Aby zapisać się na listę naszego newslettera, prosimy podać swój adres email:

e-Polityka.pl - Strona Główna Serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
W Polsce nie było komunizmu!!!
Autor Wiadomość
gosiar1990 

Wysłany: 2009-04-13, 23:31   W Polsce nie było komunizmu!!!

Czy nie drażni Was to, że prawie wszyscy dookoła mówią o komunie w Polsce? Mam nadzieję, że Wy dostrzegacie różnicę pomiędzy polskim socjalizmem, a komunizmem...
Za każdym razem, gdy kogoś poprawiam w tej kwestii, postrzegana jestem jako heretyczka, ciekawi mnie Wasza reakcja :mrgreen:

Forum Bot
Reklama

Wysłany: Dzisiaj 18:54   

Racjo Prawica
Aktywny wyborca

Wysłany: 2009-04-14, 07:27   

I dobrze, że nie było komunizmu, bo ofiar smiertelnych było by więcej (jak w Kambodzy), a gospodarka wygładałaby jeszcze gorzej (jak w Albanii).

Zgoda, że u nas były namiastki konmunizmu i całe szczęście, że tylko namiastki tej chorej ideologii

rupert

Wysłany: 2009-04-14, 10:49   Re: W Polsce nie było komunizmu!!!

gosiar1990 napisał/a:
Czy nie drażni Was to, że prawie wszyscy dookoła mówią o komunie w Polsce? Mam nadzieję, że Wy dostrzegacie różnicę pomiędzy polskim socjalizmem, a komunizmem...
Za każdym razem, gdy kogoś poprawiam w tej kwestii, postrzegana jestem jako heretyczka, ciekawi mnie Wasza reakcja :mrgreen:

Wielu politologów ustrój jaki panowal w PRL i innycj krajach tzw demokracji ludowej okreslaja jako "państwowy kapitalizm", który ani z socjalizmem ani z komunizmem nie miał nic wspólnego

Kropek76 
Aktywny wyborca
Lewacki cham

Wysłany: 2009-04-14, 12:55   

To co działo się w Polsce to była demokracja w porównaniu z tym co działo się dookoła.

rupert

Wysłany: 2009-04-14, 13:12   

Kropek76 napisał/a:
To co działo się w Polsce to była demokracja w porównaniu z tym co działo się dookoła.

Bez jaj - w PRL do demokracji było daleko. Byliśmy najweselszym barakiem w obozie ale nic więcej

Kropek76 
Aktywny wyborca
Lewacki cham

Wysłany: 2009-04-14, 18:34   

rupert napisał/a:
Bez jaj - w PRL do demokracji było daleko. Byliśmy najweselszym barakiem w obozie ale nic więcej

To oczywiście przenośnia. W porównaniu z ZSRR, Rumunią czy nawet NRD to u nas był luksus.

jozi02

Wysłany: 2009-04-14, 19:27   

Troszkę prawda.
Kiedyś spotkałem pewną Ukrainkę dorastającą w latach 60 i 70, która opowiadała, że w tamtych czasach zwykli ludzie w kraju rad patrzyli na Polskę jak na kraj zachodni.
Ludzie z tamtego pokolenia sporo się również języka polskiego uczyli z przemycanych gazet, muzyki.

Twoja_stara
Aktywny wyborca

Wysłany: 2012-04-01, 19:20   

Choć w Polsce było wiele łagodniej niż w innych krajach ogarniętych wpływami Rosji, to na pewno był w niej komunizm - świadczą o tym chociażby to, że PZPR zawsze dostawał 99,99 procent głosów, i fakt, że wszystko było zagarnięte przez państwo. Na dodatek nie było wolności słowa, i ludzie zabierani do posterunku milicji dość często nie wracali, wskutek "wypadku". Nie dziwię się, że ludzie się oburzają, gdy to mówisz...
A to, że było mniej ofiar śmiertelnych świadczy o tym, że Polska nie była oficjalnie w ZSRR.

albertos28

Wysłany: 2012-04-01, 19:54   

należy rozpocząć dyskusje od wyjaśnienia słowa komunizm polegał na walce klas likwidacji własności prywatnej sprawiedliwości równości ateizmowi dyktatury proletariatu itp. są to pierwotne wartości Marksa i Lenina. którzy próbowali zmienić ustrój i strukturę społeczeństwa zresztą prawdziwa komuna nigdy nie istniała ponieważ jest to utopijna idea. to co sie działo w Polsce po 2 wojnie światowej do roku 90 to było zwyczajnie ciemierzenie i okupowanie polityczne polski przez ZSRR.

kaminiak33 
Radny miejski

Wysłany: 2012-04-01, 21:43   Re: W Polsce nie było komunizmu!!!

gosiar1990 napisał/a:

Cytat:
Mam nadzieję, że Wy dostrzegacie różnicę pomiędzy polskim socjalizmem, a komunizmem...

A co nam po tej różnicy jak i tak mamy przeszło 40 lat w plecy , o upodleniu ludzi nie wspomnę :wink:
Propozycja sprawiedliwego systemu emerytalnego.

Twoja_stara
Aktywny wyborca

Wysłany: 2012-04-02, 18:44   Re: W Polsce nie było komunizmu!!!

gosiar1990 napisał/a:
Czy nie drażni Was to, że prawie wszyscy dookoła mówią o komunie w Polsce?

A śmiem zapytać czemu ci tak zależy, żeby łagodniej nazywać to, co było w Polsce ? Jaki w tym leży twój interes ?

gosiar1990 

Wysłany: 2012-04-08, 15:28   

Twoja_stara napisał/a:
A śmiem zapytać czemu ci tak zależy, żeby łagodniej nazywać to, co było w Polsce ? Jaki w tym leży twój interes ?

Nie chcę żeby mówiono łagodniej, ale fachowo. Chociaż... masz rację, lepiej, żeby nazywali Komunizmem, znając ów historię, niż na odwrót...

Odpowiedz do tematu