Aby zapisać się na listę naszego newslettera, prosimy podać swój adres email:

e-Polityka.pl - Strona Główna Serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Krytyczne spojrzenie na historię Polski
Autor Wiadomość
Dahomej 
Aktywny wyborca

Wysłany: 2007-09-23, 17:41   Krytyczne spojrzenie na historię Polski

Zauważyłem iż na forum istnieje potrzeba zamieszczenia tematu w którym będziemy mogli podyskutować na temat historii naszego kraju. W Polsce zaobserwowałem dwie tendencje do przedstawiania historii:
1. ukazuje historię Polski jako mit doskonałości, nieskazitelności i potęgi
2. skupia się wyłącznie na ciemnych wątkach naszej historii. W każdym wydarzeniu stara się doszukać elementów kompromitujących

Na początek chciałbym zapytać was jaki macie stosunek do polityki zagranicznej Polski w przededniu II wojny światowej. Czy uważacie że zawarte sojusze były najkorzystniejsze z tych jakie mogła mieć wtedy Polska? Czy uważacie, że Polska niewykorzystała jakichś szans, jakie objawiały się w ówczesnej geopolityce? itp...Zapraszam do dyskusji

Forum Bot
Reklama

Wysłany: Dzisiaj 18:47   

Wladek353 

Wysłany: 2007-12-21, 22:53   Re: Krytyczne spojrzenie na historię Polski

Dahomej napisał/a:
Zauważyłem iż na forum istnieje potrzeba zamieszczenia tematu w którym będziemy mogli podyskutować na temat historii naszego kraju. W Polsce zaobserwowałem dwie tendencje do przedstawiania historii:
1. ukazuje historię Polski jako mit doskonałości, nieskazitelności i potęgi
2. skupia się wyłącznie na ciemnych wątkach naszej historii. W każdym wydarzeniu stara się doszukać elementów kompromitujących

Na początek chciałbym zapytać was jaki macie stosunek do polityki zagranicznej Polski w przededniu II wojny światowej. Czy uważacie że zawarte sojusze były najkorzystniejsze z tych jakie mogła mieć wtedy Polska? Czy uważacie, że Polska niewykorzystała jakichś szans, jakie objawiały się w ówczesnej geopolityce? itp...Zapraszam do dyskusji

Eee...mit doskonałości?Mój kumpel mówi że mówimy aż za dużo o porażkach. :neutral:

Marcin Adamczyk 

Wysłany: 2007-12-21, 22:55   

Bo w ogóle cała Polska to jedna wielka porażka...

Dahomej 
Aktywny wyborca

Wysłany: 2007-12-22, 00:00   

Wladek353 napisał/a:
Mój kumpel mówi że mówimy aż za dużo o porażkach

więc Twój kumpel jest reprezentantem nurtu optymistycznego
Cytat:
ukazuje historię Polski jako mit doskonałości, nieskazitelności i potęgi

Marcin Adamczyk napisał/a:

kolega Marcin jest przykładem nurtu pesymistycznego (albo po prostu nabija posty :razz: )
Cytat:

Marcin Adamczyk 

Wysłany: 2007-12-22, 08:51   

Jasne Dahomej, nie mam ciekawszych zajęć. Jak mam być optymistą kiedy partia, która głosi najbardziej średniowiczne hasła w całej Europie ma w tym kraju 32-procentowe poparcie społeczne? I jeszcze ma takie tuby propagandowe, jak nie przymierzając pewien młody człowiek na naszym forum...

katrin 
Aktywny wyborca

Wysłany: 2007-12-22, 12:08   

To co my tu w takim razie robimy?

Jak mam być optymistą kiedy partia, która głosi najbardziej średniowiczne hasła w całej Europie ma w tym kraju 32-procentowe poparcie społeczne?

:neutral: no to kiepskie uzasadnienie twojego pesymizmu
Dziś wiedzie nas na bój, na trud.

Dahomej 
Aktywny wyborca

Wysłany: 2007-12-22, 21:21   

ak mam być optymistą kiedy partia, która głosi najbardziej średniowiczne hasła w całej Europie ma w tym kraju 32-procentowe poparcie społeczne?

Marcinie, chyba trochę przesadzasz. Na siłę próbujesz znaleźć "demona" odpowiedzialnego za niepowodzenia Polski. Doszukiwanie się wszędzie winy Kaczyńskiego, PiSu, Radia Maryja czy Kościoła jest już nudne

Marcin Adamczyk 

Wysłany: 2007-12-22, 21:43   

Ależ skąd Ci to przyszło do głowy??? Ale wskaż mi jeden europejski kraj w którym taka partia jak PiS ma takie poparcie jak w Polsce...

To raz... Dwa. Jestem pesymistą bo mam obecnie zbyt wiele problemów...

Dahomej 
Aktywny wyborca

Wysłany: 2007-12-22, 22:45   

Ależ skąd Ci to przyszło do głowy???

Powiedzmy, że da się to odczuć czytając Twoje posty
Ale wskaż mi jeden europejski kraj w którym taka partia jak PiS ma takie poparcie jak w Polsce...

Duńska Partia Ludowa- trzecia siła w parlamencie
Fianna Fáil- partia rządząca w Irlandii
Związek Ojczyzna (Litwa)- druga siła w parlamencie
Sojusz NArodowy (Włochy)- druga siła polityczna w bloku "Dom Wolności"

Misza 
Wojewoda
Dzielnicowy:)

Wysłany: 2007-12-23, 14:36   

A propos LItwy wiecie jak się nazywa koalicja Paksasa? :mrgreen:

Co do historii. U mnie odruch pesymistyczny wynika raczej z tego, że 99% wykładanej gdziekolwiek historii Polski to optymistyczne przekłamania. Oczywiście nie oznacza to, że Polska nie miała sukcesów, ale dla równowagi trzeba podawać także porażki, bo inaczej ludzie popadają w samozadowolenie albo wręcz odwrotnie - w syndrom wiecznej ofiary.
Nie jest to dobra dla historycznej prawda ani nawet dla jakiegokolwiek rozwoju, bo omijanie własnych błędów prowadzi do tego, że człowiek się na tych błędach nie uczy.

Marcin Adamczyk 

Wysłany: 2007-12-23, 16:01   

W Turcji też chyba jest jakaś partia co się nazywa Partia Sprawiedliwości i Rozwoju czy coś takiego...

Dahomej 
Aktywny wyborca

Wysłany: 2007-12-23, 16:07   

Misza napisał/a:
Co do historii. U mnie odruch pesymistyczny wynika raczej z tego, że 99% wykładanej gdziekolwiek historii Polski to optymistyczne przekłamania.

Nie do końca, w gimnazjum miałem historyka, który bardzo rzetelnie i sprawiedliwie rozkładał pozytywy i negatywy historii Polski, ponadto byłem na wielu wykłądach i czytałem wiele książek historycznych, w których prawda o historii Polski była przekazywana bez przekłamań, w żadną stronę. Natomiast nie można się dziwić że oficjalna "polityka historyczna" państwa jest nastawiona na pozytywy (taka postawa jest słuszna i praktykowana wszędzie na świecie.

Misza 
Wojewoda
Dzielnicowy:)

Wysłany: 2007-12-23, 16:20   

Dahomej napisał/a:
Nie do końca, w gimnazjum miałem historyka, który bardzo rzetelnie i sprawiedliwie rozkładał pozytywy i negatywy historii Polski, ponadto byłem na wielu wykłądach i czytałem wiele książek historycznych, w których prawda o historii Polski była przekazywana bez przekłamań, w żadną stronę.
No tak ale weź pod uwagę, że osoby interesujące się historią na tyle żeby sięgnąć do własnych źródeł czy pójść na wykład to margines.
Natomiast podstawą dla 99% uczniów jest podręcznik - a jaki on jest każdy wie.

Dahomej napisał/a:
Natomiast nie można się dziwić że oficjalna "polityka historyczna" państwa jest nastawiona na pozytywy (taka postawa jest słuszna i praktykowana wszędzie na świecie.
Nie wiem czy kłamstwa sprzedawane po to, żeby wpoić komuś miłość do Ojczyzny i poddaństwo wobec władzy to polityka słuszna.
W Polsce ma to niestety te złe konsekwencje, że większość popada w skrajności i uważa się za coś szczególnego. Stąd też wypaczona polityka historyczna przekłada się później na wyniki wyborcze partii, które wykorzystują historię dla własnej propagandy patrz PiS czy LPR.

Marcin Adamczyk 

Wysłany: 2007-12-23, 16:32   

Cytat:
Natomiast nie można się dziwić że oficjalna "polityka historyczna" państwa jest nastawiona na pozytywy (taka postawa jest słuszna i praktykowana wszędzie na świecie.

A to ciekawe dlaczego wiecznie są pretensje do Niemców że próbują swoją historię pokazywać pozytywnie i stawiać siebie w roli ofiar wypędzeń? Polacy to jedyny naród na świecie, który wiecznie był ofiarą...

Dahomej napisał/a:
Nie do końca, w gimnazjum miałem historyka

Myślałem że jesteś satrszy odemnie Dahomej... Ale skoro kończyłeś gimnazjum to musisz być przynajmniej rok młodszy... Mój rocznik był ostatnim, który kończył ośmioklasową podstawówkę...

rupert

Wysłany: 2007-12-24, 11:11   ???

Co to jest obiektywna historia, wykładana bez przekłamań? Przepraszam ale to jest bzdet i tyle. Każdy fakt można róznie oceniac i w zalezności od oceny historyka można przedstawić jako pozytyw lub negatyw. W zaleznośc jak się ocenia i jakie kryteria się stosuje. Dla jednego reforma rolna to postęp a dla innego tragedia. Takza można kłocić się o kady fakt z naszej historii.

Odpowiedz do tematu