Wysłany: 2007-09-23, 17:41 Krytyczne spojrzenie na historię Polski
Zauważyłem iż na forum istnieje potrzeba zamieszczenia tematu w którym będziemy mogli podyskutować na temat historii naszego kraju. W Polsce zaobserwowałem dwie tendencje do przedstawiania historii:
1. ukazuje historię Polski jako mit doskonałości, nieskazitelności i potęgi
2. skupia się wyłącznie na ciemnych wątkach naszej historii. W każdym wydarzeniu stara się doszukać elementów kompromitujących
Na początek chciałbym zapytać was jaki macie stosunek do polityki zagranicznej Polski w przededniu II wojny światowej. Czy uważacie że zawarte sojusze były najkorzystniejsze z tych jakie mogła mieć wtedy Polska? Czy uważacie, że Polska niewykorzystała jakichś szans, jakie objawiały się w ówczesnej geopolityce? itp...Zapraszam do dyskusji
_________________ "I tak długo jak ludzie bedą myśleli, że dostają "coś" i nie będą się zbytnio martwić o swoją wolność- to będa tolerowali ten system" Ron Paul
Wysłany: 2007-12-21, 22:53 Re: Krytyczne spojrzenie na historię Polski
Dahomej napisał/a:
Zauważyłem iż na forum istnieje potrzeba zamieszczenia tematu w którym będziemy mogli podyskutować na temat historii naszego kraju. W Polsce zaobserwowałem dwie tendencje do przedstawiania historii:
1. ukazuje historię Polski jako mit doskonałości, nieskazitelności i potęgi
2. skupia się wyłącznie na ciemnych wątkach naszej historii. W każdym wydarzeniu stara się doszukać elementów kompromitujących
Na początek chciałbym zapytać was jaki macie stosunek do polityki zagranicznej Polski w przededniu II wojny światowej. Czy uważacie że zawarte sojusze były najkorzystniejsze z tych jakie mogła mieć wtedy Polska? Czy uważacie, że Polska niewykorzystała jakichś szans, jakie objawiały się w ówczesnej geopolityce? itp...Zapraszam do dyskusji
Eee...mit doskonałości?Mój kumpel mówi że mówimy aż za dużo o porażkach.
_________________ " I nikt nam nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne".
więc Twój kumpel jest reprezentantem nurtu optymistycznego
Cytat:
ukazuje historię Polski jako mit doskonałości, nieskazitelności i potęgi
Marcin Adamczyk napisał/a:
Bo w ogóle cała Polska to jedna wielka porażka...
kolega Marcin jest przykładem nurtu pesymistycznego (albo po prostu nabija posty )
Cytat:
_________________ "I tak długo jak ludzie bedą myśleli, że dostają "coś" i nie będą się zbytnio martwić o swoją wolność- to będa tolerowali ten system" Ron Paul
Jasne Dahomej, nie mam ciekawszych zajęć. Jak mam być optymistą kiedy partia, która głosi najbardziej średniowiczne hasła w całej Europie ma w tym kraju 32-procentowe poparcie społeczne? I jeszcze ma takie tuby propagandowe, jak nie przymierzając pewien młody człowiek na naszym forum...
_________________ Przeżyliśmy trzy zabory, przeżyjemy i Kaczory...
ak mam być optymistą kiedy partia, która głosi najbardziej średniowiczne hasła w całej Europie ma w tym kraju 32-procentowe poparcie społeczne?
Marcinie, chyba trochę przesadzasz. Na siłę próbujesz znaleźć "demona" odpowiedzialnego za niepowodzenia Polski. Doszukiwanie się wszędzie winy Kaczyńskiego, PiSu, Radia Maryja czy Kościoła jest już nudne
Powiedzmy, że da się to odczuć czytając Twoje posty
Marcin Adamczyk napisał/a:
Ale wskaż mi jeden europejski kraj w którym taka partia jak PiS ma takie poparcie jak w Polsce...
Duńska Partia Ludowa- trzecia siła w parlamencie
Fianna Fáil- partia rządząca w Irlandii
Związek Ojczyzna (Litwa)- druga siła w parlamencie
Sojusz NArodowy (Włochy)- druga siła polityczna w bloku "Dom Wolności"
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 16776857 Skąd: Naturalnie z Pomorza
Wysłany: 2007-12-23, 14:36
A propos LItwy wiecie jak się nazywa koalicja Paksasa?
Co do historii. U mnie odruch pesymistyczny wynika raczej z tego, że 99% wykładanej gdziekolwiek historii Polski to optymistyczne przekłamania. Oczywiście nie oznacza to, że Polska nie miała sukcesów, ale dla równowagi trzeba podawać także porażki, bo inaczej ludzie popadają w samozadowolenie albo wręcz odwrotnie - w syndrom wiecznej ofiary.
Nie jest to dobra dla historycznej prawda ani nawet dla jakiegokolwiek rozwoju, bo omijanie własnych błędów prowadzi do tego, że człowiek się na tych błędach nie uczy.
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
Co do historii. U mnie odruch pesymistyczny wynika raczej z tego, że 99% wykładanej gdziekolwiek historii Polski to optymistyczne przekłamania.
Nie do końca, w gimnazjum miałem historyka, który bardzo rzetelnie i sprawiedliwie rozkładał pozytywy i negatywy historii Polski, ponadto byłem na wielu wykłądach i czytałem wiele książek historycznych, w których prawda o historii Polski była przekazywana bez przekłamań, w żadną stronę. Natomiast nie można się dziwić że oficjalna "polityka historyczna" państwa jest nastawiona na pozytywy (taka postawa jest słuszna i praktykowana wszędzie na świecie.
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 16776857 Skąd: Naturalnie z Pomorza
Wysłany: 2007-12-23, 16:20
Dahomej napisał/a:
Nie do końca, w gimnazjum miałem historyka, który bardzo rzetelnie i sprawiedliwie rozkładał pozytywy i negatywy historii Polski, ponadto byłem na wielu wykłądach i czytałem wiele książek historycznych, w których prawda o historii Polski była przekazywana bez przekłamań, w żadną stronę.
No tak ale weź pod uwagę, że osoby interesujące się historią na tyle żeby sięgnąć do własnych źródeł czy pójść na wykład to margines.
Natomiast podstawą dla 99% uczniów jest podręcznik - a jaki on jest każdy wie.
Dahomej napisał/a:
Natomiast nie można się dziwić że oficjalna "polityka historyczna" państwa jest nastawiona na pozytywy (taka postawa jest słuszna i praktykowana wszędzie na świecie.
Nie wiem czy kłamstwa sprzedawane po to, żeby wpoić komuś miłość do Ojczyzny i poddaństwo wobec władzy to polityka słuszna.
W Polsce ma to niestety te złe konsekwencje, że większość popada w skrajności i uważa się za coś szczególnego. Stąd też wypaczona polityka historyczna przekłada się później na wyniki wyborcze partii, które wykorzystują historię dla własnej propagandy patrz PiS czy LPR.
_________________ UPR! UPR! UPR! Dwa procent! Dwa procent! Dwa procent!
Natomiast nie można się dziwić że oficjalna "polityka historyczna" państwa jest nastawiona na pozytywy (taka postawa jest słuszna i praktykowana wszędzie na świecie.
A to ciekawe dlaczego wiecznie są pretensje do Niemców że próbują swoją historię pokazywać pozytywnie i stawiać siebie w roli ofiar wypędzeń? Polacy to jedyny naród na świecie, który wiecznie był ofiarą...
Dahomej napisał/a:
Nie do końca, w gimnazjum miałem historyka
Myślałem że jesteś satrszy odemnie Dahomej... Ale skoro kończyłeś gimnazjum to musisz być przynajmniej rok młodszy... Mój rocznik był ostatnim, który kończył ośmioklasową podstawówkę...
_________________ Przeżyliśmy trzy zabory, przeżyjemy i Kaczory...
Co to jest obiektywna historia, wykładana bez przekłamań? Przepraszam ale to jest bzdet i tyle. Każdy fakt można róznie oceniac i w zalezności od oceny historyka można przedstawić jako pozytyw lub negatyw. W zaleznośc jak się ocenia i jakie kryteria się stosuje. Dla jednego reforma rolna to postęp a dla innego tragedia. Takza można kłocić się o kady fakt z naszej historii.