Myślę, że wiadomo co sądzę ja i co sądzi szanowna forumowa lewa strona. Ciekawi mnie natomiast co o Janie Mosdorfie sądzisz Ty.
Aby na początek zapoznać się z Jego twórczością polecam: Jan Mosdorf: "Brzask Renesansu Katolickiego" Jest to przedruk z tygodnika narodowego "Prosto z mostu" z 1936 roku.
Nigdy jakoś specjalnie nie zagłębiałem się w twórczość Jana Mosdorfa. Jego postać zawsze bardziej interesowała mnie w kontekście historycznym niż politycznym. Co sądzę na jego temat? Dla mnie Jan Mosdorf był człowiekiem, który swoim życiem udowodnił jak bezsensowne jest gadanie lewicy o tym, że nacjonalista to nikt inny jak żądny krwi faszysta czy wręcz nazista.
_________________ Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju!
„Dłoń Boża postawiła nas z kolei na posterunku. Dusze nasze nie zabłąkały się przypadkiem w świat doczesny. Jesteśmy tu z obowiązku. Dostaliśmy Polskę od poprzedników i mamy przekazać ją następcom. Przed Bogiem odpowie każdy z nas osobiście, za to, jaką ją oddał: większą czy mniejszą, lepszą czy gorszą, silniejszą czy słabszą.”
To cytat z Mosdorfa wielkiego polaka. Niestety ogólnie piszać lewica nie rozumie że w polsce antysemityzm był gospdarczy, oraz kulturalny, a nie rasistowski jak u sąsiadów za Odry. Więc będac w obozie kl Auschwitz niósł pomoc żydom za co zapłacił największą cenę - życie. W okresie międzywojennym był autorytetem młodzieży, wybitny intelektualista. Na prawdę wielka postać. Niestety zapomniana
CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI
_________________ My katolicy najmocniej przepraszamy, że w 1984 roku był nieurodzaj orzeszków ziemnych w Gambonie Północnym... i za co jeszcze mamy przepraszać?
Odgrzebuję swój własny temat sprzed 2 lat prawie. Robię to specjalnie dla towarzysza Mołojca, który zdaje się historie zna tylko z podręczników z wczesnego PRL i propagandowych filmów z tamtego okresu. Może dzięki temu trochę się otrząśnie i zdejmie swe czerwone okulary i spojrzy na świat trochę szerzej.
_________________ Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju!
Muszę się wstawić za komunistami - doceńcie, że mają ideę i są niejednokrotnie skłonni wiele za nią oddać. I nie ma tu ironii - mówię poważnie. W pewnym momencie życia, że tak powiem, trochę komunistów poznałem, nawet z politycznego (jeśli tak można nazwać okolice poglądowe KPP) otoczenia naszego forumowicza.Także trzeba przyznać, że mają serce.