączyła się pewna unia rzemielśników, z ogromną ilością działaczy, którą większości stanowili Żydowscy rzemielśnicy, złudzenie zaczęło się tworzyć. Na dodatek ta wojna zostawiła na nim wielkię piętno psychiczne - podczas ataku gazowego stracił na jakiś czas wzrok, co też wytłumacza, czemu nie użył gazu w wojnie przeciwko Europie - a z gazem, którym dysponował, mógł ją zanihilować. Wracając do wątku żydowskiego- był też problem, że sam miał mocne, o dziwo, lewicowe poglądy, i był duchem ekstremalnym socjalistą - który chciał systemu podobnego do tego w Rosji, ale z większą szczerością, co w jego umyśle oznaczało bez Żydów. Z tej unii też pochodzi prymitywne powiedzenie stosowane przez wielu Polaków - "żydokomuna", stwierdzenie powstałe też na wskutek podobnej iluzji. Się rozpisałem
_________________ "Cogito, ergo sum"
Ostatnio zmieniony przez Twoja_stara 2012-04-01, 19:15, w całości zmieniany 1 raz