jestem dziennikarką pracującą dla magazynu "Queries" i przygotowuję artykuł o polityce w Polsce. (Niestety moja znajomość polskiego jest raczej słaba, rozumiem, ale rozmawiam jak dwuletnie dziecko.)
Mam kilka pytań ... Mam nadzieję znaleźć kilka odpowiedzi tutaj!
- co znaczy dla was polska lewica (między innymi SLD)
- co myślicie o politykach z lewicy i programie proponowanym
- czy moglibyście głosować na parię social-democrate i czy mielibyście do niej zaufanie
- co radzilibyście dla tej parti/ co oczekujecie od niej (związek, program konkretniejszy)
- co myślicie o najnowszych reformach rządu PiS? O reakcji europejskiej? Czy czujecie się wykluczeni czy lekceważeni?
- jakie są waszym zdaniem główne tematy które powinny być poruszone w Polsce? Ekonomika, podział dóbr, welfare state (państwo opiekuńcze), etc.
- czy masz wrażenie że Polska jest podzielonym krajem, szczególnie w domenie wartości moralnych? Czy jest całkowicie "prawicowa" czy jedynie konserwatywna?
Z góry bardzo dziękuję za waszą pomoc.
Maya
may.yatagh @ gmail.com
PS. Bardzo mi się spieszy bo muszę oddać gotowy artykuł najpóźniej we wtorek. Jeszcze raz bardzo dziękuje.